Υγεία

Carnivore diet: Τι πραγματικά ισχύει με τη δίαιτα των κρεατοφάγων που έχει «τρελάνει» το TikTok

Τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι από τη δίαιτα αποκλειστικά με ζωικά προϊόντα.
carnivore diet, κρεατοφαγία

Ωμό κρέας, τεράστιες ψητές μπριζόλες, κοπές, ακόμα και μια σκέτη πλάκα βούτυρο. Αυτά περιλαμβάνει η carnivore diet, ελληνιστί η δίαιτα των κρεατοφάγων, που έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» των -κυρίως ανδρών- influencers στο TikTok.

Όλοι τους μιλούν για τα οφέλη της δίαιτας αυτής στην υγεία, καθώς ισχυρίζονται ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, στο «χτίσιμο» των μυών, στον έλεγχο του ζάχαρου, στη μείωση των φλεγμονών, στον ύπνο, στην υγεία του δέρματος, αλλά και… στη μείωση των αερίων της πέψης.

@steakandbuttergal

#carnivore #carnivorediet #skincare

♬ original sound – Steakandbuttergal | Carnivore

Τι ακριβώς είναι η carnivore diet

Η carnivore diet δεν περιλαμβάνει μόνο την κρεατοφαγία, αλλά την κατανάλωση αποκλειστικά ζωικών προϊόντων. Είναι κάτι σαν το αντίθετο του βιγκανισμού. Πέρα από το κρέας δηλαδή, επιτρέπεται να τρώτε αυγά, ψάρια, θαλασσινά και κάποια γαλακτοκομικά (όπως το βούτυρο).

Αντίθετα, απαγορεύονται δια ροπάλου τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα είδος κετογονικής (keto) δίαιτας, καθώς προτιμώνται οι τροφές με πολλή πρωτεΐνη και κορεσμένα λιπαρά, ενώ αποφεύγονται οι φυτικές ίνες και οι υδατάνθρακες.

Οι κίνδυνοι της carnivore diet

Οι επιστήμονες πάντως δεν φαίνεται να συμφωνούν με τους influencers για τα οφέλη της δίαιτας των κρεατοφάγων, καθώς τα μειονεκτήματά της φαίνεται ότι είναι περισσότερα.

Ένα από αυτά είναι η έλλειψη άλλων βασικών συστατικών που προσλαμβάνουμε από τα φυτικά τρόφιμα. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ανπάρκεια σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C και το φολικό οξύ.

«Ουσιαστικά δεν καταναλώνετε καθόλου φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που, όπως αποδεικνύεται, προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, ορισμένους τύπους καρκίνου και πολλές χρόνιες ασθένειες, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του πεπτικού συστήματος», δήλωσε στον Guardian η δρ. Eden Barrett, ερευνήτρια και διατολόγος στο George Institute for Global Health.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση κρέατος κρύβει και αυτή κινδύνους. Tα πολλά κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL στο αίμα, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας έχουν συνδεθεί επίσης με τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των νεφρών.

Τι πραγματικά ισχύει με τα οφέλη της κρεατοφαγίας

Ας πάρουμε, όμως, ένα-ένα τα οφέλη της carnivore diet σύμφωνα με τους υποστηρικτές της και ας δούμε τι λέει ο Βρετανικός Οργανισμός Καρδιάς (British Heart Foundation) για καθένα από αυτά.

 

@coachcarnivorecam Full day of eating on Carnivore 🥩 🍳🥛 #carnivore #carnivorediet #lowcarb #meat #eggs #healthyfood ♬ You Know How We Do It – Ice Cube

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, πράγματι μια δίαιτα με υψηλή πρωτεΐνη και λίγους υδατάνθρακες μπορεί να είναι χρήσιμη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες εξίσου υγιεινές δίαιτες, χωρίς τους μεγάλους περιορισμούς που επιβάλλει η carnivore, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να χάσετε κιλά. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές έρευνες για τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτα στην απώλεια κιλών.

Επίσης, δεν ισχύει καθόλου ότι η κρεατοφαγία μειώνει τις φλεγμονές. Ο ισχυρισμός αυτός προκύπτει από το γεγονός ότι τα όσπρια περιέχουν λεκτίνες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής, αν αυτά καταναλωθούν ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα. Στον αντίποδα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ καλύτερα στον έλεγχο της φλεγμονής χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, ενώ αντίθετα το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο αύξησής της.

Πιο κοντά στην αλήθεια είναι ότι η carnivore diet συνεισφέρει στον έλεγχο του ζαχάρου. Πράγματι, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά δεν αυξάνουν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, οι οποίοι μεταβολίζονται από τον οργανισμό σε γλυκόζη.

Τέλος, το γεγονός ότι η κρεατοφαγία φαίνεται να μειώνει… τα αέρια δεν είναι απαραίτητα καλό πράγμα. «Πρέπει να έχουμε αέρια και να πηγαίνουμε τακτά στην τουαλέτα. Αν γίνεται το αντίθετο, τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο γαστρεντερικό μας σύστημα», σημειώνει η δρ. Emma Becket, αναπληρώτρια λέκτορας διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Aντίστοιχα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Emma Halmos, διαιτολόγος-ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Monash, σημειώνει ότι πολλοί ασθενείς που δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες μπορούν να αναπτύξουν ασθένειες του γαστροεντερικού συστήματος.

«Οι άνθρωποι μπορούν να απορροφήσουν μόνο περίπου 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα γεύμα. Το σώμα αποβάλλει την πρωτεΐνη που δεν απορροφά. Όταν οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα για το παχύ έντερο. Αυτό σημαίνει ότι καταστέλλει τα καλά βακτήρια και αλλάζει το pH του εντέρου, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται τα κακά βακτήρια, οδηγώντας σε παθήσεις του εντέρου», σημειώνει η Halmos, επισημαίνοντας πάντως ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες πάνω στο πεδίο αυτό.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
rsv. εμβόλιο Chevron Left
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV: Το νέο εμβόλιο για τα βρέφη