Ένας ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη Βρετανία που έλαβε το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του καρκίνου, σε μια δοκιμή – ορόσημο για την θεραπεία της νόσου.
Πρόκειται για έναν 67χρονο άνδρα, ονόματι Janusz Racz, που έλαβε ήδη τις πρώτες έξι δόσεις του εμβολίου, το οποίο θα του χορηγείται διαδοχικά μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Ο Racz είναι επιστήμονας που εξειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον του. Πριν διαγνωστεί με καρκίνο. είχε μεγάλο πάθος με το τρέξιμο και την ορειβασία και τώρα έχει θέσει ως στόχο να τρέξει σε 3 χρόνια στο μαραθώνιο του Λονδίνου.
«Είμαι επιστήμονας και καταλαβαίνω πως η πρόοδος της επιστήμης, ιδίως της ιατρικής, εξαρτάται από τη συνεργασία των ασθενών σε τέτοιες έρευνες. Το εμβόλιο είναι ανώδυνο. Είναι πολύ καλύτερο από την χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για ‘μένα. Πιστεύω ότι αυτό το εμβόλιο θα με βοηθήσει», είπε ο ίδιος.
Ο 67χρονος έλαβε το πειραματικό αυτό εμβόλιο, στα πλαίσια της πρώτης κλινικής δοκιμής εμβολίου κατά του καρκίνου σε ανθρώπους που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το iEidiseis.
Το εμβόλιο ονομάζεται BNT116 και οι δοκιμές πρώτης φάσης έχουν ήδη ξεκινήσει και διενεργούνται αυτή τη στιγμή σε 34 εργαστηριακά κέντρα 7 διαφορετικών χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία). Τον σχεδιασμό του έχει η BioNTech, η ίδια φαρμακευτική εταιρία που λάνσαρε και το εμβόλιο Pfizer – BioNTech κατά της COVID 19. Σε αντίθεση, όμως, με το εμβόλιο του κορονοϊού, το εμβόλιο κατά του καρκίνου στοχεύει στην θεραπεία και όχι στην πρόληψη της νόσου.
«Το εμβόλιο παρασκευάζεται από την BioNTech, η οποία χρησιμοποιεί την ίδια mRNA τεχνολογία που αποτελούσε το θεμέλιο για το υψηλής αποτελεσματικότητας εμβόλιο κατά του κορονοϊού που επίσης έχει αναπτύξει η εταιρία», γράφει το δίκτυο «Sky News».
Από την πλευρά του, ο Janusz Racz σχολίασε: «Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό το εμβόλιο επίσης θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους».
Πολλά υποσχόμενο το εμβόλιο κατά του καρκίνου
Στο παράρτημα όπου πραγματοποιείται μέρος της κλινικής δοκιμής όπου συμμετέχει ο Janusz Racz θα λάβουν μέρος συνολικά 130 ασθενείς που πάσχουν από μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Ένα βασικό πρόβλημα που υπάρχει στη θεραπεία του καρκίνου είναι πως συχνά καταφέρνει να «κρύβεται» από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ως εκ τούτου συνεχίζει να εξαπλώνεται, προτού τα τ-λεμφοκύτταρα να προλάβουν να επιτεθούν.
Τα εμβόλια που χορηγούνται στη δοκιμή αυτή περιέχουν γενετικό από διαφορετικά τμήματα του όγκου και ο στόχος είναι το γενετικό υλικό αυτό να «εκπαιδεύσει» 5 δισεκατ. κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των συμμετεχόντων, ώστε αυτά με τη σειρά τους να εντοπίζουν τα καρκινικά κύτταρα, να τα αναγνωρίζουν ως απειλή και να τους επιτίθενται.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του BNT116 είναι πως είναι στοχευμένα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με την χημειοθεραπεία και ως εκ τούτου αναμένεται πως δε θα έχουν τις παρενέργειες που συνδέονται με αυτή.
Σημειώνουμε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες = προκαταρκτικές δοκιμές διαφορετικών εμβολίων που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση του μεγέθους του όγκου και της πιθανότητας υποτροπής, καθώς και μειωμένες παρενέργειες συγκριτικά με τις συμβατικές θεραπείες.