Υγεία

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ στο iEidiseis: Επτά εμβόλια για τον Sars-Cov-2 βρίσκονται σε κλινική φάση 3

Ο ιός μεταδίδεται σε όλο και πιο νέους αλλά δημιουργεί σοβαρή νόσηση Covid-19 σταθερά στους άνω των 60 ετών.

 

Αποκλειστική συνέντευξη στο iEidiseis.gr παραχώρησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος- Μελέτιος Δημόπουλος. Σε αυτήν ξεκαθαρίζει ότι τα παιδιά άνω των 5 ετών μπορούν να εκπαιδευτούν να φορούν μάσκα, μας ενημερώνει για την φάση προετοιμασίας πιθανών εμβολίων και επισημαίνει ότι οι νεότεροι συνεχίζουν να προσβάλλονται, να μεταδίδουν και να νοσούν ήπια αλλά η σοβαρή νόσηση είναι «προνόμιο» των άνω των 60 ετών.

Έχει μειωθεί σημαντικά ο ΜΟ ηλικίας των σοβαρά νοσούντων. Πού οφείλεται αυτό; Μόνο στην Ελλάδα παρατηρείται; Υπάρχει μετάλλαξη του Sars-Cov-2;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων που δημοσιεύτηκαν στις 10 Αυγούστου 2020, από τον Ιανουάριο έως το Μάιο 2020 το 40% των κρουσμάτων ήταν ηλικίας 60 ετών ή μεγαλύτερη, ενώ τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο το 17.3% των κρουσμάτων ήταν 60 ετών και άνω, ενώ σχεδόν το 20% των κρουσμάτων αφορούσε τις ηλικίες 20-29. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε από τα 54 έτη τους μήνες Ιανουάριο-Μάιο στα 39 έτη τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με ήπια νόσο COVID-19 μειώθηκε από τα 46 έτη στα 35 έτη, αντίστοιχα. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση στη διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 από τα 67 στα 57 έτη.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε μείωση στη διάμεση ηλικία των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή των ασθενών που χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη. Η πλειοψηφία των θανάτων και στις δύο χρονικές περιόδους αφορούσε ηλικίες άνω των 60 ετών, και ειδικότερα τις ηλικίες άνω των 80 ετών.

Η αύξηση των κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο διαφορετικό βαθμό τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής και σωματικής απομάκρυνσης στις ηλικίες αυτές συγκριτικά με τους γηραιότερους.

Οι πληθυσμιακές ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας και με συμπαραμαρτούντα νοσήματα συνέχισαν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και κατά τη θερινή περίοδο, σε αντίθεση με τους νεότερους. Όπως όλοι οι ιοί, έτσι και ο SARS-CoV-2 εμφανίζει μεταλλάξεις, ωστόσο η παρατηρούμενη επιδημιολογική μεταβολή στις ηλικιακές ομάδες δε μπορεί να αποδοθεί κατ’εξοχήν στην πιθανή επίδραση μιας νέας μετάλλαξης.

WHO και CDC διαφωνούν στην ηλικία χρήσης της μάσκας στα παιδιά(2vs 5). Τελικά πότε, που και πως πρέπει να χρησιμοποιείται από μη ενήλικες για προστασία από ιούς; Και ποιο είδος μάσκας;

Πράγματι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) σε συνεργασία με τη UNICEF συστήνουν τη χρήση μάσκας από την ηλικία των 5 ετών και άνω, ενώ το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ συστήνει τη χρήση μάσκας από την ηλικία των 2 ετών και άνω. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συστάσεις του ΠΟΥ αφορούν την παγκόσμια κοινότητα και επομένως λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες όλων των χωρών παγκοσμίως. Γι’αυτό και θεωρεί ότι τα παιδιά της ηλικίας των 5 ετών και άνω μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να φορούν σωστά μάσκα με ελάχιστη εξωτερική βοήθεια και επίβλεψη.

Ωστόσο, ο ίδιος ο ΠΟΥ σημειώνει ότι μπορεί να υπάρχουν περιστάσεις και ειδικές εθνικές κατευθύνσεις που να καθιστούν απαραίτητη τη χρήση της μάσκας και σε ηλικίες κάτω των 5 ετών, εφόσον εξασφαλίζεται η συνεχής επιτήρηση των παιδιών για την ορθή χρήση της.

Επομένως, ειδικά σε περιπτώσεις συγχρωτισμού συστήνεται η χρήση μάσκας και από μη ενήλικες, ενώ είναι απαραίτητη η επιτήρηση της ορθής χρήσης στις μικρότερες ηλικίες. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι ειδικές μάσκες Ν95 και οι χειρουργικές μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας.

Σχετική μελέτη από το πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ (E.P.Fischer et al. Science Advances DOI: 10.1126/sciadv.abd3083) έδειξε ότι οι χειροποίητες μάσκες με κομμάτι πολυπροπυλενίου ανάμεσα σε δύο στρώματα βαμβακερού υφάσματος πιθανότατα προσφέρουν καλύτερη προστασία ακολουθούμενες από τις μάσκες διπλού στρώματος από πολυπροπυλένια και τις βαμβακερές μάσκες δύο στρώσεων. Δε συστήνεται η χρήση μασκών με βαλβίδα εκπνοής.

Τι γίνεται με τα εμβόλια; Πόσα και ποια θα είναι έτοιμα μέσα στον επόμενο χειμώνα; Πότε περιμένετε να διατεθούν στην παγκόσμια αγορά;

Για να ξεκινήσει η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και η ευρεία διάθεση στην παγκόσμια αγορά ένα εμβόλιο θα πρέπει να λάβει άδεια από τις εγκριτικές αρχές που είναι ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) στις ΗΠΑ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό αξιολόγηση περισσότερα από 170 υποψήφια εμβόλια.

Τα 138 βρίσκονται σε προ-κλινικές δοκιμές. Τα 25 αξιολογούνται ως προς την ασφάλειά τους στους ανθρώπους σε μικρές μελέτες φάσης 1. Τα 15 βρίσκονται σε μελέτες φάσης 2 με περισσότερους εθελοντές και αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια. 7 εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε μεγάλες μελέτες φάσης 3 που, εφόσον έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, πρόκειται να οδηγήσουν σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Προς το παρόν, κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει έγκριση, ενώ η Ρωσία έδωσε επιταχυνόμενη έγκριση σε εμβόλιο με βάση τα αποτελέσματα μελετών φάσης 2.

Τα 7 εμβόλια που βρίσκονται σε μελέτες φάσης 3 είναι τα ακόλουθα:

1. University of Oxford/AstraZeneca,

2. Moderna/NIAID,

3. BioNTech/Fosum Pharma/Pfizer,

4. Sinovac,

5. Beijing Institute of Biological Products/Sinopharm,

6. Wuhan Institute of Biological Products/Sinopharm,

7. University of Melbourne/Murdoch Children’s Research Institute. Τουλάχιστον δύο κλινικές μελέτες φάσης 3 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Με την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών φάσης 3 θα μπορέσει να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο χρονικός ορίζοντας διάθεσης των εμβολίων στην παγκόσμια αγορά.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γώγος: Πολύ κρίσιμο το διάστημα που ακολουθεί - Πιθανά τα 300 και 400 κρούσματα
Πέτσας: Κυρώσεις για τη μη χρήση μάσκας στο σχολείο
Chevron Right