Υγεία

Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο: Η μεγαλύτερη πρόκληση

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας
Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο: Η μεγαλύτερη πρόκληση

Ο καρκίνος είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, αποτελώντας μια ασθένεια που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Η ευρωπαϊκή στρατηγική κατά του καρκίνου, η οποία έχει αναδειχθεί ως προτεραιότητα για την Ε.Ε., αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο αποτελεσματικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Στην προσπάθεια αυτή, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, με στόχο να συμβάλλει στην καταπολέμηση της νόσου και στην ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει φιλόδοξες πρωτοβουλίες και έχει καταφέρει να προχωρήσει σε σημαντικά βήματα. Η στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του καρκίνου βασίζεται σε τέσσερις κύριους πυλώνες: πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, αποτελεσματική θεραπεία και υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους. Το έργο αυτό απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια, σημαντικές επενδύσεις και συνεργασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα τελευταία 10 χρόνια, η επιστήμη έχει καταγράψει εκπληκτική πρόοδο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Οι νέες θεραπευτικές επιλογές, οι βιοδείκτες και οι καινοτόμες θεραπείες έχουν φέρει επανάσταση στην ιατρική, και για πρώτη φορά στην ιστορία, η ανθρωπότητα μπορεί να δηλώσει ότι «νικά τον καρκίνο». Αυτό είναι μια σπουδαία επιτυχία, που ενισχύει την ελπίδα και τη δύναμη των ασθενών και των οικογενειών τους. Παράλληλα, όμως, οι υψηλές τιμές αυτών των καινοτόμων θεραπειών και οι δημοσιονομικές πιέσεις που δημιουργούν είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα δημόσια συστήματα υγείας, καθώς πολλές φορές οι ανάγκες για χρηματοδότηση ξεπερνούν τις δυνατότητες των προϋπολογισμών. Η εξίσωση αυτή καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη όταν οι ανάγκες είναι απεριόριστες, ενώ οι πόροι περιορισμένοι.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι η δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικά Νοσήματα. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, η οποία θα αποτελέσει κληρονομιά για τα επόμενα χρόνια. Μέσω αυτού του Μητρώου, καταγράφονται τα δεδομένα όλων των ασθενών με καρκίνο, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση της πορείας της νόσου και την εξατομίκευση της θεραπείας. Αυτό το εργαλείο βοηθάει όχι μόνο τους γιατρούς αλλά και τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε βέλτιστες θεραπευτικές επιλογές. Επιπλέον, το Μητρώο ενισχύει την έρευνα και την ανάλυση δεδομένων, συμβάλλοντας στη συνεχιζόμενη βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Η εφαρμογή ογκολογικών πρωτοκόλλων και η δημιουργία πλατφορμών για ηλεκτρονικές συνεδριάσεις (cyber meetings) των ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία της χώρας είναι επίσης σημαντικά βήματα. Μέσω αυτών των πρωτοκόλλων, οι γιατροί μπορούν να συνεργάζονται και να εξασφαλίζουν τη βέλτιστη θεραπεία για κάθε ασθενή, ανεξαρτήτως του γεωγραφικού του τόπου ή των συνθηκών του νοσοκομείου στο οποίο βρίσκεται. Οι ηλεκτρονικές συνεδριάσεις επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, ενισχύοντας την ανταλλαγή γνώσεων και την ακριβή διάγνωση.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η κατάρτιση και η υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να καλύψει όλα τα επίπεδα της αντιμετώπισης της νόσου, από την πρόληψη έως την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκαλέσει το επόμενο διάστημα στο γραφείο του όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, τις επιστημονικές ογκολογικές ενώσεις, τις ενώσεις ασθενών και εκπροσώπους του ιατρικού προσωπικού ώστε να ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος, ο οποίος μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο θα πρέπει να καταλήξει στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο πιστεύω πως θα είναι έτοιμο να υλοποιηθεί μέσα στο 2025.

Ταυτόχρονα η συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν συνεχώς νέες καινοτόμες θεραπείες, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής για τον καρκίνο. Αυτές οι θεραπείες όχι μόνο παρατείνουν τη ζωή των ασθενών, αλλά βελτιώνουν και την ποιότητα ζωής τους. Ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για κλινικές μελέτες και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την χρηματοδότηση αυτών των θεραπειών, αναζητώντας τρόπους να συμβαδίζει η καινοτομία με τις οικονομικές δυνατότητες του δημόσιου τομέα. Η συνεχής υποστήριξη των κλινικών δοκιμών και η ενίσχυση της συνεργασίας με διεθνείς φορείς αναμένεται να διασφαλίσουν τη θέση της Ελλάδας ως ηγετική δύναμη στην ιατρική έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Η στρατηγική της να ενισχύσει τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας φαίνεται να είναι το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Το μέλλον της μάχης κατά του καρκίνου είναι γεμάτο ελπίδα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η πρόοδος της επιστήμης, οι καινοτόμες θεραπείες και η βελτίωση του συστήματος υγείας φέρνουν μια νέα εποχή για τους ασθενείς. Αν και οι προκλήσεις παραμένουν, η συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων, των επιστημονικών φορέων και της φαρμακευτικής βιομηχανίας μπορεί να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να κάνουν σημαντικά βήματα προς τη νίκη στον αγώνα κατά του καρκίνου.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Το ΕΣΥ στη νέα εποχή: Μεταρρύθμιση με επίκεντρο τον πολίτη Chevron Left
Το ΕΣΥ στη νέα εποχή: Μεταρρύθμιση με επίκεντρο τον πολίτη