Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες επιτελούν αμέτρητες λειτουργίες στο εσωτερικό των κυττάρων και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, την επισκευή και τη συντήρηση των μυών, των οστών και του δέρματος.
Έτσι, όπως επισημαίνει το AP, με τις εταιρείες να κυκλοφορούν προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε ένα τεράστιο φάσμα τροφίμων, όπως μιλκσέικ και μπάρες δημητριακών – ακόμη και τηγανίτες και ποπ κορν – μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να σκεφτείτε ότι πρέπει να προσθέσετε περισσότερες στη διατροφή σας. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι λένε ότι αν λαμβάνετε αρκετή τροφή, πιθανώς παίρνετε και αρκετή πρωτεΐνη.
You probably don’t need foods with added protein, nutritionists say https://t.co/RMFo5tHW6B
— CTV News (@CTVNews) June 21, 2025
Από τι εξαρτώνται οι πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε
«Η προσθήκη πρωτεΐνης στα τρόφιμα είναι πολύ ωφέλιμη», δήλωσε η Φεντερίκα Αμάτι, επικεφαλής διατροφής στο Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής διατροφολόγος στην εταιρεία επιστημών υγείας ZOE, προσθέτοντας: «Δεν βασίζεται στην υγεία, δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη”.
Επισημαίνεται ότι η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεστε, εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και τις προσωπικές διατροφικές σας ανάγκες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να διασφαλίζουν ότι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.
Ο ρόλος των αμινοξέων
Η πρωτεΐνη είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό ή ένα βασικό είδος τροφής, όπως το λίπος ή οι υδατάνθρακες, που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει. Υπάρχουν χιλιάδες πρωτεΐνες, συναρμολογημένες από μικρότερα μόρια που ονομάζονται αμινοξέα, οι περισσότερες από τις οποίες μπορούν να παραχθούν από το σώμα.
«Επειδή η πρωτεΐνη είναι τόσο σημαντική, το σώμα μας έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο να διασφαλίζει ότι μπορεί να ανασυνθέτει και να αλλάζει τα δομικά στοιχεία αυτών των αμινοξέων για να διασφαλίζει πως έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε, εφόσον τρώμε επαρκείς ποσότητες τροφής», δήλωσε η Φεντερίκα Αμάτι.
Παρ’ όλα αυτά, το σώμα δεν μπορεί να φτιάξει όλα τα αμινοξέα, οπότε κάποια πρέπει να προέρχονται από την τροφή.

Η συνιστώμενη ποσότητα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους υγιείς ενήλικες να λαμβάνουν περίπου 0,4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους (0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους). Αυτό είναι περίπου 60 γραμμάρια για τους άνδρες και 50 γραμμάρια για τις γυναίκες την ημέρα, με βάση το σωματικό βάρος των 75 κιλών για τους άνδρες και των 65 κιλών για τις γυναίκες.
Στις περισσότερες πλούσιες χώρες, ο μέσος ενήλικας λαμβάνει πολύ περισσότερα, δήλωσε η Φεντερίκα Αμάτι. Οι πρωτεϊνικές ελλείψεις παρατηρούνται κυρίως σε υποσιτισμένους ανθρώπους με δίαιτα διαβίωσης στις φτωχότερες χώρες, όπως σημείωσε.
Η Μπρίτζετ Μπένελαμ, διατροφολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να λαμβάνουμε πρωτεΐνες από διάφορες τροφές, όπως γαλακτοκομικά, ψάρια, φασόλια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και κρέας. Ακόμα, είπε ότι μελέτες δείχνουν ότι οι vegetarians και οι vegans έχουν χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης από τους κρεατοφάγους και τους ψαροφάγους, αλλά ότι τα μέσα επίπεδα πρωτεΐνης τους εξακολουθούν να είναι εντάξει.
Επίσης, η κατανάλωση κάποιας πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα είναι μάλλον μια καλή ιδέα. «Φαίνεται ότι είναι καλύτερο για τη διατήρηση της μυϊκής λειτουργίας αν έχετε κάποια πρωτεΐνη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αντί να την καταναλώνετε όλη σε ένα γεύμα», δήλωσε η Μπρίτζετ Μπένελαμ.
Τρόφιμα που έχουν πρωτεΐνες
Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως φασόλια, φακές, μπιζέλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, τόφου, τέμπε και υποκατάστατα κρέατος. Τα ψάρια, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, είναι επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης.
Η Φεντερίκα Αμάτι δήλωσε ότι οι πρωτεΐνες από ζωικές πηγές μπορεί να διασπώνται ευκολότερα από τον οργανισμό σε σύγκριση με τις φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες τείνουν να έχουν περισσότερες φυτικές ίνες. «Αν φάτε ένα κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας, παίρνετε πρωτεΐνες και πράγματα όπως ψευδάργυρο και σίδηρο, αλλά παίρνετε επίσης περισσότερα κορεσμένα λιπαρά», είπε.
Επίσης, η ίδια τόνισε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως τα ρεβίθια ή τα φασόλια, παρέχει επίσης στον οργανισμό φυτικές ίνες, κάτι που λείπει από τη συνήθη διατροφή μας.
Σημαντική και η άσκηση
«Αν δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που να απαιτεί περισσότερη πρωτεΐνη, οι περισσότεροι άνθρωποι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζονται περισσότερη», δήλωσε η Μπρίτζετ Μπένελαμ από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής.
Για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χτίσουν περισσότερους μυς, συνέστησε μια πιο άμεση λύση: Την άσκηση. «Αν ανησυχείτε για τη σύνθεση του σώματός σας και τη μυϊκή σας δύναμη, πρέπει να σηκώσετε (βαρύτερα) βάρη και να δώσετε στο σώμα σας μια πρόκληση», δήλωσε η Φεντερίκα Αμάτι, σημειώνοντας: «Το να τρως μια μπάρα πρωτεΐνης, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει».