Υγεία

Πνευμονολόγος στο «Άγιος Παύλος»: Οι εμβολιασμένοι μένουν λίγες ημέρες, oι ανεμβολίαστοι νοσούν σοβαρά

Πως βιώνει ο Πνευμονολόγος, Παύλος Ζαρογουλίδης, μέσα από το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» τον κορονοϊό. Τι λέει για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.

Ο κ. Παύλος Ζαρογουλίδης, MD, Ph.D, είναι ιδιώτης Πνευμονολόγος- Φυματιολόγος που δέχτηκε οικειοθελώς να πάει στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσει στη μία από τις τέσσερις κλινικές COVID του δημόσιου ιδρύματος. «Πήγα στις 16 Νοεμβρίου διότι κάθε κλινική COVID χρειάζεται τουλάχιστον έναν ειδικό Πνευμονολόγο που έχει εκπαιδευτεί να διαχειρίζεται τα ειδικά συστήματα αερισμού των ασθενών», λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο iEidiseis.

Στην ερώτησή μας για το πλήθος των κλινών και των γιατρών, μάς αναφέρει ότι «υπάρχουν 4 κλινικές COVID και είμαστε αυτή τη στιγμή τέσσερις πνευμονολόγοι που έχουμε μοιραστεί ανάλογα. Συνολικά σήμερα (χθες βράδυ) είναι κατειλημμένα τα 75 κρεβάτια την ώρα που η δυναμικότητα είναι για 89. Ωστόσο, αλλάζει συνεχώς η δυναμική όχι από μέρα σε μέρα, αλλά ακόμα και από ώρα σε ώρα».

Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν έχει ΤΕΠ οπότε θέτουμε ερώτημα στο γιατρό πώς φτάνουν σε αυτούς οι ασθενείς…

«Μάς έρχονται περιστατικά από Παπαγεωργίου, Παπανικολάου και Ιπποκράτειο. Όταν μετά τις εφημερίες τους δεν μπορούν να νοσηλεύσουν άλλους ασθενείς με COVID, τους στέλνουν σε εμάς που έχουμε μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικής χρήσης» απαντά. Εξάλλου, το σημαντικό είναι ότι ο «Άγιος Παύλος» έχει και 18 τουλάχιστον κλίνες ΜΕΘ με αρκετούς γιατρούς που εργάζονται αποκλειστικά στη ΜΕΘ, ώστε όσοι χρειαστούν διασωλήνωση να την έχουν άμεσα εφόσον βέβαια υπάρχει κρεβάτι.

Το προφίλ των ασθενών

Όπως μάς είπε ο κ. Ζαρογουλίδης, πρόκειται για ένα ποσοστό το λιγότερο 70% ανεμβολίαστων (που αυξομειώνεται κυρίως προς τα επάνω μέρα με την ημέρα), με μέση ηλικία τα 55-56 χρόνια καθώς σήμερα ο μικρότερος είναι 31 και ο μεγαλύτερος 90 ετών». Τον ρωτήσαμε να μάς πει, αν υπάρχουν διαφορές στην κατάσταση της υγείας μεταξύ ηλικιωμένων και νεότερων και μάς έδωσε μια σαφώς θετική απάντηση τονίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι νοσούν πιο σοβαρά και παραμένουν περισσότερες ημέρες στο νοσοκομείο. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους… «Οι εμβολιασμένοι που παρουσιάζουν κάποια μείωση του οξυγόνου και μπαίνουν για νοσηλεία χρειάζονται συνήθως 4-5 ημέρες για να εξέλθουν με καλή κλινική εικόνα. Ενώ οι ανεμβολίαστοι νοσούν σοβαρά, παραμένουν επί εβδομάδες και αργούν να αναρρώσουν. Επίσης, στοιχίζουν τώρα πια και πολύ ακριβά καθώς τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πανάκριβα…».

Μονοκλωνικά: «Πως τα δίνετε; Πόσο γρήγορα;», ρωτήσαμε το γιατρό…

Για να λάβουμε την ελπιδοφόρα απάντηση ότι όταν ο ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις του ΕΟΔΥ και έχει -κατά τον θεράποντα- βαριά κλινική εικόνα, τού τα δίνουν αμέσως στέλνοντας ταυτόχρονα τον φάκελό του για έγκριση. «Ούτως ή άλλως η έγκριση έρχεται την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα αλλά ο ασθενής τα παίρνει ήδη για να μην βάλουμε την ζωή του σε κίνδυνο», μάς λέει για το διαδικαστικό.

Τα μηχανήματα αερισμού

Ζητήσαμε από τον έμπειρο πνευμονολόγο να μάς εξηγήσει τα είδη των μηχανημάτων αερισμού που υπάρχουν εκτός ΜΕΘ στα οποία αναφέρθηκε ότι χρειάζονται ιδανικά την εμπειρία ειδικού Πνευμονολόγου… «Εμείς έχουμε τα συστήματα υψηλής ροής που δεν είναι στο επίπεδο αναπνευστήρα αλλά βοηθούν, κι έχουμε και τον μη επεμβατικό αερισμό, μια ειδική μάσκα που πρέπει να φοράει συνεχώς ο ασθενής αλλά πάντως δεν είναι διασωληνωμένος. Και είναι σημαντικό για τον ασθενή να έχει αυτή την φροντίδα, διότι αν τα χειριστούμε σωστά, δεν θα διασωληνωθούν οι περισσότεροι», μάς εξηγεί.

Παρακολούθηση μετά την έξοδο από το νοσοκομείο

Όπως τονίζει ο γιατρός, οι ασθενείς βγαίνουν από το νοσοκομείο με σαφείς οδηγίες για ακτινολογικό και εργαστηριακό έλεγχο σε συγκεκριμένους χρόνους. «Αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνει είτε μαζί μας, είτε σε γιατρό που τους παρακολουθεί», μάς εξηγεί δημιουργώντας μας την απορία αν όλα τα νοσοκομεία δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους πρώην ασθενείς τους με COVID-19;

«Υπάρχουν νοσοκομεία με follow up κι άλλα που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Εμείς έχουμε αναθέσει στον ένα πνευμονολόγο να το κάνει για όσους εξέρχονται», απαντά.
Άλλωστε, όπως συμπληρώνει, τώρα εγκρίθηκε και το μονοκλωνικό αντίσωμα σε χάπι το οποίο το λαμβάνει ο ασθενής ένα την ημέρα επί 14 ημέρες με παραμονή στο σπίτι του.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Καπόπουλος: Τουρκία - Η αποδόμηση του αφηγήματος
Η Ελλάδα ψάχνει νέα μέτρα με γεμάτες ΜΕΘ - Τι κάνει η Γερμανία
Chevron Right