Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή αλλά και μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ουσιαστικά με κυρώσεις τους ιδιώτες γιατρούς που δεν βοηθούν τα οικεία δημόσια νοσοκομεία με έλλειψη στην ειδικότητάς τους (κυρίως παθολόγοι αλλά και αναισθησιολόγοι και ακτινολόγοι). Αυτό όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εκ μέρους των παθολόγων όσο κι εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας που μνημονεύτηκε στην ομιλία του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:
“Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι ιατροί ενός νομού θα στελεχώνουν ή όχι το δημόσιο νοσοκομείο και αναφέρομαι σε ιδιώτες ιατρούς. Θεωρώ παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πως λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του. Ένας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δω μήπως υπάρξει αυτόβουλη απόφαση των ιδιωτών ιατρών»…”.
Από την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος οι κκ Τούλης και Αντωνιάδης αντέδρασαν άμεσα με έκδηλο τον εκνευρισμό:
«Νέες εκπλήξεις από το υπουργείο Υγείας έρχονται να ταράξουν τα ήδη τρικυμιώδη ύδατα σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες υγείας.
Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία
και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη.
Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις απειλές του υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά μέτρα τωνγιατρών που υπερβαίνουν το μέσο όρο στην συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως
αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους.
Οσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί «χειροκροτηθήκανε» για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη
περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας Κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει.
Η αποψίλωση του Ε.Σ.Υ από παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και
εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού νοσοκομεία. Ετσι έχουμε μαζικές πλέον παραιτήσεις παθολόγων, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον των νέων ιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας
και παράλληλα συνεχίζεται η μαζική φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό».
Από τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή προς τον ΥΥΚΑ:
«Καθώς σε μία ευνομούμενη Πολιτεία τα πυροτεχνήματα δεν έχουν θέση, ειδικά όταν πρόκειται για αγαθά θεμελιώδη μεταξύ αυτών η ΥΓΕΙΑ των πολιτών, θα ήθελα να επισημάνω κάποια «μελανά» σημεία της τοποθέτησής σας στη Βουλή των Ελλήνων αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας των Νοσηλευτικών Μονάδων της Λακωνίας.
Στόχος της επιστολής είναι η ενημέρωσή σας αλλά κυρίως η ενημέρωση των Λακώνων πολιτών που κάνουν χρήση των Υπηρεσιών Υγείας στη Λακωνία όπου θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών ανήκουν στον πολύπαθο Πρωτογενή Τομέα- κοινώς για εσάς αγρότες και κτηνοτρόφοι που αγωνίζονται να κρατήσουν την εργασία και την προσφορά τους απέναντι σε κάθε οικονομική αντιξοότητα που τους επιβάλλεται- άρα αδυνατούν να αναζητήσουν Υπηρεσίες Υγείας στον τόσο προσφιλή σε εσάς Ιδιωτικό Τομέα των μεγάλων ομίλων.
« Ανθεί η ιδιωτική ιατρική….»
Μην κόπτεσθε για τη δωρεάν Υγεία και μην μπερδεύετε τους πολίτες με την έννοια της Δημόσιας Υγείας που δεν αφορά στην αποζημίωση και την παροχή Υπηρεσιών Υγείας.
Η πραγματικότητα κ. Υπουργέ είναι ΑΛΛΗ, την οποία από ότι φαίνεται ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ!!
Στο Νοσοκομείο της Σπάρτης εργάζονται και εφημερεύουν στην Παθολογική Κλινική 3 μόνιμοι ειδικευμένοι Παθολόγοι γιατροί. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατείτε τους πολίτες ισχυριζόμενος ότι δεν λειτουργεί η Παθολογική Κλινική.
Καλείτε σε εφημέρευση υπό απειλή 7 ιδιώτες γιατρούς στην περιοχή της Σπάρτης εκ των οποίων οι 4 άνω των 60 ετών. Κ. Υπουργέ, να σας θυμίσω ότι ως το 2018 μετά την ηλικία των 50 ετών , δεν είχε δικαίωμα ο γιατρός να υποβάλλει υποψηφιότητα για θέση ιατρού ΕΣΥ. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ!!!
κ. Υπουργέ
Γνωρίζετε πόσα άλλα Τμήματα των Νοσηλευτικών Μονάδων Λακωνίας στελεχώνονται εκ του οργανογράμματος με 2 μόνο ή και 1 ειδικευμένους γιατρούς;
Γνωρίζετε ότι το περσινό καλοκαίρι ιδιώτες εφημέρευσαν στο Νοσοκομείο Σπάρτης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι να βρεθεί ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ;
Γνωρίζετε ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης καλύπτεται με αποσπασμένους γιατρούς και αγροτικούς;
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας σας έχει ήδη κάνει προτάσεις στην τελευταία επικοινωνία που σκοπίμως αποκρύπτετε, δημιουργώντας εντυπώσεις .
Σαν να μην έφτανε το χθεσινό debate με τους παθολόγους και τους ιδιώτες γιατρούς γενικά, τις δικές τους κόκκινες γραμμές έβαλαν και οι εργαστηριακοί γιατροί σε εκδήλωση του ΙΣΑ:
Τα μέλη της τριμελούς Επιτροπή Εργαστηριακών Γιατρών Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου -Ακτινολόγος,
Ευαγγελία Κανδρή -Βιοπαθολόγος και
Γεώργιος Βιδάκης- Βιοπαθολόγος ζητούν:
1. Κατάργηση του clawback ή στην εσχάτη των περιπτώσεων σταθερό ποσοστό clawback που να μην υπερβαίνει το 5%.Αυτό το ποσοστό είναι το ανώτερο ποσοστό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Κάθε υπέρβαση θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.
2. Διαγραφή του τεχνητού χρέους.
3. Εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών ορθής ιατρικής συνταγογράφησης με διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και παραμένουν ακόμα και σήμερα (άγνωστο γιατί) στα συρτάρια του υπουργείου.
4. Τη σύναψη συλλογικής σύμβασης ΕΟΠΥΥ και ΠΙΣ όπως έχει ήδη νομοθετηθεί και δεν έχει γίνει ακόμα. Καλούν τους κλινικούς συναδέλφους στο πλευρό τους.
Ζητούν την κατανόηση των πολιτών-ασθενών. Τα εργαστήρια πρέπει να είναι βιώσιμα και οι γιατροί να λειτουργούν με αξιοπρέπεια για να μπορούν να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες όπως κάνουν μέχρι σήμερα.
Καλούν την πολιτεία να λάβει επιτέλους μέτρα όχι επιφανειακά αλλά ριζικά προκειμένου να διαφυλάξει την πρωτοβάθμια υγεία που στηρίζεται στα ιδιωτικά εργαστήρια.