Υγεία

Νοσηλευτές ΕΣΥ, διασώστες ΕΚΑΒ: Εξίσωση στις προϋποθέσεις για σύνταξη

Φρένο στην άνιση μεταχείριση μεταξύ νοσηλευτών και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.
ΑΡΧΕΙΟ-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την ισότητα στην αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών με ξεχωριστό άρθρο να προβλέπει την ένταξη των νοσηλευτών και των διασωστών του δημοσίου τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Σύμφωνα με την σχετική διάταξη, στα ΒΑΕ εντάσσονται νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών, οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων, με δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων 12 έτη στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης και εξαγοράς προηγούμενου χρόνου απασχόλησης για συμπλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων ασφάλισης, ενώ εξομοιώνονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με εκείνες που ισχύουν για αντίστοιχες ειδικότητες του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 45 άρθρα και θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Ιουνίου, ενώ στην συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Τέλος στην άνιση μεταχείριση μεταξύ νοσηλευτών και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ

Η διάταξη αφορά περίπου 23.000 εργαζόμενους ΕΣΥ και ΕΚΑΒ που είχαν προσληφθεί πριν το 2011. Σημειώνουμε ότι από το 2011 και μετά όσοι προσλαμβάνονταν σε συγκεκριμένες ειδικότητες του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ εντάσσονταν σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών μέσω του κανονισμού του πρώην ΙΚΑ. Αντίθετα οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους αν και εκτελούσαν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα έμεναν εκτός των ΒΑΕ.

Παλιοί και νεότεροι εργαζόμενοι

Με την προωθούμενη ρύθμιση οι παλαιοί νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα ΕΚΑΒ θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη έως και 5 χρόνια νωρίτερα. Μάλιστα κάποιες κατηγορίες εργαζομένων θα έχουν το δικαίωμα εξόδου ακόμα και πριν τα 62 έτη υπό την προϋπόθεση ότι συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης σε καθεστώς ΒΑΕ.

Οι νοσηλευτές αποκτούν τη δυνατότητα να βγαίνουν στη σύνταξη με όριο ηλικίας 62 ετών και τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης εκ των οποίων 12 έτη με βαρέα, αντί για το 67ο έτος που είναι το καταληκτικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Η νομοθεσία για τα βαρέα προβλέπει επίσης τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο 62ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 60ο για μειωμένη εφόσον συμπληρώνουν 10.500 ένσημα εκ των οποίων τα 7.500 στα βαρέα.

Θα έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης χωρίς να μπαίνει πλαφόν στα πλασματικά έτη που μπορεί να εξαγοράσει ένας εργαζόμενος για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα οποία είναι έως 7 έτη, από χρόνους τέκνων, σπουδών, ανεργίας, στρατιωτικής θητείας κ.ά.

Ειδική εισφορά

Η επίμαχη διάταξη προβλέπει ότι θα πρέπει να καταβληθεί ειδική εισφορά βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η οποία ανέρχεται για τον κλάδο κύριας σύνταξης σε ποσοστό 3,60%, (2,20% για τον ασφαλισμένο και 1,40% για τον εργοδότη) και για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης πρόσθετη ειδική εισφορά σε ποσοστό 2% (1,25% για τον ασφαλισμένο και 0,75% για τον εργοδότη). Αυτά είναι τα ποσοστά που ισχύουν ήδη και στους εργαζόμενους στις ειδικότητες αυτές με ασφάλιση ιδιωτικού τομέα.

Με την ένταξη στο καθεστώς των ΒΑΕ, εξομοιώνονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με εκείνες που ισχύουν για αντίστοιχες ειδικότητες του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Προβλέπεται δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος, με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων 12 έτη στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Και ρυθμίζεται η καταβολή πρόσθετων εισφορών ΒΑΕ για κύρια και επικουρική ασφάλιση. Τέλος, παρέχεται δυνατότητα αναγνώρισης και εξαγοράς προηγούμενου χρόνου απασχόλησης για συμπλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων ασφάλισης.

Σημειώνουμε ότι για να θεμελιώσει ένας εργαζόμενος δικαίωμα εξόδου με το καθεστώς ΒΑΕ απαιτούνται τουλάχιστον 12 χρόνια ασφάλισης σε ΒΑΕ. Η εξαγορά θα μπορεί να γίνει εφάπαξ είτε σε μηνιαίες δόσεις.

Η υπαγωγή πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης του εργαζομένου, με ενιαία διαδικασία για κύρια και επικουρική ασφάλιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Chevron Left
Συντάξεις με μνημόνια και σήμερα - Τα 16 γιατί
Δράση «NEXT STEP – Μεγαλώνω. Αλλάζω. Δεν χάνομαι» το Σάββατο στο Άλσος Κηφισιάς
Chevron Right