Σε ανησυχητικά επίπεδα εξακολουθεί να κυμαίνεται η επιδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς το τελευταίο διάστημα τόσο τα ημερήσια κρούσματα όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Την Πέμπτη, ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 νέα περιστατικά του ιού, με την Αττική να προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς τα 219 εξ αυτών επιβεβαιώθηκαν στο λεκανοπέδιο. Μία μέρα πριν, τα κρούσματα ήταν 407, ενώ την Τετάρτη 399.
Οι παραπάνω αριθμοί εκτιμάται πως αποτυπώνουν όχι απλώς μία συνεχιζόμενη διασπορά του κορονοϊού (καθώς ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανά ημέρα της εβδομάδας ξεπερνά το ανάλογο μέγεθος της περασμένης) αλλά και μία, οριακά, ανεξέλεγκτη πορεία του. Και αυτό διότι παρά τους νέους περιορισμούς – με δύο τέτοια «πακέτα» να εφαρμόζονται διαδοχικά στην πρωτεύουσα – το Rt δε φαίνεται να έχει σημειώσει την επιθυμητή μείωση. Με άλλα λόγια, τα υφιστάμενα μέτρα, στην Π.Ε. Αττικής τουλάχιστον, δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Καμπανάκι» ήχησε για τις υγειονομικές αρχές και από την περιφέρεια, όμως, καθώς στην Π.Ε Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 33 νέα κρούσματα το περασμένο 24ωρο, δηλαδή αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την Τετάρτη. Σημαντικός ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων, χθες, και και στην Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, όπου καταγράφηκαν 20 ακόμη μολύνσεις, στην Κοζάνη, με 18, και στις Περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Πέλλας και Κιλκίς, όπου αναφέρθηκαν από 10 νέοι φορείς.
Πάνω από 90 στις Covid-ΜΕΘ
Την ίδια ώρα, οι ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη βρίσκονται στους 91 – από 88 την Τετάρτη – με την εικόνα στις ΜΕΘ να «μαρτυρά» πως ο συνολικός αριθμός όλων όσων νοσηλεύονται με κορονοϊό (ο οποίος δεν ανακοινώνεται τακτικά) μεγαλώνει.
Είναι δεδομένο πως το σύστημα υγείας στην Αττική πιέζεται ήδη από τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών, είτε σε απλές κλίνες για Covid-19 είτε στις Covid-ΜΕΘ, εικόνα που πιθανά θα μεταφέρουν στην αποψινή ενημέρωσή τους οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης.
Είναι δε χαρακτηριστικές της κρισιμότητας της κατάστασης στο Ε.Σ.Υ. οι πρόσφατες καταγγελίες από τη ΠΟΕΔΗΝ πως οι ασθενείς με Covid-19 δε νοσηλεύονται πλέον μόνο σε νοσοκομεία αναφοράς και πως σε πολλά νοσηλευτήρια παρατηρείται το φαινόμενο μεταφοράς γιατρών – αντί προσλήψεων νέου προσωπικού – στις νέες ΜΕΘ που χρειάζεται να ανοίξουν.
Σημειώνεται πως η δυνατότητα του υγειονομικού συστήματος να αντέξει την πίεση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιβολή ή μη νέων μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας. Οι ειδικοί έχουν αναφέρει, σχηματικά, ότι αν καλυφθεί το 40-50% των ΜΕΘ «είμαστε αμέσως στο κόκκινο». Η διεθνής εμπειρία δείχνει μάλιστα – όπως λένε οι επιστήμονες – ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει οριακή σε λίγα 24ωρα.
Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είπε στην τελευταία συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, την Τρίτη, ότι «σήμερα έχουμε 122 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, πριν από 15 μέρες είχαμε 107. Αυτή τη στιγμή είναι 40 οι κενές κλίνες».
39 νεκροί σε 8 μέρες
Επιπλέον, από την πρώτη του μήνα και μέχρι σήμερα, Παρασκευή (9/10), τα θύματα της Covid-19 στη χώρα είναι 39, περισσότερα δηλαδή από όσα τον Μάιο (35). Μόλις χθες, ο αρμόδιος Οργανισμός κατέγραψε 6 θανάτους λόγω επιπλοκών της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός.
Σε συνολικούς αριθμούς, τα περιστατικά του ιού από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα έφτασαν τις 21.381, ενώ τα θύματα της επιδημίας είναι 430, κατά την ίδια έκθεση του ΕΟΔΥ.
Πιο κοντά οι «μάσκες παντού»
Προσθέτοντας στα παραπάνω την εκτίμηση των ειδικών πως τα πράγματα θα πάρουν χειρότερη τροπή τους επόμενους μήνες, καθώς ο κορονοϊός αναμένεται να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα τον χειμώνα, το ενδεχόμενο ενός – τοπικού έστω – lockdown δε μπορεί να αποκλειστεί από κανέναν.
Σε μία κλιμακωτή, όμως, πορεία αυστηροποίησης των μέτρων κατά του ιού, εφόσον η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί, η καραντίνα θα είναι το το τελευταίο σκαλοπάτι, όπως δήλωσε εκ νέου χθες ο Υπουργός Υγείας. Προτού φτάσουμε εκεί, το μέτρο που εξετάζεται είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας της χρήσης της μάσκας, για το οποίο πληροφορίες του iEidiseis αναφέρουν πως ήδη έχει συζητηθεί στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε (ΑΝΤ1) το βράδυ της Πέμπτης πως «ένα τοπικό lockdown είναι η ύστατη λύση. Αυτό το οποίο είπα και επαναλαμβάνω, είναι ότι με την εμπειρία του πρώτου κύκλου της πανδημίας γίνεται προσπάθεια από όλα τα Κράτη και από την δική μας κυβέρνηση, να προστατέψουν και να στηρίξουν την κοινωνία μας. Ένα οριζόντιο lockdown σε όλη την Ελλάδα δεν είναι κάτι το οποίο προκρίνουμε».
Από την άλλη, σε ερώτηση σχετικά με το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας στην Αττική, ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε πως «το λόγο πάντα έχουν οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες που επιλέξαμε. Αναλύουν τα δεδομένα και μας εισηγούνται τα ενδεχόμενα μέτρα. Εάν και εφόσον αυτή είναι η απόφαση των ειδικών, είναι ένα μέτρο το οποίο είναι πάνω στο τραπέζι για να παρθεί».
Ο ίδιος προειδοποίησε, εξάλλου, πως «αν δεν είμαστε υπεύθυνοι, αν παρουσιάζουμε συμπεριφορές τέτοιες που βλέπουμε μόνο σε κάποιες μειοψηφίες, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ». Αναφορικά, τέλος, με τις αντοχές του Ε.Σ.Υ., ο κ. Κικίλιας επεσήμανε πως «όταν αρχίζουμε να ξεπερνάμε τις 100 και πλησιάζουμε προς τις 150 κλίνες ΜΕΘ-COVID στην Αττική, εκεί θα αρχίσουμε να λέμε ότι το πράγμα αρχίζει και πιέζει».