Υγεία

Τέλος στην «αμαρτωλή» χρήση της μάσκας: Από τα μπρος – πίσω Τσιόδρα στην πλήρη κατάργηση

Το θέμα «μάσκα» ήταν από την αρχή αντικείμενο αντεγκλήσεων και έντονων διαφωνιών

Όποιος κυκλοφορεί με μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) γνωρίζει ότι εδώ και μήνες οι μισοί επιβάτες φορούν μάσκα και οι άλλοι μισοί δεν φορούν. Και τι έγινε που η μάσκα ήταν «υποχρεωτική»; Όσοι θεωρούν ότι ο SARS-CoV-2 δεν «κυκλοφορεί» πια στην κοινότητα ή δεν είναι επικίνδυνος, δεν χρησιμοποιούσαν ούτως ή άλλως τη μάσκα ως μέσο προστασίας…

Τι αλλάζει λοιπόν με τη χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για άρση του μέτρου εξαιρουμένων των δομών υγείας και τις μονάδες ηλικιωμένων; Η εμπειρία μετά από 3 χρόνια πανδημίας λέει ότι όσοι δεν φορούσαν μάσκα, δεν θα νιώσουν καμία διαφορά, και όσοι φορούσαν, θα το συνεχίσουν καθώς δεν το έκαναν για να είναι «νομοταγείς», αλλά επειδή δεν θέλουν να ξανα-κολλήσουν κορονοϊό ή προσπαθούν να προστατεύουν τους ηλικιωμένους οικείους τους.

Το ιστορικό

Το θέμα «μάσκα» ήταν από την αρχή αντικείμενο αντεγκλήσεων και έντονων διαφωνιών ακόμα και μέσα στις «καλύτερες» οικογένειες… Ο ίδιος ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έλεγε στην αρχή ότι η μάσκα δεν ενδείκνυται. Αυτό το έλεγε ο καθηγητής όχι επειδή είχε άγνοια της επιστήμης του, αλλά επειδή στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν γνώριζε περί τίνος ακριβώς πρόκειται καθώς ήταν κάτι εντελώς νέο και περίεργο… Πολύ σύντομα, ο ίδιος ο καθηγητής άρχισε να συνιστά τη χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους και ο ΕΟΔΥ έφτιαξε σποτάκια που μάς έδειχναν πώς να κατασκευάσουμε μόνοι μας μία υφασμάτινη, πώς να την φοράμε σωστά, πότε να την αλλάζουμε και γενικά πώς να κάνουμε την ορθή χρήση της για να προστατευθούμε.

Από τότε ως σήμερα, συναντάμε φίλους και γνωστούς που μάς λένε ότι όταν φορούν μάσκα δεν μπορούν να αναπνεύσουν (άραγε οι γιατροί και οι νοσηλευτές χειρουργείων πώς αναπνέουν που εργάζονται με μάσκα επί ώρες κάθε μέρα;).

Συναντάμε όμως και ανθρώπους που οδηγούν μόνοι τους το αυτοκίνητό τους και… φορούν μάσκα για να μην κολλήσουν τον εαυτό τους! Κάπου στη μέση, όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούμε να αποφασίσουμε αν είμαστε πιο πολύ κουρασμένοι ή θυμωμένοι με όσα έχουμε ζήσει την τελευταία 3ετία.

Η νέα κατάσταση

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της COVID-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδέκτη από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων. Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της COVID -19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».

Με αυτό το σύντομο σχόλιο στο twitter ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε γνωστή την απόφαση της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής.

Τι σημαίνει αυτή η απόφαση; Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα λεωφορεία, τα τραμ, το μετρό, τα ΤΑΧΙ, τον προαστιακό, τα τρένα αλλά και τους χώρους αναμονής των αεροδρομίων και τα λεωφορεία που μάς μεταφέρουν στα αεροπλάνα.

Είχαν προηγηθεί από πέρσι το καλοκαίρι τα αεροπλάνα (όπου γίνεται μερικές φορές σύσταση αλλά δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για πληρώματα και επιβάτες), τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα λιανικής, οι χώροι εστίασης και τα τουριστικά καταλύματα.

Η χρήση μάσκας συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε:

Νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά, Κέντρα Υγείας, πολυιατρεία και ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Ομοίως υποχρεωτική χρήση μάσκας πρέπει να κάνουν όσοι εργάζονται ή επισκέπτονται οίκους ευγηρίας.

Τι άλλο καταργείται πλην της μάσκας

Με τη χθεσινή εισήγηση εξάλλου αίρεται η υποχρεωτικότητα σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των εβδομαδιαίων τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προκειμένου αυτοί να πηγαίνουν στην εργασία τους (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα).

Δεν θα απαιτείται επίσης η διενέργεια τεστ και η υποβολή του στη σχετική πλατφόρμα για να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα για πενθήμερη αναρρωτική άδεια στον ασθενή με λοίμωξη COVID-19. Πλέον, οι ασθενείς θα λαμβάνουν την αναρρωτική άδεια μετά από ιατρική επίσκεψη και γνωμάτευση όπως γίνεται σε περίπτωση ασθένειας γενικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πυκνώνουν τα σύννεφα στη Μαύρη Θάλασσα: «Θρίλερ» με την κατάρριψη και τα μυστικά του αμερικανικού drone
Το 73% των Ελλήνων έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D – Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις
Chevron Right