Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και, κυρίως το τυρί, μπορεί να διαταράσσουν τα όνειρά σας. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (1/7), εξέτασε τις συνήθειες του ύπνου, ιδίως τα όνειρα, και τις συνέκρινε με τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Όσο χειρότερα ήταν τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, τόσο πιο έντονοι ήταν οι εφιάλτες τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το NBC News, η μελέτη αυτή μπορεί να προσφέρει κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν από έρευνα του 2015, η οποία είχε δημοσιευθεί στο Frontiers In Psychology και είχε εξετάσει τους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τα «όνειρα που εξαρτώνται από τα τρόφιμα». Με άλλα λόγια, πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν τα όνειρα.
Can cheese turn your dreams into nightmares? New research out today explores the potential connection. https://t.co/wf25sFyCAg
— NBC New York (@NBCNewYork) July 1, 2025
Η μελέτη για το τυρί και τα όνειρα
«Στην προηγούμενη μελέτη, οι άνθρωποι κατηγορούσαν συνεχώς το τυρί για τα άσχημα όνειρά τους», δήλωσε ο Τορ Νίλσεν, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ο οποίος ήταν συν-συγγραφέας και των δύο μελετών – η σημερινή (1/7) μελέτη δημοσιεύθηκε στο Frontiers In Psychology. «Και έτσι νομίζω ότι πήραμε κάποιες καλύτερες απαντήσεις στη μελέτη γι’ αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η μελέτη περιελάμβανε λίγο περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες. Τα άτομα που απάντησαν ότι είχαν σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα από τη δυσανεξία τους στη λακτόζη, ανέφεραν ισχυρότερους εφιάλτες, οι οποίοι μετρήθηκαν με βάση τη συχνότητα των εφιαλτών, το επίπεδο της δυσφορίας που προκαλούσαν, το πόσο εμπόδιζαν τις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και τη διάρκεια των εφιαλτών σε διάστημα μηνών. Οι συμμετέχοντες θεώρησαν τα γαλακτοκομικά, όπως το τυρί, και τα γλυκά ως υπεύθυνα για τα κακά όνειρά τους.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στην έρευνα στο πλαίσιο ενός προπτυχιακού εισαγωγικού μαθήματος Ψυχολογίας. Εξαιτίας αυτού, τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για τον ευρύτερο πληθυσμό. Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι ερευνητές όσο και οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι υπάρχουν εύλογες εξηγήσεις για το γιατί ένα γεύμα με τυρί πριν από τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα όνειρα.
Τα συμπτώματα άγχους που μπορεί να συνοδεύουν τη δυσανεξία στη λακτόζη, θα μπορούσαν να δημιουργούν περισσότερους εφιάλτες, σημείωσε ο Τορ Νίλσεν.

Στο επίκεντρο η δυσανεξία στη λακτόζη
Ο Πάτρικ ΜακΝαμάρα, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Chobanian & Avedisian του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο οποίος μελετά τον εγκέφαλο και τον ύπνο, δήλωσε ότι η κατανάλωση μιας τροφής που πυροδοτεί τη δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να προκαλέσει «μικρο-αρρώστιες» που διαταράσσουν την ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα ισχυρότερους εφιάλτες.
Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο Πάτρικ ΜακΝαμάρα όσο και οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι και άλλοι παράγοντες που δεν σχετίζονται με τα γαστρεντερικά συμπτώματα, θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο.
Από την πλευρά του, ο Τορ Νίλσεν δήλωσε ότι θέλει να δει να γίνονται περισσότερες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και ονείρων. Ο Ράσελ Πάουελ, συν-συγγραφέας της νέας μελέτης και ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο MacEwan στην Αλμπέρτα, δήλωσε ότι σκοπεύουν να προσπαθήσουν να επαναλάβουν τα ευρήματα σε άλλες ομάδες.
Ακόμα, οι άνθρωποι μπορούν να εξετάσουν τη δική τους διατροφή και να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τις πτυχές που πρέπει να αλλάξουν – παρεμβάσεις που δεν χρειάζονται απαραίτητα τη βοήθεια ενός επαγγελματία ιατρού για να γίνουν, όπως σημείωσε ο Τορ Νίλσεν.