Υγεία

Φυσικοθεραπευτές: 50.000 κατ΄ οίκον συνεδρίες φυσικοθεραπείας σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Σε επιστολή τους προς το ΚΕΣΥ οι φυσικοθεραπευτές απαριθμούν τα επιστημονικά δεδομένα για τον πολυδιάστατο χαρακτήρα τους στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Το έργο τους, η συμβολή τους στη δημόσια υγεία, η συμμετοχή τους στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δεν αναγνωρίζονται από την Πολιτεία και οι φυσικοθεραπευτές δεν σκοπεύουν να το υποστούν αδιαμαρτύρητα.

Τον κομβικό ρόλο των φυσικοθεραπευτών στην κατ’ οίκον νοσηλεία και κατά συνέπεια, την ανάγκη ένταξής τους στο υπό σύνταξη ειδικό σχέδιο, που θα χρηματοδοτηθεί με 14 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, θέλει να καταδείξει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ με επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για την κατ’ οίκον νοσηλεία, που έχει συσταθεί στο ΚΕ.Σ.Υ, κοινοποιώντας την και στα συναρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Όπως επισημαίνουν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών «ήδη υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει την κατ’ οίκον νοσηλεία και προβλέπει τις πράξεις που παρέχονται από επαγγελματίες υγείας, για τους ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι και ο φυσικοθεραπευτής είναι βασικός πυλώνας μαζί με τον γιατρό και το νοσηλευτή».

Στην επιστολή τους προς το ΚΕΣΥ επικαλούνται κατ’ αρχήν την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (World Confederation for Physical Therapy – WCPT), σύμφωνα με την οποία «η φυσικοθεραπεία εμπλέκεται με την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη, τη θεραπευτική παρέμβαση και την αποκατάσταση σε οποιαδήποτε παθολογία προκαλεί πόνο ή κινητική δυσλειτουργία». Υπό αυτή την έννοια, η φυσικοθεραπεία παρεμβαίνει σε επίπεδο οργανικό (σωματικό), ψυχολογικό και κοινωνικό, καθώς έχει ως σκοπό την πλήρη επανένταξη του ατόμου στο εργασιακό και κοινωνικό του γίγνεσθαι.

«Οι φυσικοθεραπευτές, είτε ως μεμονωμένοι θεραπευτές, μετά τη διάγνωση των γιατρών, είτε ως μέλη της ομάδας ΠΦΥ, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης, στη βελτίωση της υγείας σε πληθυσμούς, στη βελτίωση της λειτουργίας της ομάδας και της ολιστικής προσέγγισης του ασθενούς και τελικά στη μείωση του κατά κεφαλήν κόστους»…

Και για τον λόγο αυτό απαριθμούν στην επιστολή τους τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των φυσικοθεραπευτών στην παροχή υπηρεσιών υγείας εν γένει, αλλά και ειδικά στην κατ’ οίκον νοσηλεία, όσο και την κείμενη νομοθεσία, με την οποία προασπίζεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΣΦ Πέτρο Λυμπερίδη, «Ο ΠΣΦ υπερτονίζει στην επιστολή του ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η νοσηλεία στα Νοσοκομεία και να επιλέγεται η κατ΄οίκον νοσηλεία, εφόσον επιτρέπει η κατάσταση του ασθενούς, διότι αποφεύγονται πιθανές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, βελτιώνεται η ψυχολογία του ασθενούς και μειώνεται το κόστος νοσηλείας σημαντικά, κάτι που τονίζεται με έμφαση και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της συνεισφοράς της φυσικοθεραπείας, δεδομένου ότι αποδεδειγμένα επιτυγχάνει, εκτός από τη βελτίωση της υγείας του ασθενούς και τη μείωση των συνολικών δαπανών υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τέμπη: Αιτήσεις από σήμερα για μετεγγραφές φοιτητών - Ποιοι οι δικαιούχοι
Eurovision 2023: Απόψε ο α' ημιτελικός – Ποια τα φαβορί
Chevron Right