«Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου» θυμίζει η περίπτωση της παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο της Δράμας, όπου χρειάστηκε να προειδοποιήσουν με μαζική παραίτηση 12 γιατροί του νοσοκομείου, για να λάβει τέλος η προσπάθεια κάλυψης των κενών με «εντέλλεσθε».
Οι ελλείψεις στην Παθολογική Κλινική του συγκεκριμένου νοσοκομείου δεν αποτελούν εξαίρεση, αφού πολλά νοσοκομεία «αιμορραγούν» από παθολόγους, αναισθησιολόγους, ακτινολόγους και άλλες βασικές ειδικότητες, αλλά σίγουρα είναι η πιο χαρακτηριστική τις τελευταίες ημέρες, με τον γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και ιατρό του ΕΣΥ στη Χαλκιδική, Δημήτρη Βαρνάβα, να συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις.
Όπως εξηγεί στο iEidiseis ο κ. Βαρνάβας, «την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνέλευση των γιατρών του Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου Δράμας, με τη συμμετοχή και δική μου και της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγας Βασιλείου. Αμέσως μετά, η διοικήτρια του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι αποσύρονται τα "εντέλλεσθε" που είχε αποστείλει σε 12 γιατρούς του παθολογικού τομέα και αποτέλεσαν αφορμή να εκδηλωθεί πρόθεση όλων των γιατρών που έλαβαν τη σχετική εντολή να παραιτηθούν. Μετά την κίνηση αυτή της διοίκησης, οι γιατροί υπαναχώρησαν με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής και του νοσοκομείου.
Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με μία γιατρό, τη διευθύντρια, ενώ οι υπόλοιποι γιατροί έχουν παραιτηθεί ή συνταξιοδοτηθεί. Για τη λειτουργία της, μάλιστα, μετακινούνται το τελευταίο διάστημα γιατροί από Θεσσαλονίκη και Καβάλα, ενώ οι προκηρύξεις θέσεων αποβαίνουν άγονες».
Ελπίδες για ομαλοποίηση της κατάστασης δίνει η τελευταία προκήρυξη μόνιμων θέσεων για 3 επιμελητές Β', 1 επιμελητή Α' και έναν διευθυντή, το σύνολο 5 παθολόγους. Αλλά ακόμη και αν αυτή η προσπάθεια στελέχωσης με μόνιμους παθολόγους του νοσοκομείου Δράμας επιτύχει, είναι απορίας άξιο γιατί έπρεπε να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.
«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει αναδείξει τα ζητήματα στελέχωσης και λειτουργίας του ΕΣΥ σε τρεις Ολομέλειες Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, η μία εκ των οποίων διεξήχθη μάλιστα στη Δράμα την περσινή άνοιξη, ενώ έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση στο Υπουργείο Υγείας για τα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών ΕΣΥ σε περιοχές όπως η Δράμα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, ζήτησε πριν από έναν μήνα από τον ΠΙΣ να καταθέσει προτάσεις για τα άγονα και νησιωτικά νοσοκομεία, ενώ ο ΠΙΣ έχει καταθέσει στον υπουργό ανάλογες προτάσεις ήδη από τον Ιανουάριο, χωρίς εκείνος να τις έχει μελετήσει», αναφέρει ο κ. Βαρνάβας.