Τα θέματα της Δημόσιας Υγείας είναι υψίστης σημασίας για τον ΣΦΕΕ και αποστολή μας είναι η συνδιαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας και η υιοθέτηση πολιτικών προς όφελος των Ελλήνων ασθενών. Ως εκτούτου η ουσιαστική συμπερίληψη των ασθενών είναι προτεραιότητα για τον ΣΦΕΕ. Άλλωστε, η συμμετοχή των ασθενών σε όλο τον κύκλο ζωής του φαρμάκου συνεπάγεται καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς, για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και για την κοινωνία ως σύνολο. Οι εμπειρίες των ασθενών, η κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας και φαρμάκου, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι ανεκπλήρωτες ανάγκες τους. Κύριο μέλημά μας είναι να προωθούμε τον εποικοδομητικό διάλογο και τη διαφανή ανταλλαγή πληροφοριών, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε συστήσει το -όπως αντιστοιχα και η EFPIA – το ΣΦΕΕ Patient Think Tank, ένα φόρουμ ανοιχτού διαλόγου, όπου εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας συναντιόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενημερώνουμε τους Συλλόγους Ασθενών για επίκαιρα και σημαντικά θέματα που τους αφορούν και ανταλλάσσουμε ιδέες, απόψεις και πληροφορίες για ζητήματα που τους επηρεάζουν.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς όσον αφορά στην πρόσβασή τους όχι μόνο σε νέα και καινοτόμα φάρμακα, αλλά και σε υπάρχουσες θεραπείες. Έτσι, πρωτοστατούμε στη χάραξη στρατηγικών προτεραιοτήτων και πολιτικών υγείας και συμπεριλαμβάνουμε τους Συλλόγους ασθενών σε εθνικές συμμαχίες για διάφορα νοσήματα και στο τραπέζι των συζητήσεων με άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Τέτοιες συμμαχίες είναι «Η εθνική συμμαχία για τον Καρκίνο» και «Η εθνική συμμαχία για τον Διαβήτη». Αναφορικά στην πρώτη έχουν γίνει ήδη τρεις ετήσιες κρίσιμες συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ήτοι Υπουργείο Υγείας, εκπροσώπους της επιστημονικής, ακαδημαϊκής και ιατρικής κοινότητας, καθώς και εκπροσώπους Συλλόγων ασθενών και των αρμόδιων θεσμικών Αρχών (πχ ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ κλπ). Αποτέλεσμα αυτής της συμμαχίας είναι α, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Υπουργό, αλλά και η επέκταση της λίστας των αποζημιωμένων βιοδεικτών.
Πριν λίγες εβδομάδες έγινε για πρώτη φορά και «Η Εθνική Συμμαχία για το Διαβήτη», όπου παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του London School of Economics (LSE), κύριο Πάνο Καναβό η μελέτη «Η επιβάρυνση του Διαβήτη και οι Προοπτικές Μεταρρύθμισης: Συμπεράσματα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», η οποία ανατέθηκε από την Πλατφόρμα Διαβήτη του ΣΦΕΕ στο LSE. Με πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ έγινε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καταγραφή των προκλήσεων και ανισοτήτων στην αντιμετώπιση του διαβήτη στην Ελλάδα. Ακολούθησε ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τον Διαβήτη, εκπροσώπων των επιστημονικών εταιρειών, των συλλόγων ασθενών, και φυσικά της φαρμακοβιομηχανίας για την εφαρμογή προτάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη βελτίωση της φροντίδας του διαβήτη στην Ελλάδα.
Μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο καταλήξαμε σε κοινές προτεραιότητες και άμεσες δράσεις που θα μπορέσει άμεσα να εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για τον Διαβήτη: Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τον διαβήτη πρέπει να χρησιμεύει ως καθοδηγητικός οδηγός για τη βελτίωση της πρόληψης, της διαχείρισης και της μακροχρόνιας φροντίδας του διαβήτη στην Ελλάδα.
- Ενίσχυση της Ικανότητας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για τη Διαχείριση του Διαβήτη: Η ενίσχυση του ρόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας στη διαχείριση του διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της πίεσης στις ειδικές υπηρεσίες και την εξασφάλιση έγκαιρων παρεμβάσεων.
- Επένδυση στην Υποδομή Δεδομένων για Βελτίωση της Διαλειτουργικότητας και Ανάλυσης: Η βελτίωση της συλλογής δεδομένων, της ενσωμάτωσης και της αξιοποίησης τους είναι κρίσιμη για την λήψη αποφάσεων που βασίζονται σε δεδομένα και για την αποτελεσματική φροντίδα του διαβήτη.
- Διευκόλυνση Ενσωματωμένης Φροντίδας για Άτομα με Διαβήτη: Για να βελτιωθούν τα αποτελέσματα υγείας και να μειωθούν οι νοσηλείες, η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την ενσωμάτωση της φροντίδας του διαβήτη σε διάφορα επίπεδα του συστήματος υγείας.
- Προώθηση των Δυνατοτήτων Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) για Ψηφιακές Υγειονομικές Τεχνολογίες: Η υιοθέτηση καινοτόμων ψηφιακών λύσεων υγείας μπορεί να μεταμορφώσει τη φροντίδα του διαβήτη, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό πλαίσιο αξιολόγησης για να εξασφαλίσει την οικονομική αποδοτικότητα και την κλινική αξία.
Με την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα φροντίδας για τον διαβήτη, βελτιώνοντας τελικά την υγεία και την ευημερία του πληθυσμού της, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την οικονομική επιβάρυνση της ασθένειας.
Με σεβασμό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με επίκεντρο το όφελος για τους ασθενείς θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες που προωθούν την πρόσβαση στην καινοτομία.