Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, πανδημίας που κάνει επαναλαμβανόμενες εξάρσεις και υφέσεις, «κίτρινες» κάρτες για τα εμβόλια κατά της COVID-19, παγκόσμιας και τοπικής έλλειψης φαρμάκων αλλά και υποστελέχωσης στα νοσοκομεία απόρροια των ετών με μνημονιακές πολιτικές αλλά και της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της χώρας, η Κομισιόν ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη πρόταση της για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ και στο Forum την Δελφών διατυπώνονται προτάσεις για καλύτερη συνεργασία Φαρμακοβιομηχανίας και Πολιτείας.
Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια και έχει ως στόχο να καταστήσει τα φάρμακα περισσότερο προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά. Οι προτάσεις θα υποβληθούν για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.
Συνοπτικά η αναθεώρηση περιλαμβάνει προτάσεις για νέα οδηγία και νέο κανονισμό, που αναθεωρούν και αντικαθιστούν την υφιστάμενη φαρμακευτική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τα φάρμακα για παιδιά και για σπάνιες νόσους. Οι κύριοι στόχοι της αναθεώρησης είναι:
Δημιουργία ενιαίας αγοράς φαρμάκων που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι ασθενείς στην ΕΕ θα έχουν έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά φάρμακα.
Διατήρηση ενός φιλικού προς την καινοτομία πλαισίου για την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη.
Δραστική μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, με την επιτάχυνση των διαδικασιών, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος έγκρισης των φαρμάκων
Ενίσχυση της διαθεσιμότητας και διασφάλιση ότι τα φάρμακα μπορούν πάντα να παρέχονται στους ασθενείς, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους στην ΕΕ.
Αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.
Παραγωγή πιο βιώσιμων από περιβαλλοντική άποψη φαρμάκων.
Μία εκ βάθρων μεταρρύθμιση και η αντιμετώπιση των παθογενειών στην παραγωγή και διάθεση φαρμάκων είναι οπωσδήποτε απαραίτητη ώστε οι μεν φαρμακευτικές επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής νέων καινοτόμων φαρμάκων (που στοιχίζουν σε R and D), οι δε ασθενείς να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ό,τι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό.
Η πανδημία τα άλλαξε όλα αλλά και …τίποτα! Μέχρι στιγμής μιλάμε για αλλαγές και βελτιώσεις στην Υγεία και το Φάρμακο αλλά τίποτα δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται. Παγκοσμίως το οικονομικό και υγειονομικό σοκ είναι πρόσφατο και οι επιπτώσεις του ανυπολόγιστες αλλά όλα δείχνουν ότι η επόμενη δεκαετία επιφυλάσσει νέο τοπίο…
Στο πεδίο της πορείας της πανδημίας στην Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV) για την εβδομάδα 16 Απριλίου έως 23 Απριλίου σημειώνοντας αύξηση στα κρούσματα… Από τον ιό SARS-CoV2 έχασαν την ζωή τους 43 πολίτες, αυξήθηκε ο αριθμός των εισαγωγών, των διασωληνωμένων και η θετικότητα, ενώ η θετικότητα των δειγμάτων γρίπης μειώθηκαν.
Σε ό,τι αφορά την COVID–19, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 19% σε σχέση με το μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Είναι τα … απόνερα των ταξιδιών με αεροπλάνο χωρίς μάσκα, των οικογενειακών τραπεζιών, των σχολικών εκδρομών και γενικά του κανονικού ρυθμού ζωής!
Τα νέα στελέχη ωστόσο, σε συνδυασμό με τους μαζικούς εμβολιασμούς και τις νοσήσεις, διατηρούν χαμηλή την πίεση στο ΕΣΥ, καθώς οι περισσότεροι βιώνουν μία γριπώδη συνδρομή επί 4-5 μέρες και μετά επιστρέφουν στην εργασία τους με κάποιο βαθμό κόπωσης. Οπότε όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ύφεση κι ότι αφήνουμε πίσω μας την πρωτοφανή περιπέτεια της πανδημίας…
Στο παρόν αφιέρωμα υγείας επιλέξαμε να σάς ενημερώσουμε για ποικιλία θεμάτων που αφορούν την Υγεία, από πολιτικής και επιστημονικής οπτικής γωνίας. Ο SARS-CoV-2 μάς έχει κουράσει και έχουμε όλοι ανάγκη να ασχοληθούμε πιο ολιστικά με την Υγεία και τη ζωή μας! Καλή ανάγνωση!