Υγεία

Στρεπτόκοκκος Α και οστρακιά: Νέος «πονοκέφαλος» για τους γονείς με παιδιά κάτω των 12 ετών

Πιθανός συνδυασμός παραγόντων οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου.

Τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάστηκε αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης από στρεπτόκοκκο Α πέραν από τα αναμενόμενα επίπεδα. Η αύξηση αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και δυστυχώς μικρός αριθμός έχει ήδη καταλήξει.

Δεν έχει έως τώρα αποσαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται υψηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά αυτών των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει ένας πιθανός συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου συγχρωτισμού σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και της αύξησης που παρατηρείται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος το τελευταίο διάστημα.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή. Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει:

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Οστρακιά: Μία «παλιά» παιδική ασθένεια

Η οστρακιά είναι μολυσματική εξανθηματική νόσος, μια αρρώστια που συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή (περιορισμένων πλέον) επιδημιών.

Η οστρακιά είναι μεταδοτική σε όλη την εξέλιξή της, από τα υγρά που βγαίνουν από τη μύτη και το στόμα του αρρώστου όσο και από τα μικροσκοπικά τεμάχια δέρματος που αποσπώνται από τυχόν μικρογδαρσίματα.

Το βακτήριο που προκαλεί την οστρακιά είναι αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (Streptococcus pyogenes), ο οποίος έχει μεγάλη αντοχή. Για τον λόγο αυτό η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και σε ένα πρόσωπο που ήλθε σε επαφή ακόμα και με κάποιο αντικείμενο που κρατούσε ο ασθενής κατά τη διάρκεια της αρρώστιας του.

Η οστρακιά προσβάλλει κυρίως τα παιδιά ηλικίας 4 ως 10 ετών, παρατηρείται ωστόσο και σε ενηλίκους.

Φαίνεται να εκδηλώνεται βαρύτερα στα αγόρια, αφού κατά τις στατιστικές αυτά παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα. Οι επιδημίες της είναι άλλοτε ελαφράς και άλλοτε βαριάς μορφής, ενώ υπάρχουν και μικτές με ελαφρά και βαριά περιστατικά.

Η επώαση της νόσου διαρκεί από 24 ώρες μέχρι 4 ημέρες και πολύ σπάνια ως επτά.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση, ο παιδίατρος χορηγεί κάποιο αντιβιοτικό επί 10 μέρες. Είναι σημαντικό να τηρηθεί η αγωγή για όλο αυτό το διάστημα ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να δοθεί αντισηπτικό στοματικό διάλυμα και αντιπυρετικά εφόσον χρειάζονται. Συστήνεται επίσης η λήψη άφθονων υγρών, η καλή υγιεινή των χεριών και η ξεκούραση. Τα περιστατικά στην Ελλάδα είναι σπάνια και σποραδικά.

Η επικοινωνία με τον παιδίατρο θεωρείται απαραίτητη όταν το παιδί παρουσιάσει:

  • Πονόλαιμο που διαρκεί πάνω από δύο ημέρες μαζί ή χωρίς πρησμένους λεμφαδένες.
  • Υψηλό πυρετό (πάνω από 38,5°C) ή πιο χαμηλό πυρετό που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες.
  • Πονόλαιμο με εξάνθημα.
  • Αναπνευστικά προβλήματα ή και πόνο στην κοιλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ρίγη αγωνίας στο Μαξίμου για τους «χρησμούς» του Αντώνη Σαμαρά
Ο Τσίπρας σήμερα στην ΑΔΑΕ, μετά τον Άρειο Πάγο, για το σκάνδαλο των υποκλοπών
Chevron Right