Η Ελλάδα πραγματοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και υλοποιεί προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, με σκοπό να προάγει την υγεία των πολιτών.
Αλλά δεν αποζημιώνει φάρμακα που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας σε άτομα με πολλά κιλά και άμεσο κίνδυνο για καρδιαγγειακά και καρκίνους… Οξύμωρο; Ναι, αλλά αληθινό.
Στη χώρα όπου το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας, αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια για να αδυνατίσει -δεδομένου ότι έχει φτάσει στο σημείο να έχει Δείκτη Μάζας Σώματος κοντά ή άνω του 30 και κινδυνεύει από σοβαρές νόσους- θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του όχι μόνο το διαιτολόγο, τους ειδικούς γιατρούς και το γυμναστήριο, αλλά και υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει το γενετικό του προφίλ και τις συνήθειες ετών…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί σκεύασμα της Lilly που αναμένεται να διατίθεται στη χώρα μας πριν από τα Χριστούγεννα και έχει ήδη ενταχθεί στην αρνητική λίστα φαρμάκων, που σημαίνει ότι όποιος χρειαστεί να το λάβει, θα το πληρώσει ιδιωτικά!
Πρόκειται για τη φαρμακευτική ουσία τιρζεπατίνη που αποτελεί τον μοναδικό εγκεκριμένο αγωνιστή και των GLP1 υποδοχέων και των GIP υποδοχέων και ήδη έχει χορηγηθεί σε κλινική μελέτη σε 1.110 άτομα στην Ελλάδα όπου μελετάται η επίδραση της στο συνδυασμό παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών καθώς και παχυσαρκίας και διαβήτη.
Παρότι το εν λόγω φάρμακο κοστίζει στις ΗΠΑ τρεις φορές πιο ακριβά από την τιμή που θα έχει στη χώρα μας, θα έχει κι εδώ ένα διόλου αμελητέο κόστος δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να σταθεροποιηθούν τα αποτελέσματά του.
Ωστόσο οι παρενέργειες είναι εντοπισμένες χρονικά μόνο στην έναρξη της θεραπείας (που είναι ενέσιμη με ειδικό «στυλό» σαν αυτό που χρησιμοποιούν τα άτομα με διαβήτη) και αφορούν το γαστρεντερικό. Όπως δείχνουν τα διαγράμματα των κλινικών μελετών, οι παρενέργειες αυτές με την πάροδο των ημερών περιορίζονται σημαντικά και τελικά σχεδόν εκμηδενίζονται.
Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί παράγοντες πέρα από τον έλεγχό μας μπορούν να επηρεάσουν το βάρος και τις αντιδράσεις του σώματός μας στη διατροφή και τη δραστηριότητα.
Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες τρόπου ζωής.
- Ορμονικές διαταραχές.
- Έλλειψη ύπνου και διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού.
- Ψυχολογικούς παράγοντες.
- Χρήση φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους.
- Γενετικούς παράγοντες.