Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν την αιτία του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους και τους παράγοντες του τρόπου ζωής που ευθύνονται για την εμφάνισή του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο -που ονομάστηκε επιταχυνόμενη γήρανση- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Η επιταχυνόμενη γήρανση λέγεται ότι συμβαίνει όταν η βιολογική ηλικία ενός ατόμου είναι μεγαλύτερη από την πραγματική - ή χρονολογική - ηλικία του.
Ενώ η χρονολογική ηλικία αναφέρεται στα χρόνια ζωής, η βιολογική ηλικία βασίζεται σε δείκτες που αντικατοπτρίζουν την επίδραση της γενετικής, των επιλογών του τρόπου ζωής και των περιβαλλοντικών παραγόντων στο σώμα του ατόμου.
Μπορεί να προσδιοριστεί μέσω εξελιγμένης ανάλυσης DNA με εξετάσεις σάλιου ή αίματος.
Το παράδειγμα των Καρντάσιανς
Στην τελευταία σειρά των Καρντάσιαν, η Κιμ, η μαμά Κρις και η αδελφή Κλόε, έκαναν τεστ βιολογικής γήρανσης.
Ανακάλυψαν ότι η βιολογική ηλικία της Κλόε ήταν 28 - 11 χρόνια μικρότερη από την πραγματική της ηλικία, 39.
Η Κιμ, 43 ετών, εν τω μεταξύ, έλαβε βιολογική ηλικία 34 ετών, με την Κρις έξι χρόνια νεότερη από την πραγματική της ηλικία.
Εάν ένα άτομο είναι 50 ετών, αλλά η βιολογική του ηλικία είναι 55, η γήρανσή του έχει επιταχυνθεί κατά πέντε χρόνια, δήλωσε ο Δρ Σρία Κούμαρ, ειδικός στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη νέα έρευνα.
Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζεται στη συνολική λειτουργία του σώματος', πρόσθεσε.
Ακούγεται αρκετά θεωρητικό, αλλά στην πραγματικότητα η επιταχυνόμενη γήρανση έχει αποδειχθεί ότι προδικάζει το χρόνο μέχρι το θάνατο και ακόμη και πολλαπλούς καρκίνους.
Αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών
Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών, που ονομάζεται καρκίνος του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης, αυξάνονται.
Η διαπίστωση αυτή έρχεται εν μέσω μιας παγκόσμιας έκρηξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ασθενείς που έχει προκαλέσει αμηχανία στους γιατρούς.
Ενώ είναι πιο συχνός στους άνω των 50 ετών, η νόσος έχει αυξηθεί κατά 50% στις νεότερες ηλικίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.
Για το λόγο αυτό στις ΗΠΑ, οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών συνιστούν πλέον ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου - γνωστός και ως προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του εντέρου - να ξεκινά στα 45 έτη.
Ορισμένοι γιατροί λένε τώρα ότι αυτό πρέπει να μετακινηθεί ακόμη πιο νωρίς, επειδή οι μισοί από τους πρώιμους καρκίνους του παχέος εντέρου εμφανίζονται σε άτομα κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.
Ο ακριβής λόγος για τη σχέση μεταξύ της επιταχυνόμενης γήρανσης και του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι πλήρως κατανοητός.
Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να εκδηλώσει νωρίς καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνουν και τη βιολογική ηλικία.
Οι κακές συνήθειες που επηρεάζουν
Σε αυτές περιλαμβάνονται η κακή διατροφή -συμπεριλαμβανομένης της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα- η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής.
Άλλοι βασικοί παράγοντες για την επιτάχυνση της γήρανσης είναι η ρύπανση και το άγχος.
Νωρίτερα φέτος, ξεχωριστή έρευνα διαπίστωσε ότι οι νέοι που διαγιγνώσκονται με ορισμένους τύπους καρκίνου - ιδίως καρκίνο του πνεύμονα, του γαστρεντερικού συστήματος και της μήτρας - έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από επιταχυνόμενη γήρανση.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αμερικανοί ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι ο κίνδυνος επιταχυνόμενης γήρανσης, και συνεπώς ανάπτυξης καρκίνου, αυξάνεται με κάθε διαδοχική γενιά που γεννήθηκε μετά το 1965.
Και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η γενιά Z - όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 και γίνονται σήμερα νέοι ενήλικες - διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο από ό,τι οι γονείς ή οι παππούδες τους.