Το μαγνήσιο έχει σημαντικό ρόλο σε πάνω από 300 βασικές διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα. Η λίστα περιλαμβάνει τον καρδιακό ρυθμό, τις μυϊκές συσπάσεις, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, την υγεία των οστών, τη δημιουργία ενέργειας για το σώμα.
Αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπανάκι και άλλες τροφές θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, για να διατηρήσουμε, επίσης, υγιή τον εγκέφαλό μας.
Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο
- Τα δημητριακά, κυρίως ολικής αλέσεως (νιφάδες σιταριού, καλαμποκιού, ρυζιού, καθώς και διάφορες σειρές μούσλι), που μπορούμε να καταναλώνουμε στο πρωινό μαζί με το γάλα ή και στα ενδιάμεσα.
- Τα σνακ με σουσάμι (π.χ. το παραδοσιακό κουλούρι και το παστέλι).
- Τα όσπρια (περισσότερο τα ξερά φασόλια, αλλά και η σόγια και τα μπιζέλια).
- Οι πράσινες σαλάτες (ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο είναι το μαρούλι, το σπανάκι και ο μαϊντανός).
- Οι ξηροί καρποί (όλοι, αλλά κυρίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια).
- Σοκολάτα (ένα φλιτζάνι κακάο ή μικρή ποσότητα σοκολάτας μπορεί να παρέχει το απαιτούμενο μαγνήσιο και να αλλάξει θετικά τη διάθεση μας, επειδή αυξάνει και τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφινών στον εγκέφαλο).
Ισχυρή ασπίδα προστασίας του εγκεφάλου από την άνοια
Το μαγνήσιο υψώνει μια ισχυρή ασπίδα προστασίας έναντι νευροεκφυλιστικών ασθενειών όσο γερνάμε, σύμφωνα με επιστήμονες από το Εργαστήριο Νευροαπεικόνισης και Εγκεφάλου του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU).
Όπως τονίζουν αυτά τα δεδομένα, που δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Nutrition, εάν αυξήσουμε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο καθημερινά, μπορούμε να θωρακίσουμε τον εγκέφαλο από την άνοια.
Η ιδανική ποσότητα μαγνησίου
Μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 υγιείς άνθρωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 40 έως 73 ετών, έδειξε πως όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 550 mg μαγνησίου κάθε μέρα είχαν έως και ένα χρόνο νεότερο ηλικιακά εγκέφαλο τη στιγμή που έφταναν χρονολογικά τα 55 τους χρόνια, σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούσαν μια φυσιολογική πρόσληψη μαγνησίου, δηλαδή περίπου 350 mg ημερησίως.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν πέντε φορές ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε διάστημα 16 μηνών. Οι απαντήσεις που δόθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου των συμμετεχόντων και βασίστηκαν σε 200 διαφορετικά τρόφιμα, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι και δημητριακά ολικής άλεσης.
«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι μια αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου κατά 41% θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου λόγω ηλικίας, η οποία σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο ή επιβράδυνση της εμφάνισης άνοιας στην μετέπειτα ζωή» διευκρινίζει η επικεφαλής συγγραφέας και διδακτορική ερευνήτρια Khawlah Alateeq, από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου ANU.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου στη διατροφή μας ήδη από νεαρή ηλικία μπορεί να μας προφυλάξει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες και γνωστική εξασθένηση μέχρι και τη δεκαετία των 40.
Διαπίστωσαν, επίσης, και μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα φύλα: «Οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις της υψηλότερης πρόσληψης διατροφικού μαγνησίου φαίνεται να ωφελούν περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες και περισσότερο τις μετεμμηνοπαυσιακές παρά τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση του μαγνησίου» επισημαίνουν οι ερευνητές.
«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια και η ανάπτυξη φαρμακολογικών θεραπειών είναι ανεπιτυχής τα τελευταία 30 χρόνια, έχει προταθεί ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην πρόληψη», καταλήγει η συν-συγγραφέας της μελέτης δρ Erin Walsh, από το ίδιο πανεπιστήμιο.