Υγεία

Χρονίζοντα τα προβλήματα της δημόσιας ΠΦΥ – Επιφυλάξεις για το μέλλον της

«Αναμένουμε την έμπρακτη απάντηση του υπουργείου, αλλά διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για το μέλλον της δημόσιας ΠΦΥ» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Ψυχάρης.

Συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας ΠΦΥ, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε στην Αριστοτέλους στον απόηχο της συνέντευξης για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος Παναγιώτης Ψυχάρης, ο αντιπρόεδρος Σ. Παρασκευόπουλος, ο γ.γ. Π. Γαβράς, ο αν. γ. γ. Ν. Κλουβάτος και ο ταμίας Κ. Φλίγκος.

Όπως ενημέρωσε το iEidiseis o κ. Ψυχάρης, στη ηγεσία του υπουργείου και ειδικά στον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και την αναπληρώτρια υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ετέθησαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της δημόσιας ΠΦΥ όπως είναι η στελέχωση των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ιατρικού και λοιπού προσωπικού, η προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση με όλες τις νόμιμες διαδικασίες του επικουρικού προσωπικού, η εκπόνηση «Υγειονομικού Χάρτη αναγκών ανά περιοχή και σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες και θεσμοθέτηση Οργανογράμματος για κάθε ΚΥ και Μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας (το οργανόγραμμα για κάθε μονάδα είναι η πρόβλεψη και η εφαρμογή των αναγκών για συγκεκριμένο προσωπικό) αλλά και η επέκταση της 24ωρης λειτουργίας σε επιλεγμένα ΚΥ, όπου οι ανάγκες το επιβάλλουν, με στόχο την αποσυμφόρηση των Νοσοκομειακών Μονάδων. Εδώ να αναφέρουμε ότι το ΚΥ Αλεξάνδρας έχουν εξεταστεί το 2023 περί τους 60.000 ασθενείς στα Ιατρεία Επειγόντων και μόνο 2-3% διακομίστηκαν σε νοσοσκομεία» εξηγεί στο iEidiseis ο κ. Ψυχάρης.

Στο υπόμνημα που κατατέθηκε, περιλήφθηκαν η αναβάθμιση της οδοντιατρικής φροντίδας και της προσθετικής με αναδιάταξη των υπηρεσιών, η αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος παραϊατρικού προσωπικού για παροχή υπηρεσιών σε οργανωμένο πλαίσιο, η ενίσχυση όλων των εργαστηρίων με προσωπικό και επέκταση δυνατότητάς τους και η ένταξη των ΤΟΜΥ στα ΚΥ λειτουργικά και διοικητικά.

Επίσης ειπώθηκε ένα μεγάλο ΟΧΙ στις μετακινήσεις προσωπικού για κάλυψη αναγκών άλλων μονάδων -πολλές φορές σε μεγάλες αποστάσεις για εφημέρευση σε ΚΥ ή νοσοκομείο- και ζητήθηκε η λειτουργία του ΚΕΣΥΠΕ με σοβαρότητα και ενιαία γραμμή σύμφωνα με τους νόμους και με συμμετοχή εκπροσώπου της Ομοσπονδίας με δικαίωμα λόγου!

Ετέθη επίσης το ζήτημα της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης των ΙΔΑΧ γιατρών, χωρίς εμπόδια από διάφορες ΥΠΕ – με ειδική τροπολογία για την άμεση και ταχεία υλοποίηση του δικαιώματος αυτού-. Κι όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «άλλες ΥΠΕ είναι σύννομες και άλλες αρνούνται να εφαρμόσουν στους νόμους».

Και βέβαια κανείς δεν ξέχασε να αναφέρει το πάγιο αίτημα της εξίσωσης των δικαιωμάτων των γιατρών τη ΠΦΥ με αυτά των νοσοκομειακών και η πολιτική λύση για τους γιατρούς που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις, για το οποίο τα μέλη της Ομοσπονδίας κατέθεσαν και ειδική τροπολογία νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Survivor: Τους τρέλανε όλους ο Ατζούν, φέρνει τον Ροναλντίνιο στο επόμενο επεισόδιο (βίντεο)
Συνταξιούχοι: Οι αυξήσεις δεν φτάνουν ούτε για μια μάσκα την ημέρα…
Chevron Right