Μία διάταξη ήρθε χθες να ταράξει για άλλη μία φορά τις σχέσεις των γιατρών με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Καλή ή κακή η συγκεκριμένη διάταξη, πάντως δεν αποτελεί αποτέλεσμα διαβούλευσης! Και αυτή είναι η πολλοστή φορά που οι γιατροί βλέπουν την ηγεσία του Υπουργείου να μην ζητεί καν τη γνώμη τους για θέματα παροχής …Υγείας.
Το όλο πρόβλημα προέκυψε με την αιφνίδια δημοσίευση ΦΕΚ για τις καρδιολογικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του δωρεάν προσυμπτωματικού καρδιολογικού ελέγχου, χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει σε ιδιώτες καρδιολόγους!
O ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του ζητεί να ενταχθούν οι ιδιωτικές δομές ΠΦΥ, σε όλες τις φάσεις του δωρεάν προσυμπτωματικού καρδιολογικού ελέγχου και να ξεκινήσει διάλογος με τους αρμόδιους φορείς των γιατρών. «Είναι παράλογο να μην δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή που χρειάζεται έλεγχο, να το κάνει σε ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά σε πανεπιστημιακές δομές. Πέρα από τη μεγάλη αναμονή που αναγκαστικά θα συνεπάγεται ένα τέτοιο σύστημα, το κυριότερο είναι ότι σε περιοχές της περιφέρειας που δεν υπάρχουν πανεπιστημιακές δομές, θα υποχρεώνεται ένας ασθενής να αλλάζει ακόμα και νομό για να κάνει τις εξετάσεις του!».
Και ο ΙΣΑ καλεί την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, «να ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς, για να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου θα είναι βιώσιμα και εφαρμόσιμα και θα αξιοποιούν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας, προς όφελος του ασθενή και της Δημόσιας Υγείας», τονίζοντας πως «πρόληψη και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς όλους τους γιατρούς δεν γίνεται».
«Δεν είμαστε παιδιά κατώτερου Θεού»
Έντονη ήταν η αντίδραση και εκ μέρους των ελευθεροεπαγγελματιών καρδιολόγων, που δήλωσαν με νόημα ότι «δεν είναι παιδιά κατώτερου Θεού» και αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας: «Με έκπληξη διαβάσαμε το ΦΕΚ το οποίο αφορά στις προληπτικές εξετάσεις και διαπιστώσαμε ότι οι γιατροί θεωρούνται παιδιά κατώτερου Θεού».
Ακόμα, τονίζουν το εξής: «Φυσικά, η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αφού εφαρμόζει την Προληπτική Ιατρική προς όφελος εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι ενδεχομένως δεν θα είχαν κάνει εξετάσεις. Ο σχεδιασμός, όμως, την συγκεκριμένης προσπάθειας είναι προς τη λανθασμένη κατεύθυνση αφού όταν ένας ασθενής χρειάζεται να κάνει πληρέστερο έλεγχο για διερεύνηση πιθανής στεφανιαίας νόσου, εξετάσεις όπως το triplex καρδιάς, το stress echo, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η Lp(a) , θα μπορούν να γίνουν μόνο σε πανεπιστημιακές δομές. Είναι απορίας άξιον ποιος σκέφτηκε τη συγκεκριμένη διάταξη. Αυτή όχι μόνο κατατάσσει τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς σε δεύτερη κατηγορία, αλλά την ίδια στιγμή ταλαιπωρεί τους ασθενείς αφού σε περιοχές που δεν έχουν πανεπιστημιακές δομές, θα υποχρεώνεται ένας ασθενής να πηγαίνει π.χ. από τη Σπάρτη στην Πάτρα ή από την Ρόδο και τη Λέσβο στην Κρήτη για να κάνει μία εξέταση σε πανεπιστημιακή δομή, την οποία θα μπορούσε να κάνει στο διπλανό ιδιωτικό εργαστήριο ή ιατρείο που μέχρι τώρα έκανε τις εξετάσεις του».
Τέλος, οι ελευθεροεπαγγελματίες καρδιολόγοι αναφέρουν: «Η συγκεκριμένη προσπάθεια για προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις έγινε χωρίς καμία ενημέρωση ή διαβούλευση όπως πληροφορηθήκαμε με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, αλλά ούτε με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και την Ομάδα εργασίας Καρδιαγγειακών Πρωτοκόλλων Υπέρτασης και Υπερλιπιδαιμίας, της οποίας ο πρόεδρος τυγχάνει να είναι και παράλληλα συντονιστής. Η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει άμεσα να ανακληθεί και να τροποποιηθεί συμπεριλαμβάνοντας τη διενέργεια του triplex καρδιάς, του stress echo, του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και της Lp(a) σε όλες τις ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για διευκόλυνση των ασθενών και στήριξη της Δημόσιας Υγείας».