Υγεία

Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας «Ευαγγελισμού»: Δύσκολο το 8ωρο, δεν αναπνέει το κορμί

Ο κ. Δημήτρης Πιστόλας είναι διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» και ηγείται των 1400 νοσηλευτών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας.

«Καταστρώνουμε σχέδια, βγάζουμε προγράμματα, υλοποιούμε σενάρια, βρίσκουμε υλικά, εκπαιδεύουμε προσωπικό, κάνουμε ό,τι μπορούμε και κάτι παραπάνω για να μην χάνονται ζωές από την πανδημία», λέει μιλώντας στο iEidiseis.gr. Αλλά αν δεν βοηθήσει ο κόσμος να μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, τίποτα δεν μπορεί να βελτιωθεί…

Όπως σημειώνει, εξάλλου, «οι νοσηλευτές έχουμε πεισμώσει και τα δίνουμε όλα σε αυτήν την πανδημία γι΄αυτό και το σύστημα αντέχει ακόμα. Δείτε το παράδειγμα των συναδέλφων μου που πήγαν εθελοντικά από Κρήτη, Ιωάννινα, Αργολίδα και άλλες περιοχές της χώρας στην Θεσσαλονίκη που έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες».

Ρωτήσαμε τον κ. Πιστόλα για την κατάσταση που επικρατεί στον «Ευαγγελισμό» και μας έδωσε την πλήρη εικόνα εκ των έσω…

«Καταρχάς είναι δύσκολο να βρεις το κατάλληλο προσωπικό εκπαιδευμένο ώστε να επανδρώσεις μονάδες COVID-19 και να αποφύγεις τα λάθη κόπωσης. Εμάς μέσα στο 2020 ήρθαν 400 νέοι νοσηλευτές και έπρεπε να εκπαιδευτούν σωστά. Από την έναρξη της πανδημίας το πρώτο μας μέλημα ήταν να βάλουμε μεγάλο αριθμό νοσηλευτών στα τμήματα COVID-19 (στις απλές κλίνες και στις ΜΕΘ) ώστε να είναι λιγότερη ώρα ημερησίως ντυμένοι σαν «αστροναύτες». Είναι πολύ δύσκολο το 8ωρο με αυτές τις συνθήκες καθώς δεν αναπνέει το κορμί. Ταυτόχρονα, βάλαμε δίπλα σε καθέναν και κάθε μία που κάνει βάρδια σε COVID-19 ένα άτομο – καθρέπτη που τον βοηθά να ντυθεί σωστά, να ξεντυθεί σωστά και να κάνει τη νοσηλευτική πράξη σωστά αλλά και τηρώντας τα πρωτόκολλα. Στόχος μας ήταν να μειωθούν τα λάθη και να μην νοσήσουν πολλοί νοσηλευτές», μας εξηγεί.

Και το ερώτημα που έρχεται εύλογα είναι αν το κατάφεραν; Πόσα άτομα νόσησαν και πόσα νοσούν σήμερα από το προσωπικό;

Όπως μας απαντά ο διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, «αυτή τη στιγμή νοσούν γενικά από όλο το προσωπικό του Ευαγγελισμού γύρω στα 29 άτομα σε σύνολο 3000 εργαζομένων. Ειδικά νοσηλευτές από τη μονάδα COVID-19 και τις ΜΕΘ έχουμε 3 που οι δύο παίρνουν εξιτήριο και η μία θα νοσηλευτεί λίγο ακόμα αλλά είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Ταυτόχρονα, έχουμε γύρω στα 80 άτομα που βγάζουμε σταθερά κάθε μέρα σε προληπτική καραντίνα -αλλά να τονίσω όντες αυστηροί- ώστε να αποφύγουμε να κολλήσουν πολλοί από το προσωπικό. Με την υποστήριξη της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου πιστεύω ότι πάμε καλά και ευχόμαστε έτσι να συνεχίσουμε».

Τι γίνεται με τον παράγοντα ψυχολογία, όμως; Το iEidiseis.gr άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή ρωτώντας αν είναι προετοιμασμένοι ότι κάποια στιγμή ίσως νοσηλεύσουν βαριά νοσούντα συνάδελφό τους και ίσως ακόμα να χάσουν κάποιον…

«Ενώ ξέρουμε ότι θα νοσήσει το προσωπικό μας, και είμαστε προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι για αυτό να το αντιμετωπίσουμε, το μεγάλο άγχος παραμένει να μην φύγει κάποιος συνάδελφος από την ζωή. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όταν έκανα στελέχωση στις μονάδες, τα τοποθέτησα σε άλλες κλινικές χωρίς κορονοϊό. Το πρώτο κριτήριο είναι να μην έχει ο εργαζόμενος στην μονάδα COVID-19 υποκείμενα νοσήματα, να μην έχει μικρό παιδί ή ηλικιωμένο ή άρρωστο συγγενή στο σπίτι. Κάνουμε δηλαδή επιλογή σεβόμενοι τις ανάγκες του προσωπικού μας».

