«Κενά στην προστασία ενός ατόμου» ενδέχεται να υπάρξουν ακόμα και αν κάποιος έχει νοσήσει από κορονοϊό και έχει αποκτήσει φυσικά αντισώματα, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα, μιλώντας για τη φυσική ανοσία που αποκτά κάποιος που μολύνθηκε από Covid, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξήγησε ότι αυτή από μόνη της δεν είναι ικανή να προστατεύσει 100% από την ασθένεια, σύμφωνα με όσα δείχνουν αρκετές μελέτες.
«Όσοι έχουν αναρρώσει 12 μήνες μετά από τη νόσο, έχουν μία ανοσία η οποία εξασθενεί παρότι έχουν ικανοποιητικά εξουδετερωτικά αντισώματα, τα ποσοστά των οποίων όμως διαφέρουν ανάλογα με την κάθε μετάλλαξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε η ίδια μάλιστα, η διασπορά λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης σε νοσήσαντες, αλλά και νόσου σε εμβολιασμένους. Έτσι, η προστασία από τη φυσική ανοσία διαφέρει από άτομο σε άτομα και σχετίζεται παράλληλα με τις μορφές της νόσου και τα υποκείμενα νοσήματα.
Υβριδική ανοσία
Έτσι, προκρίνεται η υβριδική ανοσία, δηλαδή μετά τη νόσηση να γίνεται μία δόση εμβολίου. Μάλιστα αύριο θα δοθούν διευκρινίσεις συνολικά σχετικά με τις περιπτώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό μετά από νόσηση.
Η κυρία Θεοδωρίδου, υποστήριξε επίσης πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η εξασθένηση της χημικής ανοσίας (εμβολιασμός) μετά τη φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει και γι’ αυτό θα υπάρξουν συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για το τι θα πρέπει να κάνουν όσον αφορά την 3η αναμνηστική δόση όσοι έχουν ήδη νοσήσει.
Τι έδειξε έρευνα για την ανοσία όσων μολύνθηκαν από Covid
Τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια μελέτη που προδημοσοιεύτηκε στο ΒΜJ (British Medical Journal).
Υπάρχει μια προδημοσίευση του BMJ με τον τίτλο «οι αναρρωνύοντες από Covid παρουσιάζουν πλημμελή χημική και κυτταρική ανταπόκριση στο αντιγόνο της ακίδας του κορονοϊού 12 μήνες μετά τη νόσο».
Η μελέτη είναι πολυκεντρική, έχει γίνει στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και περιλαμβάνει 43 άτομα που είχαν νοσήσει με ήπια Covid πριν 12 μήνες και φάνηκε ότι διατηρούσαν ικανοποιητικά εξουδετερωτικά αντισώματα με διαφορετική, όμως, συχνότητα, ανάλογα με τις μεταλλάξεις.
Δηλαδή, ήταν 44% για τη μετάλλαξη Α, 4,6% για την Β, 11,6 για την Γ, και 16,2 για την Δ. Ο εργαστηριακός έλεγχος έγινε με ειδικές λειτουργικές δοκιμασίες.
Προσοχή στην φυσική λοίμωξη
«Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι υπάρχουν διαταραχές στην αλληλουχία του αντιγόνου της ακίδας του ιού των μεταλλάξεων. Η μελέτη, δηλαδή, αποδεικνύει σημαντική εξασθένιση της χημικής ανοσίας και μειονεκτική λειτουργία των αποκρίσεων των Τ- κυττάρων ως προς τα αντιγόνα των μεταλλάξεων.
Επομένως και η φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει. Υπάρχουν διαταραχές που αφήνουν κενά για την προστασία του ατόμου» κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.
Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας: