Εθελοντές να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Solace» για την ενίσχυση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα αναζητεί το Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία». Την ίδια ώρα, η EFPIA κρούει τον κώδωνα για μείωση των κλινικών μελετών στην Ε.Ε.
Οι υπεύθυνοι που διεξάγουν το πρόγραμμα «Solace» στην Ελλάδα, στοχεύουν στη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων, χρόνιων καπνιστών και κυρίως γυναικών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο για το πρόγραμμα, στην Ελλάδα απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες και ασθενείς με δύσκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα μπορούν να συμμετέχουν άτομα από 50 έως 74 ετών, ενεργοί ή πρώην καπνιστές. Πρέπει να έχουν καπνιστικό ιστορικό με περισσότερα από 20 χρόνια και ένα πακέτο την ημέρα ή δύο πακέτα την ημέρα για 10 έτη. Υποψήφια για προσυμπτωματικό έλεγχο είναι, επίσης, άτομα που έχουν διακόψει το κάπνισμα για λιγότερα από 15 χρόνια. Τα άτομα που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ειδικά εάν έχουν ιστορικό άλλου καρκίνου, μεταμόσχευση οργάνου ή χρόνια πνευμονική νόσο (όπως ΧΑΠ, πνευμονική ίνωση ή χρόνια βρογχίτιδα).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Πνευμονολογική εξέταση – σπιρομέτρηση, αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, επανεκτίμηση και ενημέρωση των αποτελεσμάτων, καθώς και οδηγίες.
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Μερικά από τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι: Βήχας, θωρακαλγία, αιμόφυρτα πτύελα, δύσπνοια. Τα συμπτώματα αυτά, όμως, είναι μη ειδικά και μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να εμφανίζονται όταν το νόσημα έχει πλέον προχωρήσει.
Την περίοδο αυτή στη χώρα μας «τρέχουν» οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με δωρεάν self test, παραπεμπτικά για την προμήθεια των οποίων φτάνουν μέσω των SMS της ΗΔΙΚΑ. Παρόμοια SMS φτάνουν και για τον HPV ενώ σταθερά προχωράει και το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τις προληπτικές μαστογραφίες. Τέλος, σε φάση εφαρμογής είναι και η προσπάθεια αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.
Κλινικές μελέτες
Οι κλινικές μελέτες στην Ευρώπη έχουν χάσει 60.000, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση τη IQVIA που καταδεικνύει τις δυσκολίες αλλά και τις τάσεις σε κάθε κλάδο των κλινικών μελετών, ενώ η EFPIA καταθέτει προτάσεις για την ενίσχυσηή τους.
Διεθνώς, οι κλινικές μελέτες γνωρίζουν αύξηση κατά 38% την τελευταία δεκαετία, όχι όμως στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) στον οποίο καταγράφεται σχεδόν 50% πτώση. Ειδικότερα, στον ΕΟΧ οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν μειωθεί κατά 22% το 2013, σε 18% το 2018, και έπειτα σε μόλις 12% το 2023, όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση της IQVIA για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) και τη Vaccines Europe. Οι αριθμοί μεταφράζονται σε 60.000 λιγότερους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε μελέτες εντός του ΕΟΧ, ενώ 20.000 λιγότερες θέσεις είναι διαθέσιμες σε μελέτες που αφορούν μόνο χώρες του ΕΟΧ.