Υγεία

Εμβολιασμός «mix and match»: Τι λένε οι ειδικοί

«Δεν έχουμε δεδομένα ακόμα σχετικά με την ανοσογονικότητα που προσφέρει αυτό το νέο σχήμα εμβολιασμού», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου την Παρασκευή (14/5). Μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες «συστήνεται σε όλους τους εμβολιασμούς η συνέπεια να ισχύει», σημείωσε, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, και η κ. Θεοδωρίδου.

Θέση στη συζήτηση για το «πάντρεμα» διαφορετικών εμβολίων κατά του κορονοϊού έλαβε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της αποψινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Κατά την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας οι απορίες περί της «mix and match» προσέγγισης, «δηλαδή της χορήγησης δυο δόσεων διαφορετικών εμβολίων» πηγάζουν από την «πρόσφατη δημοσίευση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, της μελέτης Com-Cov, και αφορά σε άτομα άνω των 50 ετών, οι οποίοι με ένα μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων είτε ξεκίνησαν με AstraZeneca και μετά πήραν ένα mRNA εμβόλιο, της Pfizer, ή ξεκίνησαν με mRNA και στη δεύτερη δόση πήραν AsτtraZeneca».

Και «η πρόσφατη σχετική δημοσίευση στο Lancet αναφέρεται κυρίως στις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτής της διαδοχικής χορήγησης διαφορετικών εμβολίων και φαίνεται ότι οι εμβολιασθέντες αυτοί είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τις γνωστές παρενέργειες των εμβολίων, δηλαδή κόπωση, κεφαλαλγία, πυρετό, αρθραλγίες, μυαλγίες», όπως είπε. Οι συντάκτες αυτής της δημοσίευσης, μάλιστα, «έκαναν και ένα σχόλιο, ότι στην περίπτωση που υιοθετηθεί ένα τέτοιο σχήμα θα πρέπει οι εργαζόμενοι να ξέρουν ότι μετά τη δεύτερη δόση ίσως να χρειαστεί να λείψουν από τη δουλειά τους δύο ή τρεις ημέρες», είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Επιπλέον, «δεν έχουμε δεδομένα ακόμα σχετικά με την ανοσογονικότητα που προσφέρει αυτό το νέο σχήμα εμβολιασμού, δηλαδή κατά πόσο επηρεάζει τη ανοσολογική απάντηση με τη χρήση δύο διαφορετικών εμβολίων. Είναι πράγματα τα οποία περιμένουμε», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Αυτό που αναφέρουν στο άρθρο οι συγγραφείς είναι ότι επεκτείνουν τώρα τη μελέτη τους και στη χρήση και άλλων εμβολίων, όπως είναι της Novavax. Περιμένουμε να δούμε και άλλα δεδομένα. Αυτά είναι που μέχρι στιγμής είναι γνωστά», κατέληξε.

Η ισχύουσα σύσταση

Τη Δευτέρα, σχετική αναφορά είχε κάνει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Οι αναταράξεις στο θέμα αυτό του εμβολιασμού με την AstraΖeneca δημιούργησαν και ένα άλλο τοπίο αναζήτησης μιας εναλλακτικής δεύτερης δόσης», είχε σημειώσει.

«Μάλιστα αρκετές χώρες προχώρησαν στη σύσταση πρότασης ενός άλλου τύπου εμβολίου». «Θα πρέπει να πούμε», ωστόσο, «ότι αυτός ο τύπος του mix and match, όπως λέγεται, είναι υπό μελέτη. Αναμένονται μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες τα αποτελέσματα. Και σε αυτή την περίπτωση, τη μελέτη την έχει ξεκινήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και πιθανότατα τα αποτελέσματα αυτά να επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικό. 

Όμως, μέχρι να υπάρξουν πάλι τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι ο συνδυασμός αυτός, το COM-COV πρόγραμμα, δεν μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και εξασφαλίζει την ασφάλειά του, συστήνεται σε όλους τους εμβολιασμούς η συνέπεια να ισχύει, δηλαδή και η πρώτη και δεύτερη δόση να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο», είχε δηλώσει η κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ουρές σε λιμάνια και διόδια για το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο
Εμβολιασμοί και προνόμια, η απάντηση Χαρδαλιά
Chevron Right