Υγεία

Το clawback στραγγαλίζει τις σχέσεις της Φαρμακοβιομηχανίας με Αριστοτέλους και… Μαξίμου

Δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των πολυεθνικών φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών επιχειρήσεων.

Η εβδομάδα κλείνει με τη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των πολυεθνικών φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών επιχειρήσεων που συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας για το… δυσθεώρητο clawback αλλά δεν φαίνεται να έμειναν ευχαριστημένοι με τις υποσχέσεις που έλαβαν.

Όπως αναφέρουν από το Pharma Innovation Forum (PIF) «μετά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τις Ενώσεις της φαρμακοβιομηχανίας επιχειρείται να κλείσει βιαστικά το θέμα των σημειωμάτων υποχρεωτικών επιστροφών για το πρώτο εξάμηνο του 2023, με μόνη κυβερνητική πρωτοβουλία επιπλέον 20 εκατ. ευρώ και περιορισμένη διόρθωση των εκπτώσεων ή απαλλαγών από το clawback που απολαμβάνουν τα σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ. Οι 26 εταιρείες μέλη του PIF δηλώνουν το αυτονόητο: Όταν το κράτος ομολογεί ότι καλύπτει τις καινοτόμες νοσοκομειακές θεραπείες για λιγότερους από 2 στους 10 ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, το θέμα αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει, αλλά οφείλει να αποτελέσει έστω την ύστατη αυτή στιγμή την αφετηρία για δραστικές παρεμβάσεις. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει στην πράξη ότι το 83% υποχρεωτικές επιστροφές στα νοσοκομεία -σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση του clawback στο κανάλι των καινοτόμων φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ- αποτελεί μία επικίνδυνη ομολογία αποτυχίας του μνημονιακού μέτρου του clawback. Η φαρμακευτική πολιτική που χτίστηκε από το 2012 στις σαθρές βάσεις του clawback καταρρέει εκκωφαντικά και θέτει σε κίνδυνο -σήμερα, όχι στο μέλλον- την πρόσβαση των ασθενών σε διαθέσιμες και νέες καινοτόμες θεραπείες.

Αντί να «κλείσει το θέμα», καλούμε την κυβέρνηση να ανοίξει σήμερα μία ειλικρινή συζήτηση για μία βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική -ως κοινωνική και υγειονομική αναγκαιότητα- αφενός με μία δέσμη τιμολογιακών και διαρθρωτικών πολιτικών που θα μειώσουν -χωρίς προστατευτισμούς- τη συνολική δαπάνη φαρμάκου και αφετέρου θα ενισχύσουν τον δημόσιο προϋπολογισμό και θα επιτρέψουν στον κύκλο της υποκατάστασης να λειτουργήσει όπως σε κάθε σύγχρονο σύστημα υγείας…».

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν και η δήλωση της κ. Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, η οποία είναι πρόεδρος του PIF: «Οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας είναι εξαιρετικά περιορισμένες και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τον εκτροχιασμό του 83% και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ασθενείς, για τα προϊόντα μας και για τις εταιρείες μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τις εξελίξεις, οι οποίες είναι πλέον μη προβλέψιμες. Είμαστε πολύ μακριά από τη λύση του προβλήματος και η συνέχιση του διαλόγου για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας απαιτεί βούληση και πράξεις και από τις δύο πλευρές. Εμείς έχουμε πράξει το καθήκον μας. Τώρα είναι η ώρα της Πολιτείας».

ΣΦΕΕ

Η αντίδραση του ΣΦΕΕ είναι εξάλλου στο ίδιο μήκος κύματος… Της οργής και απογοήτευσης!

«Η Κυβέρνηση, 10 μήνες μετά το τέλος του 2023, αντιλήφθηκε ότι ο προϋπολογισμός για το νοσοκομειακό φάρμακο το 2023 δεν ήταν επαρκής… Εταιρίες που εκπροσωπεί ο ΣΦΕΕ έλαβαν επιστροφές για τα φάρμακα άνω των 30 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασαν το 82,9%!».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας προσθέτουν: «Δίνει πρόσθετη χρηματοδότηση μόνο κατά 20 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με εσωτερικές ανακατανομές του clawback και προσθήκη στη δαπάνη υπολειμμάτων κλειστών προϋπολογισμών».

Και καταλήγει ο ΣΦΕΕ αναφερόμενος σε αδυναμία πρόσβασης των ασθενών σε υπάρχουσες αλλά και νέες καινοτόμες θεραπείες. Με δεδομένο ότι το φάρμακο αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του συνόλου των δαπανών υγείας σε όλη την Ευρώπη, ο Σύνδεσμος ζητεί τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων από την πλευρά του κράτους.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αποκάλυψη για τον Λίαμ Πέιν: Το τεράστιο πλήγμα που υπέστη πριν τον θάνατό του
Σεισμός ξύπνησε την Κεφαλονιά - Πώς τον «είδαν» οι σεισμολόγοι
Chevron Right