Υγεία

Κάστανα: Οφέλη, μυστικά και οι καλύτερες συνταγές που θα βρεις

Το απόλυτο snack για τον χειμώνα, τα κάστανα τρώγονται σκέτα ή μέσα σε λαχταριστά φαγητά και είναι απολύτως υγιεινά.
κάστανα
Shutterstock

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι η ψησταριά με τα μοσχομυριστά κάστανα στην άκρη του δρόμου. Ωμά, ψητά ή βραστά, τα κάστανα είναι το απόλυτο comfort food για το κρύο που μπορεί να φαγωθεί είτε από μόνο του ως σνακ ή με άλλα φαγητά. Πέρα όμως από την υπέροχη γεύση τους, τα κάστανα είναι γενικότερα πολύ υγιεινά, καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και έχουν τη δυνατότητα να μας κρατάνε χορτάτους για πολλή ώρα.

Οφέλη για την υγεία

Τα κάστανα αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ. Η πρώτη βέβαια χάνεται με το μαγείρεμα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τα δύο τελευταία. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα μάς από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο καρδιοπαθειών, διαβήτη και καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα, όπως το κάλιο που περιέχουν σε υψηλή ποσότητα τα κάστανα, μπορούν γενικότερα να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς σας.

Κάστανα
Shutterstock

Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην τακτική κίνηση του εντέρου και υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο σας (μικροβίωμα).

Οι φυτικές ίνες στα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει ότι το σώμα σας απορροφά αργά τα άμυλα. Αυτό βοηθά στο να μην αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα, κάτι που είναι επικίνδυνο για άτομα με διαβήτη

Τέλος, περιέχουν λουτεϊνη και ζεαξανθίνη που κάνουν καλό στα μάτια, καθώς συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και προστατεύουν από το μπλε φως των οθονών.

Τι πρέπει να προσέξετε με τα κάστανα

Γενικότερα, αν έχετε στόχο να χάσετε βάρος ή απλά να ακολουθήσετε πιο υγιεινή διατροφή, μπορείτε να τρώτε άφοβα κάστανα. Έχουν λίγες θερμίδες και δεν έχουν καθόλου γλουτένη, ενώ περιέχουν υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν από διαβητικούς.

Βέβαια, πρέπει να προσέξετε να μην το παρακάνετε αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, καθώς τα κάστανα περιέχουν αρκετούς.

Επίσης, περιέχουν και ταννικό οξύ που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι, αν έχετε ευαισθησία.

Πώς καθαρίζουμε και πώς μαγειρεύουμε τα κάστανα

Πριν τα μαγειρέψουμε, πλένουμε καλά τα κάστανα στο νερό και έπειτα τα χαράσσουμε σταυρωτά από την μεριά που είναι κυρτή.

Αν τα βράσουμε, βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό και τα κάστανα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλάτι. Στη συνέχεια, τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 20-25 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για να ψήσουμε τα κάστανα στον φούρνο, απλά τα βάζουμε σε ένα ταψάκι στους 180 με 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Eπιπλέον, μπορείτε να τα ψήσετε στην ψησταριά ή το τζάκι, όπως επίσης και να τα μαγειρέψετε στο τηγάνι απλά σκεπάζοντάς τα μέχρι τη μέση με νερό και ρίχνοντας αλάτι.

Δύο μυστικά για εύκολο ξεφλούδισμα

Με όποιον τρόπο και αν τα μαγειρέψετε, μπορείτε πρώτα να τα βάλετε για 5 λεπτά στην κατσαρόλα με βραστό νερό, έτσι ώστε να μην ξεραθούν και παράλληλα να είναι πιο εύκολα στο ξεφλούδισμα.

Αφού τα μαγειρέψετε, μπορείτε επίσης να τα τυλίξετε με μια πετσέτα ή να τα βάλετε σε ένα χάρτινο σακουλάκι και να το αφήσετε για 5 με 10 λεπτά. Έτσι, θα φουσκώσουν και θα φεύγει πιο εύκολα η φλούδα.

Πώς διατηρούνται τα κάστανα

Τα φρέσκα κάστανα μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίας περιβάλλοντος από 10 μέρες μέχρι και 2 εβδομάδες. Φυλάξτε τα σε δροσερό μέρος για να μην χαλάσουν γρήγορα και προσέξτε να μην έρθουν σε επαφή με υγρασία.

Αν τα έχετε μαγειρέψει, πρέπει να τα καταναλώσετε εντός λίγων ημερών. Τα μαγειρεμένα και αποφλοιωμένα κάστανα συντηρούνται στον καταψύκτη για αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο.

Συνταγές με κάστανα

Τα κάστανα μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψητά, βραστά ή αλεσμένα σε αλεύρι.

Πολλοί τα τρώνε από μόνα τους, καθώς είναι εξαιρετικά χορταστικά. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα για πολλούς γευστικούς συνδυασμούς:

  • Ζεστή σούπα κάστανο: Bελουτέ υφή, σερβιρισμένη με λίγο ελαιόλαδο και τραγανά κρουτόν.

  • Πουρές κάστανου: Ταιριάζει τέλεια με κρέατα, δίνει μια εναλλακτική πινελιά στο πιάτο σας.

  • Συνοδευτικό σε πιάτα με κρέατα: Είτε ως γέμιση, είτε στο πλάι, μπορούν να δώσουν μια ξεχωριστή νοστιμιά.
  • Σαλάτες: Δώστε έξτρα γεύση σε πράσινες σαλάτες με κομματάκια βρασμένου κάστανου και κατσικίσιο τυρί.

  • Γλυκές δημιουργίες: Από κλασικό κέικ και τσουρέκι μέχρι mousse κάστανου με σοκολάτα, κορμό και το χαρακτηριστικό Mont Blanc.

  • Nτιπ ή πραλίνα κάστανο: Μπορείτε να το φτιάξετε είτε αλμυρό για το ψωμί σας, είτε γλυκό σαν πραλίνα για να το αλοίφετε στο ψωμί σας για πρωινό.

Απλή συνταγή για πουρέ κάστανο

Κάστανα
Shutterstock

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 500 γρ. κάστανα

  • 50 γρ. βούτυρο

  • 200 ml γάλα (ζεστό)

  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Χαράζουμε τα κάστανα στην επιφάνεια και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό για περίπου 25–30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

  2. Τα στραγγίζουμε και τα καθαρίζουμε όσο είναι ακόμα ζεστά (αφαιρούμε και το εξωτερικό κέλυφος και τη λεπτή φλούδα).

  3. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα λιώνουμε με το πιρούνι ή τα περνάμε από μύλο λαχανικών/μπλέντερ.

  4. Προσθέτουμε το βούτυρο και λίγο-λίγο το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει κρεμώδης πουρές.

  5. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Soyuz - Apollo: Πώς δύο διαστημόπλοια «απόψυξαν» τον Ψυχρό Πόλεμο - Η διαστημική συνάντηση του Έλβα