Η δυναμικότητα του «Ευαγγελισμού»

Από την αρχή της πανδημίας ο «Ευαγγελισμός» έδωσε 128 συμβατικές κλίνες (δηλαδή τρεις ολόκληρες κλινικές) για την σύσταση της μονάδας COVID-19. Επίσης, την Άνοιξη είχαμε δώσει 64 ΜΕΘ COVID-19 ενώ τώρα έχουμε δώσει 44 κλίνες αλλά είμαστε έτοιμοι όποτε μας ζητηθεί να δώσουμε και άλλες. Ήδη μάλιστα στήνονται και άλλα 8 κρεββάτια ΜΕΘ από δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» τα οποία θα μπουν σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες.

«Προσωπικό έχετε για να τις λειτουργήσετε», ρωτάμε για να λάβουμε μια διττή απάντηση.

«Ναι έχουμε διότι στο νοσοκομείο, όπως σας είπα ξανά έχουν γίνει φέτος 400 νέες προσλήψεις νοσηλευτών. Αλλά όσους παραπάνω και να μας στείλουν, τους χρειαζόμαστε και αυτούς διότι τα τελευταία χρόνια τα νοσοκομεία άδειασαν από προσωπικό και είμαστε πολύ πιο πίσω από τον ΜΟ της ΕΕ».

Εξάλλου, τίθεται το ζήτημα των νέων και ανεκπαίδευτων σε ΜΕΘ και βαριές νοσηλείες νοσηλευτών…

«Πρέπει να σας πω ότι οι περισσότεροι θετικοί στον κορονοϊό συνάδελφοι δεν κόλλησαν από την εργασία τους στο νοσοκομείο αλλά έφεραν τον ιό από το σπίτι τους πριν από το τελευταίο lockdown. Έχουμε πολλούς νέους σε προσωπικό που έκαναν ό,τι όλοι οι νέοι της χώρας. Και άθελά τους έφεραν τον ιό μέσα στο νοσοκομείο ευτυχώς χωρίς να υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκβαση. Αλλά αντιμετωπίσαμε κι εδώ, μεταξύ υγειονομικών με ειδικές γνώσεις, ό,τι αντιμετωπίζει ο κόσμος εκτός νοσοκομείων. Την απροσεξία στις κοινωνικές επαφές».

Προφίλ ασθενών

Ρωτώντας κάπου εδώ τον κ. Πιστόλα για το προφίλ των ασθενών παίρνουμε την απάντηση που δίνουν λίγο ως πολύ παντού στην Ελλάδα οι γιατροί και οι νοσηλευτές…

«Το δεύτερο κύμα είναι πιο άγριο και αυτό που παρατηρούμε είναι νεότερα άτομα που νοσούν σοβαρά. Ακόμα και 25 και 30 ετών άνθρωποι βρίσκονται αυτή την στιγμή σε συμβατικές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου μας. Οι περισσότεροι βέβαια είναι 55-60 ετών ενώ είχαμε και έναν 103 ετών προ ημερών. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο από τον SARS-CoV-2. Αλλά μας σοκάρει η αύξηση των εισαγωγών και το νεαρό της ηλικίας κάποιων. Πάντως, οι περισσότεροι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ενώ δύο νέοι τους οποίους χάσαμε στον «Ευαγγελισμό», ένας Έλληνας και ένας από το Μπαγκλαντές, είχαν και οι δύο λευχαιμία και κόλλησαν και κορονοϊό».

«Τι ανάγκες έχετε; Πως να σας βοηθήσει κάποιος;», τον ρωτάμε;

«Παρακαλούμε τον κόσμο να πειθαρχήσει στα μέτρα ώστε να μας βοηθήσει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη βοήθεια στον νοσηλευτή που δίνει σήμερα την μάχη στις μονάδες COVID-19. Να μειωθούν οι νέες εισαγωγές. Έχουμε και εμείς οικογένειες, έχουμε και εμείς φόβους, έχουμε και εμείς βεβαρημένη ψυχολογία. Αλλά πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα για να βγούμε από αυτήν την περιπέτεια με όσο λιγότερα θύματα γίνεται», κάνει έκκληση ο κ. Πιστόλας. Και βέβαια πρέπει να γίνονται συνεχείς προσλήψεις προσωπικού ώστε να επανδρωθούν επαρκώς για παν ενδεχόμενο όλα τα νοσοκομεία.

Και κάνει μια ευχή: «Να έρθει σύντομα το εμβόλιο»!

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ζέφη Δημαδάμα: Παγκόσμια μάστιγα οι γυναικοκτονίες
Σοφία Αυγητίδου: Τι συναισθήματα γεννά η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση;
Chevron Right