Υγεία

Έκκληση, καταγγελία και παράπονο για τους ανασφάλιστους ρευματοπαθείς – Δεν έχουν πρόσβαση σε ιδιώτες ρευματολόγους

Οι ρευματοπαθείς ανασφάλιστοι δεν μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και σε ιδιώτες γιατρούς.

Σε σοβαρή καταγγελία που αναδεικνύει την χειρότερη μορφή γραφειοκρατίας στο χώρο της Υγείας, προχώρησε χθες ο κ. Δημήτρης Καρόκης, ρευματολόγος, στρατιωτικός γιατρός ε.α., και πρόεδρο Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας αλλά και της Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας…

Την ώρα που άλλοι χρόνια και σοβαρά πάσχοντες που είναι ανασφάλιστοι τυγχάνουν της ευκολίας να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και σε ιδιώτες γιατρούς, οι ρευματοπαθείς ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δεν μπορούν να το κάνουν λόγω κάποιας παράληψης στη συγκεκριμένη διάταξη…

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Ελλάδα έχει περί τους 400 ειδικούς ρευματολόγους οι οποίοι δεν είναι γεωγραφικά ομοιόμορφα κατανεμημένοι… Το αποτέλεσμα είναι ότι αν ένας συμπολίτης μας ανασφάλιστος ζει στην περιφέρεια, μακριά από μεγάλο αστικό κέντρο, και χρειάζεται να συνταγογραφήσει τα φάρμακα για τη χρόνια νόσο του, η μοναδική του λύση είναι να κλείσει ένα ραντεβού σε δημόσια δομή που έχει και ρευματολόγο! Επειδή όμως τα μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας διαθέτουν από 1 ως …κανένα τέτοιο ειδικό γιατρό, οι ανασφάλιστοι ρευματοπαθείς ταλαιπωρούνται επί εβδομάδες ή και μήνες για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη συνταγή!

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία έχει ενημερώσει για το πρόβλημα τόσο το υπουργείο Υγείας και μάλιστα με επανειλημμένα διαβήματα. Η απάντηση είναι ότι πρέπει να διορθωθεί η διάταξη αλλά αυτό δεν συμβαίνει με έναν τρόπο άμεσο και τελεσίδικο με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων ρευματοπαθών.

Ο πρόεδρος της επιστημονικής Εταιρείας έκανε μάλιστα χθες στο πλαίσιο εκδήλωσης για παρουσίαση καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, δραματική έκκληση να βοηθήσουν τα ΜΜΕ ώστε να αναδειχτεί το θέμα και να σταματήσει ο …Γολγοθάς των ασθενών που είναι ανασφάλιστοι.

Να εξηγήσουμε ότι οι ανασφάλιστοι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται για δωρεάν εξετάσεις και συνταγογράφηση σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας αλλά όχι σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές δομές εκτός κι αν προτίθενται να καλύψουν μόνοι τα έξοδά τους. Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται ωστόσο με Υπουργική απόφαση οι κάτωθι:

α. Οι ανασφάλιστοι νέοι έως 18 ετών.

β. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.

γ. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με παθήσεις, περιλαμβανόμενες στον Κατάλογο Β της υπ’ αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. 104747/26-10-2012 (Β’ 2883) κοινής απόφασης των υπουργών Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περί τροποποίησης και επαναδιατύπωσης της υπ’ αριθμ.Φ.42000/οικ.2555/353/28-2-2012 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 497/Β/2012) «Κατάλογος παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. Φ.42000/οικ. 12485/1481/6-6-2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1814/Β/2012)», όπως τροποποιήθηκε και εκάστοτε ισχύει, καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS).

Σε αυτούς τους τελευταίους έχουν παραβλέψει να συμπεριλάβουν τους ρευματοπαθείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αναπληρωτές - Οδηγίες προς 10.753 εκπαιδευτικούς: Πώς η είσοδος και η αίτηση στο ΟΠΣΥΔ
Με την Ντόρα για... καφέ ο Αλέξης - Στις 9 Οκτωβρίου η πρώτη του στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Chevron Right