Υγεία

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο – και όλοι τα βάζουν

Σίγουρα τα βάζετε κι εσείς στο ψυγείο, αλλά κάνετε λάθος...
Ψυγείο
Shutterstock

Πολλές μαμάδες και γιαγιάδες είναι της άποψης ότι όλα τα τρόφιμα και πόσιμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο. Συσκευασίες ανοιγμένες ή κλειστές, φρούτα άγουρα ή ώριμα – όλα πάνε κατευθείαν για ψύξη.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Υπάρχουν φρούτα, λαχανικά αλλά και βασικά τρόφιμα που χάνουν τη γεύση, τη φρεσκάδα ή και τη θρεπτική τους αξία όταν τα βάζουμε στο ψυγείο – παρόλο που οι περισσότεροι το κάνουμε από συνήθεια

Δείτε ποια είναι αυτά και πώς θα τα αποθηκεύσετε σωστά για να διαρκούν περισσότερο.

Μπανάνες

Οι μπανάνες μαυρίζουν πιο γρήγορα και μαλακώνουν υπερβολικά πολύ αν τις βάλετε στο ψυγείο. Προτιμήστε να τις αφήσετε σε ένα μπολ εκτός ψυγείου, καθώς έτσι ωριμάζουν πολύ πιο αργά και διατηρούν τη νοστιμιά τους.

Βασιλικός

Αν θέλετε να «σκοτώσετε» τον βασιλικό σας, τότε ο σίγουρος τρόπος για να το πετύχετε είναι να τον βάλετε στο ψυγείο. Ειδικά, άμα είναι σε θερμοκρασία δωματίου και μπει στο ψυγείο, τότε η αλλαγή θερμοκρασίας θα δημιουργήσει υπερβολικά πολλή υγρασία στο φύλλωμά του, με αποτέλεσμα να χάσει το ζωηρό του πράσινο χρώμα και εν τέλει να σαπίσει.

Κρεμμύδια

Τα ολόκληρα κρεμμύδια δεν πρέπει να ψύχονται, επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να τα κάνουν να μαλακώσουν και να χαλάσουν πιο γρήγορα. Αντίθετα, φυλάσσονται σε σκοτεινό και ξηρό μέρος, όπως ένα ντουλάπι στην κουζίνα μας ή κάτω από τον νεροχύτη.

Φροντίστε να τα φυλάσσετε ξεχωριστά από τις πατάτες (οι οποίες είναι επιρρεπείς στο να βλασταίνουν όταν εκτίθενται σε κρεμμύδια που απελευθερώνουν αιθυλένιο).

Πάντως, τα κομμένα κρεμμύδια μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων.

Ψυγείο
Shutterstock

Πατάτες

Μιας και αναφέραμε πριν τις πατάτες, ισχύει το ίδιο με τα κρεμμύδια. Η αποθήκευση πατάτας στο ψυγείο μετατρέπει το άμυλό τους σε ζάχαρη, δίνοντάς τους μια αφύσικα γλυκιά γεύση και κάνοντάς τες να ροδίσουν πολύ γρήγορα όταν μαγειρεύονται.

Προτιμήστε να τις κρατήσετε σε ένα σκοτεινό σημείο εκτός ψυγείο για να διατηρήσετε τη γήινη γεύση τους και για να μη βγάλουν φύτρες.

Ντομάτες

Αυτό ίσως σας εκπλήξει, αλλά πολλοί ειδικοί σημειώνουν ότι οι ντομάτες – και γενικώς τα πιο ζουμερά και καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά – δεν πρέπει ποτέ να ψύχονται. Ο λόγος είναι ότι έτσι χαλάει η γεύση τους και η υφή τους. Ουσιαστικά, η ψύξη επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία της ωρίμανσης, με αποτέλεσμα η γεύση της ντομάτας να μην έχει αυτή τη γλυκάδα που χρειάζεται.

Προτιμήστε, λοιπόν, να φυλάξετε τις ντομάτες σας σε ένα μεγάλο μπολ ή δίσκο, μαζί με τα άλλα φρούτα και λαχανικά που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο.

Καφές

Πολλοί θεωρούν ότι ο καφές σε σκόνη μπορεί να στερεοποιηθεί λόγω της ζέστης ή ότι οι κόκκοι καφέ μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους. Ειδικά αν ξοδεύετε πολλά χρήματα για κόκκους καφέ ειδικού τύπου, μην κάνετε το λάθος να τους βάλετε στο ψυγείο.

Ωστόσο, η ψύξη προσθέτει υγρασία που αλλοιώνει τη γεύση του καφέ. Προτιμήστε να αποθηκεύσετε τον καφέ σας (είτε σε σκόνη είτε σε κόκκους) σε ένα αδιαφανές, αεροστεγές δοχείο. Τους κόκκους μπορείτε και να τους καταψύξετε για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Και ναι, και όχι στο ψυγείο

Για τα παρακάτω τρόφιμα, είτε οι απόψεις διίστανται είτε απλά πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αβοκάντο

Ένα κοινό λάθος που κάνει πολύς κόσμος με το αβοκάντο είναι ότι το αγοράζει και το βάζει κατευθείαν στο ψυγείο, όπως τα άλλα λαχανικά.

Αν, όμως, το αβοκάντο είναι σκληρό και η φλούδα του είναι πολύ πράσινη, τότε πρέπει να το αφήσετε μία με δύο μέρες στον πάγκο για να ωριμάσει. Ως γνωστόν, το σκληρό και άγουρο αβοκάντο δεν είναι νόστιμο και δεν κόβεται και εύκολα.

Με το που δείτε ότι το αβοκάντο έχει μαλακώσει (ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να έχει αρχίσει να μαυρίζει και σε κάποια σημεία η φλούδα του), τότε πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο για να διατηρηθεί στη φάση αυτή της ωρίμανσης μέχρι να το καταναλώσετε.

Σάλτσες

Ψυγείο
Shutterstock

Αρκετοί διατροφολόγοι και μάγειρες σημειώνουν ότι σάλτσες, όπως η κέτσαπ, η σόγια, καυτερές σάλτσες κ.ά., πρέπει να φυλάσσονται εκτός ψυγείου για να διατηρείται καλύτερα η γεύση τους. Η κέτσαπ έχει, εξάλλου, αρκετό ξίδι, αλάτι και ζάχαρη που αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας σε θερμοκρασία δωματίου. Το ίδιο ισχύει και για τη σάλτσα σόγιας που έχει πολύ αλάτι.

Ωστόσο, αν έχετε ανοίξει τις σάλτσες αυτές και δεν τις χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, τότε καλό θα ήταν να μη μένουν εκτός ψυγείου για διάστημα μεγαλύτερο του μηνός.

Προσοχή: δεν μιλάμε για τις διάφορες έτοιμες σάλτσες για τα μακαρόνια, οι οποίες πρέπει να φυλάσσονται οπωσδήποτε στο ψυγείο αφού ανοιχθούν και να καταναλωθούν εντός ολίγων ημερών.

Βούτυρο

Η συγκεκριμένη συμβουλή καλό θα ήταν να τηρείται μόνο τους χειμερινούς μήνες εδώ στην Ελλάδα που το κλίμα είναι πιο ζεστό. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε το βούτυρό σας να είναι μαλακό και έτοιμο για άπλωμα, τότε συνιστάται να το διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου. Διαφορετικά στο ψυγείο, απλά γίνεται… πέτρα.

Ψωμί

Εδώ είναι καθαρά θέμα προσωπικής προτίμησης. Ναι, το ψωμί μπορεί να διατηρηθεί μερικές επιπλέον μέρες στο ψυγείο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολύ σκληρό (ακόμα και αν το βάλετε σε σελοφάν).

Λεμόνια

Τέλος, ένα τιπ για τα λεμόνια: Πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, αλλά μην ξεχνάτε να τα βγάζετε από τη σακούλα τους (είτε πλαστική είτε χάρτινη). Ο λόγος είναι ότι μουχλιάζουν πιο γρήγορα εντός της σακούλας. Προτιμήστε απλά να τα βάλετε σε ένα από τα συρτάρια του ψυγείου.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Φοιτητές Chevron Left
Έρχονται 290.000 διαγραφές φοιτητών - Ξεκινούν καταλήψεις και κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια