Συναγερμός σήμανε του Αμβούργου την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του μεγάλου γερμανικού λιμανιού.
Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έκλεισε τις γραμμές 7 και 8 για αρκετές ώρες, ενώ οι επιβάτες έπρεπε να εγκαταλείψουν τις αποβάθρες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπήκαν μέσα στο τρένο ICE από τη Φρανκφούρτη με πλήρη προστατευτική στολή, καθώς δύο από τους ταξιδιώτες ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον εν λόγω θανατηφόρο ιό.
Το ένα κρούσμα αφορά άνδρα 26 ετών, ένα Γερμανό φοιτητή Ιατρικής. Είχε επιβιβαστεί στο ICE για το Αμβούργο μαζί με τη φίλη του το απόγευμα της Τετάρτης (2/10). Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εμφάνισαν τα δύο συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη.
Το εάν πράγματι κόλλησαν τον ιό του Μάρμπουργκ, μένει να αποδειχθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κρίστιαν Βόλτερ.
{https://x.com/MarcoZitzow/status/1841491064386986393}
Ο φοιτητής είχε ταξιδέψει προηγουμένως με αεροπλάνο απευθείας από τη Ρουάντα. Εκεί είχε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή, ο οποίος αργότερα διαγνώστηκε από τους γιατρούς ότι είχε προσβληθεί από Μάρμπουργκ.
Τι είναι ο ιός Μάρμπουργκ - Γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνος
Ο Μάρμπουργκ είναι ένας ιός που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα. Προκαλεί πυρετό που επηρεάζει πολλαπλά συστήματα οργάνων και μπορεί να περιλαμβάνει έντονη αιμορραγία και προσβάλλει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα πρωτεύοντα θηλαστικά.
Η ιογενής λοίμωξη είναι ζωονόσος, που σημαίνει ότι η προέλευση της νόσου είναι η μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο.
Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ είναι εξαιρετικά θανατηφόρα και είναι πολύ μεταδοτική, ειδικά εάν κάποιος έρθει σε άμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Με προηγούμενες επιδημίες, τα ποσοστά θνησιμότητας των κρουσμάτων κυμαίνονταν από 24% έως 88%, με μέσο ποσοστό θνησιμότητας περίπου 50%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι που προσβάλλονται από τη νόσο θα πεθάνουν από αυτήν.
Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν ξαφνικά, με τους μολυσμένους ασθενείς να εμφανίζουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και κακουχία. Είναι επίσης σύνηθες να έχουν κοιλιακό πόνο και κράμπες και βαριά υδαρή διάρροια.
{https://www.youtube.com/watch?v=g61wNLTbXYc}
Κατά την ασθένεια αυτή, όπως και με τον Έμπολα, τα μολυσμένα άτομα αιμορραγούν από πολλαπλά στόμια.
Εξωτερικά, οι ασθενείς μπορεί να αιμορραγούν από τη μύτη, τα ούλα και τα μάτια, ενώ η εσωτερική αιμορραγία εκδηλώνεται ως αίμα στον εμετό, τα ούρα και τα κόπρανα. Η σοβαρή απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σοκ και θάνατο.
Η περίοδος επώασης -η περίοδος από τη μόλυνση έως την έναρξη των συμπτωμάτων- είναι από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες. Τα περισσότερα συμπτώματα αρχίζουν εντός μιας εβδομάδας, ενώ ο θάνατος επέρχεται οκτώ έως εννέα ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.
Πώς μεταδίδεται ο ιός Μάρμπουργκ και εάν υπάρχει εμβόλιο
Ο Μάρμπουργκ μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής από άτομο σε άτομο. Αυτό περιλαμβάνει την επαφή με αίμα, άλλα σωματικά υγρά, ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από κάποιο μολυσμένο άτομο, όπως κλινοσκεπάσματα, ρούχα, βελόνες και άλλος ιατρικός εξοπλισμός.
Επίσης, έχουν καταγραφεί ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες το σπέρμα ενός άνδρα που έχει αναρρώσει από το Μάρμπουργκ, είχε ως αποτέλεσμα τη μετάδοση στις συντρόφους του.
Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον συγκεκριμένο ιό, είναι όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα. Αυτό περιλαμβάνει τα μέλη της οικογένειας, τους φροντιστές και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως ο 26χρονος στο Αμβούργο.
Τα άτομα με υποψία ή επιβεβαίωση του ιού Μάρμπουργκ πρέπει να τίθενται σε απομόνωση. Όσοι τα φροντίζουν, θα πρέπει να φορούν προστατευτικές ρόμπες, γάντια και μάσκες για να αποτρέψουν την άμεση σωματική επαφή με τον ασθενή.
Aν και έχει αναπτυχθεί ένα πειραματικό εμβόλιο για τον Μάρμπουργκ, δεν υπάρχει ειδική αντιιική θεραπεία. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί, λαμβάνουν υγρά, οξυγόνο και μεταγγίσεις αίματος ανάλογα με τις ανάγκες.
Αν και ο Μάρμπουργκ προκαλεί σοβαρή ασθένεια, υπάρχουν τρόποι για να περιοριστεί. Τα άτομα που τον μεταδίδουν σε άλλους είναι γενικά συμπτωματικά. Επιπλέον, ο ιός δεν μεταδίδεται με τον αέρα. Αυτό καθιστά ευκολότερο τον έλεγχό του σε σύγκριση με τον Covid-19, ο οποίος συχνά μεταδίδεται από άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και είναι τόσο μεταδοτικός που δεν απαιτεί άμεση επαφή και μπορεί να μεταφερθεί με μικροσκοπικά αερολύματα.