Από εγκαύματα στις πατούσες μέχρι θερμοπληξία, τα κατοικίδια μπορούν να υποφέρουν σοβαρά τις ζεστές μέρες. Κτηνίατροι στο BBC παρέχουν συμβουλές για να κρατήσετε δροσερά και ασφαλή, τους σκύλους και τις γάτες σας.
Τα σκυλιά μπορεί να δείχνουν ενθουσιασμό για έναν περίπατο στον ήλιο, αλλά δυσκολεύονται να δροσιστούν και μπορεί να υποστούν θερμικά τραύματα ακόμη κι όταν η θερμοκρασία φαίνεται ανεκτή για τους ανθρώπους. Οι γάτες γενικά τα καταφέρνουν καλύτερα, αλλά και αυτές διατρέχουν κινδύνους από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Προσοχή στις ξαφνικές αυξήσεις της θερμοκρασίας
Η κλιματική αλλαγή κάνει τους καύσωνες πιο παρατεταμένους και έντονους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα θερμικά τραύματα στα ζώα συχνά εμφανίζονται την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού, όταν αυτά δεν είναι ακόμη συνηθισμένα στη ζέστη και δεν βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση. Πολλοί ιδιοκτήτες μειώνουν τις βόλτες τον χειμώνα, και όταν ζεστάνει ο καιρός, ξεκινούν ξαφνικά μεγάλες εξορμήσεις, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του σκύλου. Οι σκύλοι μπορούν να προσαρμοστούν στη ζέστη, αλλά αυτό απαιτεί συνεχή άσκηση και καλή φυσική κατάσταση όλο τον χρόνο.
Ποιες ράτσες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
Ορισμένες ράτσες σκύλων δεν μπορούν να αποβάλουν αποτελεσματικά τη θερμότητα. Αν και οι σκύλοι με πολύ τρίχωμα φαίνονται «πνιγμένοι» το καλοκαίρι, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αφορούν τις ράτσες με «πλακουτσωτή» μουσούδα (βραχυκέφαλοι), όπως μπουλντόγκ, γαλλικά μπουλντόγκ και παγκ. Αυτές οι ράτσες έχουν πάνω από τετραπλάσιο κίνδυνο θερμοπληξίας λόγω της ανατομίας τους.
Το λαχάνιασμα είναι ο κύριος μηχανισμός ψύξης στους σκύλους, αλλά για να λειτουργήσει σωστά, ο αεραγωγός πρέπει να είναι ανοιχτός. Οι βραχυκέφαλοι σκύλοι έχουν περιορισμένη ροή αέρα, κάτι που τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους. Το καλοκαιρινό κούρεμα μπορεί να βοηθήσει ορισμένους σκύλους, αλλά όχι όλους. Οι διπλές γούνες (π.χ. σε χάσκι ή μαλαμούτ) προσφέρουν φυσική μόνωση και προστασία από τη ζέστη – εφόσον το τρίχωμα είναι καθαρό και ξεμπλεγμένο. Ένα κακό κούρεμα μπορεί να τους βλάψει.
Η τακτική περιποίηση και το βούρτσισμα βοηθούν όλα τα κατοικίδια, περιλαμβανομένων των γατών, να έχουν καλύτερη κυκλοφορία αέρα στο τρίχωμά τους. Τα υπέρβαρα ζώα, όπως και εκείνα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, είναι επίσης πιο ευάλωτα στη ζέστη.
Βγείτε έξω με προσοχή – Πότε μην αφήνετε τα σκυλιά στο αυτοκίνητο
Σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών θα πρέπει να ξεκινάτε με σύντομες βόλτες δίνοντας χρόνο στο κατοικίδιό σας να προσαρμοστεί. Προτιμήστε πρωινές ή βραδινές ώρες και αποφύγετε την καυτή μεσημεριανή ζώνη. Γενικά, οι θερμοκρασίες πάνω από 25°C μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση, ειδικά όταν η υγρασία ξεπερνά το 65%, αφού η υγρασία περιορίζει την εξάτμιση και τη φυσική ψύξη μέσω λαχανιάσματος.
