Επείγουσα έκκληση για δράση απηύθυνε χθες Τρίτη (22/7) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να μπει «φρένο» στην επιδημία του ιού Τσικουνγκούνια -που μεταδίδεται από κουνούπια– την ώρα που νέες εστίες της νόσου που συνδέονται με την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού εξαπλώνονται στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκτιμάται ότι 5,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές 119 χωρών που διατρέχουν κίνδυνο από τον ιό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, πόνους στις αρθρώσεις και μακροχρόνια αναπηρία, δήλωσε η Ντιάνα Ρόχας Άλβαρεθ, ιατρός του ΠΟΥ, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
«Βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται», είπε, παραλληλίζοντας την επιδημία του 2004-2005, η οποία έπληξε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως σε μικρά νησιωτικά εδάφη, πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Η τρέχουσα έξαρση ξεκίνησε στις αρχές του 2025, με σημαντικές επιδημίες στα ίδια νησιά του Ινδικού Ωκεανού που είχαν πληγεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Λα Ρεϊνιόν, Μαγιότ και Μαυρίκιος.
Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού της Λα Ρεϊνιόν έχει ήδη μολυνθεί, δήλωσε η Άλβαρεθ.
Ο ιός εξαπλώνεται τώρα σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη, η Σομαλία και η Κένυα, και έχει εμφανίσει επιδημική μετάδοση στη Νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.
Παράλληλα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο αυξανόμενος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων και η πρόσφατη τοπική μετάδοση εντός της Ευρώπης.
Από την 1η Μαΐου έχουν καταγραφεί περίπου 800 εισαγόμενα κρούσματα Τσικουνγκούνια στην ηπειρωτική Γαλλία, σύμφωνα με την Άλβαρεθ. 12 κρούσματα τοπικής μετάδοσης έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της νότιας Γαλλίας, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα μολύνθηκαν από τοπικά κουνούπια χωρίς να έχουν ταξιδέψει σε ενδημικές περιοχές.
Ένα κρούσμα εντοπίστηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία.
Ο ιός τσικουνγκούνια -για το οποίο δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και μεταδίδεται κυρίως από το είδος κουνουπιών Aedes, συμπεριλαμβανομένου του «κουνουπιού τίγρης» που μεταδίδει επίσης τον δάγκειο πυρετό, και τον Zika- μπορεί να προκαλέσουν γρήγορες και εκτεταμένες επιδημίες. Καθώς τα κουνούπια τσιμπάνε κατά τη διάρκεια της ημέρας, η πρόληψη είναι καθοριστικής σημασίας, μέσω της χρήσης εντομοαπωθητικών και ρούχων με μακριά μανίκια.