Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε το 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας στους Αμπελόκηπους, καθώς ανιχνεύθηκε κρούσμα μηνιγγίτιδας στη σχολική μονάδα.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
Το 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας συστεγάζεται -σε κτήριο στην οδό Νέστου 5 στην πλατεία Μαβίλη- με άλλα τέσσερα σχολεία, το 7ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Α’ ΑΘΗΝΑΣ, το ΙΕΚ Αμπελοκήπων, το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο και το ΕΕΕΚ Κωφών και Βαρήκοων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διατάχθηκε από τον Δήμο Αθηναίων εκκένωση και των πέντε παραπάνω σχολείων και αναστολή λειτουργίας για δύο ημέρες (για λόγους απολύμανσης), ενώ τα μαθήματα αναμένεται να γίνουν με τηλεκπαίδευση.
Η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων μετά το κρούσμα μηνιγγίτιδας
«Σήμερα το πρωί η Διεύθυνση του 6ου ΕΠΑΛ Αθήνας ενημερώθηκε για την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος μηνιγγίτιδας σε μαθητή του σχολείου και με τη σειρά της κοινοποίησε το περιστατικό στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αθηναίων κ. Πάρης Χαρλαύτης, μαζί με τον Διευθυντή του Σχολείου και τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, μετά και από επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, αποφάσισαν προληπτικά την διήμερη αναστολή λειτουργίας (σήμερα και αύριο) του 6ου ΕΠΑΛ και όλων των συστεγαζόμενων σχολείων (7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθήνας, ΣΑΕΚ Αμπελοκήπων, 1ο Ε.Κ. Αθηνών), αφού προηγήθηκε ενημέρωση των Διευθυντών και των γονέων των μαθητών.
Θα ακολουθήσει προληπτική απολύμανση ολόκληρου του σχολικού συγκροτήματος από τον Δήμο Αθηναίων».
Μηνιγγίτιδα: Τι είναι και πώς προκαλείται
Πρόκειται για φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό. Αυτές οι προστατευτικές μεμβράνες ονομάζονται μήνιγγες, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες, συνήθως βακτήρια και ιούς. Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πολύ συχνή αλλά σπάνια θανατηφόρα. Παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και δεν αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή αγωγή. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πιο σπάνια, συγκριτικά με την ιογενή, αλλά πιο επικίνδυνη έως και θανατηφόρα, σε κάποιες μορφές της. Συχνά αίτια τα οποία προκαλούν βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου b, ο στρεπτόκοκκος, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης κ.α.
Ανάλογα με το αίτιο τα συμπτώματα μηνιγγίτιδας μπορεί να διαφοροποιηθούν. Δεν παρουσιάζεται πάντα το σύνολο των συμπτωμάτων. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με αιφνίδιο πυρετό, κεφαλαλγία και δυσκαμψία αυχένα. Μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι, φωτοφοβία, σύγχυση. Τυπικά συμπτώματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες ή ακόμα και λίγες ημέρες από την έκθεση (συνήθως μετά από 3-7 ημέρες). Τα βρέφη μπορεί να φαίνονται λιγότερο δραστήρια και να παρουσιάζουν μειωμένη λήψη τροφής. Η ιογενής μηνιγγίτιδα παρουσιάζεται με ηπιότερα συνήθως συμπτώματα. Στα βρέφη τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ευερεθιστότητα, ανορεξία, λήθαργο ενώ στους ενήλικες προστίθενται συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, έντονη κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία. Τα συμπτώματα στην ιογενή μηνιγγίτιδα συνήθως διαρκούν 7-10 ημέρες. Όσον αφορά στην μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τα συμπτώματα δεν διαφέρουν. Η διαφορά έγκειται στην βαρύτητα των συμπτωμάτων. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας, όταν συνυπάρχει και σηψαιμία, αποτελούν το αιμορραγικό εξάνθημα, η κόπωση, έμετοι και διάρροιες, ρίγη, ταχύπνοια, έντονες μυαλγίες και αρθραλγίες.
Η περίοδος επώασης, όπως καλούμε το χρονικό διάστημα από την στιγμή της μόλυνσης έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων, όσον αφορά στην μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, είναι από 2 έως 10 ημέρες.
Για την θεραπεία της βακτηριακής μηνιγγίτιδας (μηνιγγιτιδοκοκκική, πνευμονιοκοκκική κ.ά.) χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά αντιμικροβιακά φάρμακα.. Είναι σημαντικό η θεραπεία να ξεκινήσει άμεσα. Παρ’ όλο που η αντιμικροβιακή θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, ιδιαίτερα στην βακτηριακή μηνιγγίτιδα, μερικές φορές η λοίμωξη είναι δυνατόν να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό. Η πρόγνωση της νόσου ποικίλει, με κάποιους ασθενείς να αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες και με κάποιους άλλους να χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο ή και στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Όσον αφορά στην ιογενή μηνιγγίτιδα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Τα αντιβιοτικά δεν χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της ιογενούς μηνιγγίτιδας. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από 7-10 ημέρες. Η νοσηλεία κρίνεται απαραίτητη ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις ή σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.