Ποτέ μην αφήνετε το κατοικίδιο σε αυτοκίνητο ή άλλο κλειστό χώρο. Ακόμα και σε ήπια θερμοκρασία 21°C, η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει σχεδόν 11°C σε 10 λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για θερμοκήπια, τροχόσπιτα και υπόστεγα όπου μπορεί να παγιδευτεί μια γάτα. Κατά τη βόλτα, να έχετε πάντα μαζί σας νερό και να προτιμάτε σκιερά μονοπάτια. Η υπερβολική δίψα μετά τη βόλτα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως το «φούσκωμα» του στομάχου.
Και μην ξεχνάτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία του εδάφους: Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας στο πεζοδρόμιο για 30 δευτερόλεπτα, τότε αυτό σημαίνει πως η θερμοκρασία του εδάφους μπορεί να κάψει και τις πατούσες του σκύλου σας.
Επιλέξτε με σύνεση εξοπλισμό δροσιάς
Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τις ζεστές επιφάνειες, παπούτσια για σκύλους μπορούν να προστατέψουν τις πατούσες τους – αρκεί να εφαρμόζουν σωστά και να μην προκαλούν πληγές. Ορισμένα προϊόντα όπως δροσιστικά γιλέκα έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα: λειτουργούν για τα πρώτα 10 λεπτά, αλλά μετά μετατρέπονται σε υγρή ζεστή κουβέρτα. Τα ζώα με ροζ μύτη ή αραιό τρίχωμα ίσως ωφεληθούν από λίγη αντηλιακή κρέμα για παιδιά. Οι γάτες, ειδικά, μπορεί να πάθουν καρκίνο του δέρματος στις άκρες των αυτιών ή στη μύτη από τον ήλιο.
Πώς να αναγνωρίσετε τη θερμική εξάντληση
Το έντονο, βαρύ λαχάνιασμα είναι από τα πρώτα σημάδια. Αν ακούτε θορυβώδη ή συριγμώδη αναπνοή, είναι ανησυχητικό – μπορεί να σημαίνει πρήξιμο στους αεραγωγούς. Οι γάτες, όταν κινδυνεύουν από υπερθέρμανση, μπορεί να αρχίσουν να αναπνέουν με ανοιχτό στόμα – κάτι που δεν είναι φυσιολογικό για αυτές. Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματος υπερβεί τους 41°C. Σε αυτή την κατάσταση, το νευρικό σύστημα επηρεάζεται: το ζώο μπορεί να είναι αποπροσανατολισμένο ή ασταθές. Στους σκύλους, τα ούλα γίνονται έντονα κόκκινα.
Αν δείτε τέτοια συμπτώματα, μεταφέρετε άμεσα το ζώο στον κτηνίατρο. Αν χρειάζεστε πάνω από 10-15 λεπτά για να φτάσετε, ξεκινήστε τη δροσιά στο σπίτι: δροσερό νερό (όχι παγωμένο), μπάνιο ή ντους, και ανεμιστήρας πάνω στο βρεγμένο τρίχωμα. Προσοχή: το παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει αγγειοσυστολή, περιορίζοντας τη φυσική ψύξη του σώματος.
Η θερμοπληξία είναι πολύ επικίνδυνη: μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες, εγκεφαλική βλάβη και να οδηγήσει σε νοσηλεία για μέρες ή εβδομάδες. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για τα σκυλιά, που λόγω του ενθουσιασμού τους τρέχουν και παίζουν ακόμα κι όταν ζεσταίνονται. Οι γάτες είναι συνήθως πιο «έξυπνες» και δεν φτάνουν τόσο εύκολα σε υπερκόπωση – εκτός αν παγιδευτούν σε στενούς χώρους όπως στεγνωτήρια ή θερμοκήπια.
Η ευθύνη είναι δική μας
Οι σκύλοι μας θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν δίπλα μας, ακόμα και να αντέξουν τη ζέστη μέχρι εξάντλησης. Γι’ αυτό είναι στο χέρι μας να τους προστατεύσουμε, να τους εκπαιδεύσουμε στη ζέστη, να παρατηρούμε τα σημάδια κινδύνου και να τους προσφέρουμε ασφάλεια κάθε καλοκαίρι.