Με πολλά διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η κολοκύθα είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.
Αν και θεωρείται λαχανικό, είναι στην πραγματικότητα φρούτο, καθώς περιέχει σπόρους (οι οποίοι είναι επίσης βρώσιμοι και θρεπτικοί).
Το άκρως αυτό φθινοπωρινό φρούτο δεν αποτελεί απλά διακόσμηση για το Haloween. Μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους και να συνοδεύσει γλυκά και αλμυρά πιάτα. Εκτός από τη γεύση της, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που συνδέονται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Τι κερδίζουμε, λοιπόν, αν εντάξουμε την κολοκύθα στη διατροφή μας;
1. Έχει πολύ λίγες θερμίδες
Μια κούπα μαγειρεμένης κολοκύθας (245 γρ.) αποτελείται κατά 94% από νερό και περιέχει μόλις 49 θερμίδες, καθιστώντας την ιδανική για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή.
Με απλά λόγια, η κολοκύθα είναι ένα τρόφιμο που βοηθά στην απώλεια βάρους, επειδή μπορείτε να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες.
Παράλληλα, περιέχει φυτικές ίνες που συμβάλλουν στον κορεσμό και στη ρύθμιση της όρεξης.
2. Πλούσια σε βιταμίνη Α που έχει πολλά οφέλη στην υγεία
Μια κούπα κολοκύθας περιέχει το 78% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας κολοκύθας. Για την ακρίβεια, είναι πλούσια σε β-καροτένιο, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό μας.
Ως γνωστόν, η βιταμίνη αυτή:
- ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμά λοιμώξεις,
- κάνει καλό στην όραση, μειώνοντας τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας,
- ωφελεί το δέρμα, λειτουργώντας σαν φυσικό αντηλιακό και συμβάλλοντας στην παραγωγή κολλαγόνου.
3. Έχει αντιοξειδωτική δράση
Η κολοκύθα περιέχει άλφα- και β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Οι ουσίες αυτές – που ονομάζονται καροτενοειδείς ενώσεις – προστατεύουν από τη διαδικασία του οξειδωτικού στρες, η οποία έχει συνδεθεί με τη γήρανση και με χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Τα αντιοξειδωτικά της κολοκύθας έχουν συνδεθεί, επίσης, με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε διάφορες μελέτες.
Τέλος, οι καροτενοειδείς ενώσεις της κολοκύθας προστατεύουν από την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης
4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και με άλλους τρόπους
Η κολοκύθα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και επιταχύνει την επούλωση των πληγών.
Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Ε, σίδηρο, φυλλικό οξύ και χαλκό που ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό και μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι έχουμε περισσότερη ενέργεια.
5. Κάνει καλό στην καρδιά
Το κάλιο, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη C κολοκύθας συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ έχουν συνδευθεί με μικρότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών.
6. Μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους
Αν κάτι χαρακτηρίζει την κολοκύθα, αυτό είναι η ευελιξία στο μαγείρεμα. Η γλυκιά της γεύση την καθιστά δημοφιλές συστατικό σε γλυκά πιάτα όπως κρέμες, πίτες και τηγανίτες. Ωστόσο, ταιριάζει εξίσου καλά και σε αλμυρά πιάτα, όπως ψητά λαχανικά, σούπες και ζυμαρικά.
Οι κολοκύθες έχουν πολύ σκληρή φλούδα, οπότε απαιτείται κάποια προσπάθεια για να τις κόψετε. Αφού την κόψετε, αφαιρέστε τους σπόρους και τα ινώδη μέρη και στη συνέχεια κόψτε την κολοκύθα σε κομμάτια.
Προσοχή: μην πετάξετε τους σπόρους, καθώς είναι βρώσιμοι και πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά Για παράδειγμα, το λάδι από σπόρους κολοκύθας μπορεί να βελτιώσει την υγεία της ουροδόχου κύστης και της καρδιάς.
Στο σούπερ μάρκετ μπορείτε να τη βρείτε ήδη κομμένη ή σε κονσέρβα. Ωστόσο, όταν αγοράζετε κονσέρβες, φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες, καθώς δεν είναι όλα τα προϊόντα 100% κολοκύθα και ίσως θέλετε να αποφύγετε τα πρόσθετα συστατικά, ιδιαίτερα τη ζάχαρη.
Τι να προσέξετε με την κολοκύθα
Η κολοκύθα έχει ήπια διουρητική δράση, επομένως χρειάζεται προσοχή σε όσους λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. λίθιο).
Σημαντικό είναι, τέλος, να διαχωρίζουμε την ωμή κολοκύθα από τα επεξεργασμένα προϊόντα της (γλυκά, κονσέρβες, ροφήματα όπως το pumpkin latte) που είναι πλούσια σε ζάχαρη και δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη.