Υγεία

Μικροπλαστικά βρέθηκαν στον εγκέφαλο και στις πέτρες της χολής

Νέες μελέτες διαπίστωσαν την μεγάλη ταχύτητα με την οποία τα μικροπλαστικά μπορούν να διεισδύουν σε πολλαπλά όργανα του σώματος.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού και επηρεάζουν την υγεία μας με διάφορους τρόπους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχει επιβεβαιωθεί είναι η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ρίσκο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος κ.ά.).

Στο παρελθόν είχαμε γράψει για τις μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών που βρίσκονται στο εμφιαλωμένο νερό, καθώς και για τον εντοπισμό μικροπλαστικών για πρώτη φορά στο ανθρώπινο αίμα. Πλέον, είναι γνωστό ότι τα μικροσωματίδια αυτά του πλαστικού υπάρχουν και στον αέρα που αναπνέουμε.

Μάλιστα, δύο νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μικροπλαστικά αυτά μπορούν να διεισδύσουν σε διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Health Perspectives», χρησιμοποίησε υγιή ποντίκια, τα οποία εκτέθηκαν σε μικροπλαστικά για ένα σχετικά μικρό διάστημα, 4 – 8 εβδομάδων.

Μετά το πέρας του χρονικού αυτού διαστήματος, οι επιστήμονες εντόπισαν τις ουσίες αυτές στο συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο των ζώων.

«Τα ποντίκια αυτά εκτέθηκαν μόνο για τέσσερις εβδομάδες. Σκεφτείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους, αν εκτιθόμαστε σε αυτά από τη γέννηση μέχρι τα γηρατειά», σχολίασε σχετικά ο επικεφαλής της μελέτης, Ελισέο Καστίγιο, αναπληρωτής καθηγητής γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Journal of Hazardous Materials», έδειξε ότι τα μικροπλαστικά βρέθηκαν στη χοληδόχο κύστη των ανθρώπων, όπου φάνηκε να συμβάλλουν στη δημιουργία πέτρας στη χολή (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παγκρεατίτιδα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος).

Στη μελέτη αυτή, η επιστημονική ομάδα εξέτασε δείγματα χολόλιθων από 16 άτομα και γρήγορα επιβεβαίωσε την παρουσία μικροπλαστικών στους χολόλιθους όλων των ασθενών. Παραδόξως, διαπίστωσε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μικροπλαστικών στις πέτρες των ασθενών που ήταν κάτω των 50 ετών, «υποδεικνύοντας ότι οι νεότεροι ασθενείς μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο από τη ρύπανση των μικροπλαστικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Καμπανάκι» για Θεσσαλία - Σε λιγότερο από 20 ώρες θα πέσει το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες
Κρήτη: Το βίντεο που έφερε την ανατροπή και αποκάλυψε τη δολοφονία του 65χρονου Γερμανού
Chevron Right