Υγεία

Εμπρός – πίσω με τη συνταγογράφηση και παραπομπή σε εξετάσεις των ανασφάλιστων πολιτών

Η νέα διάταξη για τους ανασφάλιστους πολίτες και οι αντιδράσεις.

Ενεργοποιείται τελικά στις 15 Μαρτίου η νομοθετική διάταξη για το νέο τρόπο συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες. Κι αυτό φέρνει για άλλη μια φορά την ηγεσία του ΥΥΚΑ απέναντι στους γιατρούς αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση…

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση μόνο σε γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και όχι και σε ιδιώτες γιατρούς όπως γίνεται τώρα. Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά η εξέλιξη της πανδημίας και τα γεμάτα νοσοκομεία, δεν επέτρεψαν την εφαρμογή της. Είχε δοθεί ως εκ τούτου παράταση, κάτι που είχε ικανοποιήσει αρχικώς το ιατρικό σώμα το οποίο ήλπιζε η παράταση να μετατραπεί σε …μόνιμη κατάσταση! 

Επειδή ωστόσο από 15 Μαρτίου οι υγειονομικές μονάδες θα λειτουργούν κανονικά με τη μείωση των νέων περιστατικών COVID-19, θα εφαρμοστεί τελικά και η σχετική ρύθμιση για τους ανασφάλιστους.

Γιατί αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση

Με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε ψηφισθεί το 2016 δόθηκε η δυνατότητα στους ανασφάλιστους πολίτες να επισκέπτονται όλους τους γιατρούς, ιδιώτες και του ΕΣΥ, για τις ανάγκες θεραπείας και διάγνωσης. Σε αυτούς όπως ήταν φυσικό συμπεριλήφθηκαν και οι πρόσφυγες και μετανάστες. Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έχει κάθε λόγο ως εκ τούτου να αντιτίθεται στη νυν ηγεσία της Αριστοτέλους για την άρση του μέτρου που αν μη τι άλλο, εξυπηρέτησε τους ανασφάλιστους πολίτες και αποσυμφόρησε τα δημόσια νοσοκομεία. 

Την άμεση απόσυρση του μέτρου ζήτησε εξάλλου από τον περασμένο Δεκέμβριο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Παρότι το υπουργείο Υγείας έδωσε την παράταση αρχικά μέχρι 1η Μαρτίου, ο ΠΙΣ ζήτησε επιτακτικά την οριστική απόσυρση του μέτρου «ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις όλοι οι πολίτες της χώρας».

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας. «Γι’ αυτό και είναι πιθανό να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας», ανέφερε ο ΠΙΣ.

Μάχη στη Βουλή για το θέμα

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για το θέμα υπενθύμισε ότι η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων έγινε αρχικά επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με απόφαση του τότε αρμόδιου υπουργού Υγείας Αδώνιδος Γεωργιάδη… «Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλαξε το νόμο. Δώσατε τη δυνατότητα σε όσους παράνομα βρίσκονταν στην χώρα να νοσηλεύονται επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους. Οι παράνομοι μετανάστες είχαν με το νόμο Γεωργιάδη τη δυνατότητα να έχουν έκτακτη εισαγωγή στα νοσοκομεία. Εσείς δώσατε τη δυνατότητα να κάνουν και τακτικές επισκέψεις. Άνθρωποι που κατοικούσαν στις γειτονικές χώρες έρχονταν για επεμβάσεις στην Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα. Με τα λεφτά των φορολογούμενων κάνατε κοινωνική πολιτική και μας φωνάζετε για ρατσισμό και ξενοφοβία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης.

Απαντώντας ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι ο νόμος «δεν παρείχε φροντίδα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά αλλά κατά 95% σε Έλληνες πολίτες» και ότι αυτός «ο θεσμός μετά το νόμο του 2016 συρρικνώθηκε». Είπε ο κ. Ξανθός: «Βοά η κοινωνία για την πελατειακή σας νοοτροπία.

