Σχεδόν κάθε μέρα η πληρότητα της πτέρυγας Covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας είναι στο 100% λέει στο iEidiseis ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και εργαζόμενος στο ΓΝΝ. Από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά, οπότε δόθηκε εντολή να περιθάλπτουν Covid-19 όλα τα νοσοκομεία της χώρας και όχι μόνο τα αναφοράς, εξηγεί, το ΓΝ Νίκαιας απέκτησε ειδική μονάδα για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.
«Με τεράστιες προσπάθειες και λίγες ενισχύσεις σε ότι αφορά το προσωπικό, η εν λόγω πτέρυγα έφτασε τα 30 κρεββάτια (σ.σ. απλές κλίνες), από τα 12,τα οποία γεμίζουν ραγδαία», όπως λέει. Μάλιστα, η κλινική αυτή αφορά τα επιβεβαιωμένα περιστατικά του ιού καθώς σε «σε άλλη μονάδα – την βραχείας νοσηλείας ή και στην Πνευμονολογική νοσηλεύονται τα ύποπτα κρούσματα».
Με την τυχόν επιβεβαίωση των τεστ για κορονοϊό οι ασθενείς εισάγονται στην πτέρυγα Covid-19. Αν, δε, κάποιος από αυτούς χρειαστεί να διασωληνωθεί, επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου, τότε πρέπει να γίνει διακομιδή του σε νοσοκομείο με Covid-ΜΕΘ, καθώς στο Νίκαιας υπάρχουν μόνο γενικές ΜΕΘ (8) και ΜΑΦ (6). Ακόμη «12 κλίνες εντατικής βρίσκονται υπό κατασκευή», συμπληρώνει.
Σε κάθε περίπτωση, ένα ζήτημα που ανακύπτει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το πώς γίνεται η διακομιδή, καθώς λόγω της έλλειψης προσωπικού και στο ΕΚΑΒ – όπως υποστηρίζει – δύο γιατροί του ΓΝΝ πρέπει να συνοδέψουν τον ασθενή με το ασθενοφόρο, αφήνοντας το προηγούμενο πόστο τους και φορώντας τις γνωστές στολές.
Τονίζει δε, ότι το γεγονός της διακομιδής καθ’εαυτής ασθενούς σε κρίσιμη κατάσταση – λόγω έλλειψης Covid-ΜΕΘ εν προκειμένω, οι οποίες απαιτούν ειδικό προσωπικό και υποδομή – αποτελεί ένα πρόσθετο θέμα, καθώς ενέχει κινδύνους για τον άρρωστο, όπως συμβαίνει και με άλλες νοσηρότητες.
Στο μεταξύ η ενδοσοκομειακή διασπορά συνεχίζεται και «αφορά σε νοσηλευτές και γιατρούς, με τουλάχιστον έναν εξ αυτών να έχει νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση». Τα κρούσματα αυτής της συρροής, μάλιστα, αφορούν σε μολύνσεις μέσα από την πτέρυγα Covid-19, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των μέσων προστασίας όσων «παλεύουν» στην πρώτη γραμμή.
Aκομη 30 κρούσματα εντοπίστηκαν πιο πρόσφατα στο ίδιο νοσοκομείο, συμπληρώνει, τα οποία, αυτή τη φορά, έφτασαν ακόμη και σε υπαλλήλους της διοικητικής υπηρεσίας.
«Φυσικά η κατάσταση είναι περισσότερο δραματική στη Β. Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα τα εκεί κρούσματα στους υγειονομικούς είναι πάνω από 200. Πολλοί γιατροί νοσηλεύονται δίπλα στους ασθενείς τους», δηλώνει ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ στο iEidiseis.
Μιλώντας για το δοκιμαζόμενο ΕΣΥ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου το σφοδρό «χτύπημα» του κορονοϊού ήδη έχει «γεμίσει» τα περισσότερα κρεβάτια των Covid-ΜΕΘ, ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε και στη σημερινή παραδοχή του πρωθυπουργού, από τη Βουλή, για «μεγάλη καθυστέρηση να αντιληφθούν το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη».
Τέλος, ο γιατρός εξέφρασε τη φοβία για το αν «η Αθήνα βρίσκεται 15 ημέρες πίσω από τη Θεσσαλονίκη», με την υπόθεση αυτή να προβληματίζει έντονα ειδικούς και επιστήμονες.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ, άλλωστε, τα οποία αφορούν σε τριπλό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνώσεων ασθενών, «μαρτυρούν» πως η επιδημία απέχει από το να σταθεροποιηθεί, παρά το ότι βρισκόμαστε στην 6η μέρα του lockdown…