Στάση εργασίας 12 με 3 μ.μ. και διαμαρτυρία στα γραφεία των διοικητών τους πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής «Λαϊκό» και «Γ. Γεννηματάς» διότι με το νέο τύπο εφημέρευσης που εφαρμόζεται πιλοτικά σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, επί της ουσίας εφημερεύουν συνεχώς…
Όπως αναφέρουν μάλιστα από την ΕΙΝΑΠ «το ΔΣ πληροφορήθηκε για την αφόρητη κατάσταση που δημιουργείται στο Γ. Γεννηματάς λόγω της εφαρμογής του νέου ΦΕΚ 5653/Β/10/10/2024 για την εφημέρευση. Κηρύσσουμε στάση εργασίας την Τρίτη 05/11/24 από τις 12:00 μέχρι 15:00 και καλούμε όλους τους συναδέλφους στο Γ. Ν. Γεννηματάς να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 έξω από το γραφείο τους διοικητή. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του ΦΕΚ 5653/Β/10/10/2024».
Η δε εργαζόμενοι στο «Λαϊκό» απέστειλαν ανακοίνωση μέσω της ΟΕΝΓΕ αναφέροντας ότι «μέσα σε μια νύχτα, κυριολεκτικά σαν τον κλέφτη, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο εφημέρευσης των νοσοκομείων της Αττικής, χωρίς καν να ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους εργαζόμενους σε αυτά! Πιο συγκεκριμένα, από την 1/11/2024, το κάθε νοσοκομείο θα εφημερεύει σε όλη την πρωινή βάρδια (08:00-14:30) καθημερινά, με εξαίρεση την ημέρα που έχει γενική εφημερία και την επομένη. Πρακτικά δηλαδή, ένα νοσοκομείο θα έχει μέσα σε 4 ημέρες: 1 ημέρα γενική εφημερία, την επόμενη 1 ημέρα θα προσπαθεί να «μαζέψει τα κομμάτια του», και τις επόμενες 2 ημέρες θα εφημερεύει σε όλη την πρωινή βάρδια. Και μετά πάλι από την αρχή».
Όπως έγινε γνωστό, κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου σχεδίου εφημέρευσης στο «Λαϊκό», μόνο η παθολογική κλινική που ήταν υπεύθυνη για τα ΤΕΠ και τα Εξωτερικά Ιατρεία (που πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο) εξέτασε περί τα 30 επείγοντα περιστατικά (τουλάχιστον 10 προσήλθαν με ασθενοφόρο), συν τους ασθενείς που είχαν κλείσει ραντεβού. Μάλιστα από τα επείγοντα αυτά περιστατικά πραγματοποιηθήκαν 10 εισαγωγές, με αποτέλεσμα, στη γενική εφημερία της επόμενης ημέρας, η συγκεκριμένη κλινική να κινδυνεύει να μπει χωρίς κανένα κενό κρεβάτι (από τα 40 που είναι η δύναμή της).
Τι θα συμβεί
Συγκεκριμένα, το σύστημα μπήκε σε λειτουργία από την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, με σκοπό την καλύτερη κατανομή των περιστατικών στα νοσοκομεία της Αθήνας, έτσι ώστε να μοιράζεται ο όγκος και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες σε πολύωρες αναμονές. Αυτός τουλάχιστον ήταν ο σκοπός της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας…
Για να είμαστε μάλιστα ακριβείς, η αλλαγή αυτή είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη εδώ και μήνες ενώ ο ίδιος στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε πει ότι «η μεγάλη αναμονή στις εφημερίες είναι ένα χρόνιο ζήτημα και στόχος είναι η μείωση των μέσων χρόνων και η εξάλειψη των υπερβολικών αναμονών που για να μειωθούν ειδικά στα ΤΕΠ, θα γίνουν προσλήψεις τραυματιοφορέων».
Εξάλλου, με εντολή του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) είχε αποστείλει στις 19/07/24 -με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον»- εντολή προς τις διοικήσεις των 9 μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αττικής να καταρτίσουν πρόγραμμα 24ωρης εφημέρευσης από τον Οκτώβριο.
Η εντολή απεστάλη προς τις διοικήσεις των Γενικών Νοσοκομείων Αττικής (ΓΝΑ) Ευαγγελισμός, Γ. Γεννηματάς, Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Κοργιαλένειο – Μπενάκειο – ΕΕΣ, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Αλεξάνδρα.
Εν μία νυκτί λοιπόν δεν μπήκε σε εφαρμογή το πιλοτικό σχέδιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ούτε ρώτησαν τη γνώμη των γιατρών και των νοσηλευτών πριν προχωρήσουν στις αλλαγές αυτές…