Δεν μπορεί να έρχεστε εδώ και να λέτε ανερυθρίαστα τόσα ψέματα. Η ρύθμιση ανασφάλιστους έγινε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Η υπουργική απόφαση Γεωργιάδη συσσώρευσε κόσμο στις τριμελείς επιτροπές για να σας παρακαλούν. Ζητούσατε την ψήφο τους για να χειρουργηθούν στα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Υγείας και κατέληξε: «Την περίοδο Σαμαρά- Βενιζέλου οξύνθηκε η υγειονομική φτώχεια στη χώρα. Γιγαντώθηκε ο θεσμός των κοινωνικών ιατρειών και κοινωνικών φαρμακείων, τα όποια δεν παρείχαν φροντίδα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά αλλά κατά 95% σε Έλληνες πολίτες. Αυτός ο θεσμός μετά το νόμο 2016 συρρικνώθηκε. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται η κάλυψη. Υπάρχει και ο δείκτης της υγειονομικής ανισότητας. Στο pic των μνημονίων, το 2015 ήταν στο 14,5%. Εμείς το 2019 το παραδώσαμε στο 8%. Αυτό είναι αριστερή και προοδευτική πολιτική».

Ο ΠΙΣ συνεχίζει να ζητάει κατάργηση της διάταξης 

Η Σύνοδος των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα με την παρουσία του υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη και της υφυπουργού, κ. Ζωής Ράπτη. 

Ενόψει των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το προεδρείο του ΠΙΣ έθεσε υπόψη του υπουργού Υγείας εργασιακά θέματα των ιατρών της χώρας, τις προτάσεις τους για τις αναγκαίες αλλαγές σε ΠΦΥ και ΕΣΥ -που εδώ και ένα έτος έχει καταθέσει- αλλά και την ανάγκη υποχρεωτικής συνταγογράφησης όχι μόνο των αντιβιοτικών φαρμάκων, αλλά όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν είναι ΜΥΣΥΦΑ.

Τονίστηκε εξάλλου εκ μέρους του ΠΙΣ, η ανάγκη δυνατότητας συνταγογράφης σε ανασφάλιστους πολίτες από όλους τους γιατρούς κι όχι μόνο από αυτούς του δημόσιου συστήματος υγείας με σκοπό τη διευκόλυνση των ασθενών.

Ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα τα ζητήματα που του τέθηκαν κατά τη Σύνοδο των προέδρων ΙΣ και δεσμεύτηκε να επανέλθη σε αυτά σύντομα σε συνάντηση με το προεδρείο του ΠΙΣ. 

Να θυμίσουμε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αναδιάρθρωση της ΠΦΥ και του ΕΣΥ  στην ηγεσία του ΥΥΚΑ από το Νοέμβριο του 2020 ενώ έχει επανέλθει πολλάκις στο θέμα αυτό με αποστολή προτάσεων και διευκρινίσεων. 

Τα αιτήματα εκ μέρους της Συνόδου προέδρων ΙΣ περιλαμβάνουν συνοπτικά:

• Kανένα φάρμακο χωρίς συνταγή.

• Συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους από όλους τους γιατρούς.

• Σύγχρονο EΣY με σχέσεις εργασίας που να εξασφαλίζουν την ενδυνάμωσή του και που δεν θα δημιουργούν προνομιούχες ομάδες γιατρών. 

• ΠΦY που θα αξιοποιεί τον επιστημονικό πλούτο της χώρας με ευέλικτο σύστημα. 

• Αναβάθμιση ιατρικού μισθολογίου και ιατρικών αμοιβών.

• Κατάργηση του clawback του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα και των περικοπών στις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού.  

• Κατάρτιση πλαισίου μεταπτυχιακής συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. 

• Θωράκιση ιατρικού έργου και ιατρικής πράξης.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο καιρός σήμερα Τρίτη 1/3
Τι θα πει σήμερα στη Βουλή ο Μητσοτάκης για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία
Chevron Right