Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rockefeller αποκαλύπτει πως τα χημικά του δέρματός μας μπορεί να καθορίζουν πόσο «μαγνήτες» είμαστε για τα κουνούπια.
Κάποιοι άνθρωποι φαίνεται πως είναι… πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια και πλέον υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Rockefeller διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων εκπέμπει έναν ιδιαίτερα δελεαστικό συνδυασμό χημικών ουσιών.
Έτσι, γίνονται 100 φορές πιο επιθυμητοί στόχοι για το κουνούπι Aedes aegypti, φορέα επικίνδυνων ασθενειών όπως ο δάγκειος και ο ιός Zika.
Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα καρβοξυλικών οξέων στο δέρμα τους λειτουργούν σαν «ζωντανά δολώματα» για τα θηλυκά κουνούπια, τα οποία αναζητούν αίμα για να μπορέσουν να αναπαραχθούν.
«Για τα κουνούπια, το αίμα είναι το αντίστοιχο ενός πρωτεϊνούχου ροφήματος. Μέσα σε ένα λεπτό, μπορούν να πάρουν το ισοδύναμο 150 κιλών τροφής», εξηγεί η επικεφαλής δρ. Leslie Vosshall.
Οι συμμετέχοντες στο πείραμα, φόρεσαν νάιλον κάλτσες στα χέρια ώστε να συλλεχθούν τα φυσικά αρώματα του δέρματός τους.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν κομμάτια από τις κάλτσες σε ειδικά κουτιά και άφησαν τα κουνούπια να επιλέξουν ανάμεσα στα δείγματα.
Ένα από αυτά, γνωστό ως «υποκείμενο 33», αποδείχθηκε εξαιρετικά ελκυστικό, «κερδίζοντας» όλα τα τεστ προτίμησης των εντόμων.
Τι είναι και γιατί μας προδίδουν τα καρβοξυλικά οξέα
Τα καρβοξυλικά οξέα παράγονται από το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία στο δέρμα, και ενισχύονται από τα βακτήρια που ζουν σε αυτό.
Σε μεγάλες ποσότητες, εκπέμπουν μυρωδιές που θυμίζουν τυρί ή ιδρωμένα πόδια – κάτι που μοιάζει… ακαταμάχητο για τα κουνούπια.
Όπως υπογραμμίζει η Leslie Vosshall, κάθε άτομο έχει ένα μοναδικό «χωριό» βακτηρίων στο δέρμα του. Αυτό ενδέχεται να εξηγεί γιατί άλλοι είναι πιο επιρρεπείς στα τσιμπήματα.
Αρρώστιες και κίνδυνοι από τα κουνούπια – Υπάρχει τρόπος προστασίας;
Τα κουνούπια, από τους φονικότερους οργανισμούς στον πλανήτη, είναι υπεύθυνα για περισσότερους από 700.000 θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ενώ οι θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες αναμένουν πως τα περιστατικά θα αυξηθούν, με το Aedes aegypti να επεκτείνει την παρουσία του και σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια, όπου αναπαράγεται πια όλο τον χρόνο.
Ο καθηγητής LJ Zwiebel από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα μόνο συστατικό που προσελκύει τα κουνούπια.
«Μάλλον είναι ένας «χημικός συνδυασμός», ένα κοκτέιλ οσμών και σημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνει το τακτικό ντους, την προσοχή στα σαπούνια και την αποφυγή κατανάλωσης μπύρας.
Παράλληλα, νέα προϊόντα (πχ κρέμες με προβιοτικά ή ουσίες που “ξεγελούν” την όσφρηση των κουνουπιών), θα μπορούσαν να αποτελέσουν το επόμενο «όπλο» στην καταπολέμηση των τσιμπημάτων.
«Μόνο όταν κατανοήσουμε τι κάνει κάποιον “μαγνήτη” για τα κουνούπια, θα σχεδιάσουμε τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε», καταλήγει η Vosshall.