Υγεία

Πιείτε μπίρα, κάνει καλό – Τα μικρά οφέλη του ζύθου στην υγεία

H κατανάλωση μπίρας με μέτρο μπορεί να έχει ένα μικρό θετικό αποτύπωμα στην υγεία. Το «αλλά» που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Κάθε φθινόπωρο, με το Oktoberfest να γιορτάζεται στην Ευρώπη, η μπίρα βρίσκεται στο επίκεντρο. Πέρα όμως από την παρέα και το κέφι, το αγαπημένο και δροσιστικό αυτό ποτό μπορεί να έχει μικρά οφέλη στην υγεία μας.

Η μπίρα είναι από τα αρχαιότερα ποτά του κόσμου. Από τη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο, μέχρι τη σύγχρονη ζυθοποιία και την οικιακή παραγωγή, συνοδεύει την ανθρώπινη ιστορία για πάνω από 12.000 χρόνια. Η παρασκευή της στηρίζεται σε έναν απλό, αλλά «μαγικό» συνδυασμό: δημητριακά, νερό, μαγιά και, φυσικά, λυκίσκος.

Λυκίσκος, ο «σταρ» της μπίρας

Ο λυκίσκος (Humulus lupulus) είναι το συστατικό που χαρίζει στη μπίρα την πικρή της γεύση και το ξεχωριστό της άρωμα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές έρευνες πάνω στον λυκίσκο, οι οποίες δείχνουν ότι μπορεί να κάνω καλό και στην υγεία. Συγκεκριμένα, περιέχει αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και πικρά οξέα, που σε εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση.

Μάλιστα, μία πολυφαινόλη με το όνομα ξανθοχουμόλη φάνηκε πολλά υποσχόμενη σε κλινικές μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα: μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης σε υπέρβαρα ποντίκια, όπως επίσης και τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

Βέβαια, οι ποσότητες αυτών των ουσιών που φτάνουν στο ποτήρι μας είναι μικρές. Για παράδειγμα, ακόμη και οι πιο «hoppy» μπίρες (δηλαδή με μεγάλες ποσότητες λυκίσκου) περιέχουν μόλις λίγα χιλιοστόγραμμα ξανθοχουμόλης ανά λίτρο – μακριά από τα επίπεδα που χρησιμοποιούνται στα πειράματα.

Τα μικρά οφέλη

Σε κάθε περίπτωση, η με μέτρο κατανάλωση μπίρας μπορεί να έχει ένα μικρό θετικό αποτύπωμα στην υγεία.

Όπως συνοψίζεται σε άρθρο του WebMD, έρευνες έχουν δείξει ότι η μπίρα μπορεί να έχει θετική επίδραση:

  • Στην καρδιά: Όπως ακριβώς γίνεται και με το κρασί, ένα ποτηράκι μπίρας σε αραιά χρονικά διαστήματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Στο σάκχαρο: Μικρές ποσότητες αλκοόλ φαίνεται να βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
  • Στα οστά: Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση μπίρας μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη αντοχή των οστών, ειδικά σε άνδρες και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Επίσης, οι σκουρόχρωμες μπίρες είναι πλουσιότερες σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Το «αλλά» που δεν πρέπει να ξεχνάμε

Όπως συμβαίνει με το αλκοόλ γενικότερα, η ποσότητα κάνει τη διαφορά. Με πάνω από δύο ποτήρια την ημέρα, τα πιθανά οφέλη χάνονται και στη θέση τους εμφανίζονται σοβαροί κίνδυνοι: εθισμός στο αλκόολ, βλάβες στο ήπαρ, αυξημένος κίνδυνος καρκίνου και καρδιοπαθειών, ακόμη και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Και βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την… μπιροκοιλιά, καθώς η μεγάλη κατανάλωση μπίρας προκαλεί αρχικά φούσκωμα και στη συνέχεια συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή.

Προτιμήστε μπίρες με λίγο ή καθόλου αλκοόλ

Γι’ αυτό, συνίσταται να προτιμήσετε είτε μπίρες με χαμηλό βαθμό αλκοόλ (κάτω από 4%), είτε τις εξαιρετικές πλέον επιλογές μπίρας χωρίς αλκοόλ.

Συμπερασματικά, η μπίρα μπορεί πράγματι να κρύβει μερικά μικρά «μυστικά υγείας», χάρη κυρίως στον λυκίσκο. Όμως, η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο. Οπότε, στην υγειά σας, πάντα με σύνεση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αναβάθμιση της τιμής στόχου στα 30 ευρώ από τη Mediobanca