Καθόλου τυχαία δεν συμπεριλήφθηκαν στην δεύτερη σε σοβαρότητα κατηγορία ασθενών που θα κάνουν το εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 τα άτομα με σοβαρές ψυχικές νόσους όπως είναι η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Η αναφορά της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στις κατηγορίες αυτές ψυχικά πασχόντων αντικατοπτρίζει όχι μόνο την αδυναμία τους να ακολουθήσουν κανόνες προστασίας (όχι πάντα αλλά συχνά) αλλά και ένα βιολογικό υπόβαθρο για το οποίο μιλούν τις τελευταίες εβδομάδες ανοιχτά κάποιοι επιστήμονες…
Συγκεκριμένα, αμερικανική επιστημονική έρευνα οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από τον κορονοϊό αν αρρωστήσουν...
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Ιατρικού Κέντρου Langone, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής Ντόναλντ Γκοφ και την επίκουρη καθηγήτρια Κάτλιν Νεμάνι, που έκαναν την δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής JAMA Psychiatry, ανέλυσαν στοιχεία από 7.348 ασθενείς COVID-19, από τους οποίους το 14% είχε διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια, αγχώδεις και άλλες ψυχικές διαταραχές. Η μελέτη υπολόγισε για κάθε ομάδα ασθενών τα ποσοστά θνητότητας σε διάστημα 45 ημερών μετά το αρχικό θετικό τεστ PCR.
Όπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς με σχιζοφρένεια είχαν κατά μέσο όρο 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19, ενώ οι άνω των 75 ετών είχαν 36 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου. Μάλιστα, το ανδρικό φύλο, η φυλή και η καρδιαγγειακή νόσος ήταν μικρότεροι παράγοντες κινδύνου σε σχέση με τη σχιζοφρένεια.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στις συνέπειες της COVID-19, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, στα τεστ κορονοϊού και στην ιατρική φροντίδα», δήλωσε η Δρ Νεμάνι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανώς υπάρχει κάτι στη βιολογία της ίδιας της σχιζοφρένειας που καθιστά όσους την έχουν, πιο ευπαθείς έναντι του κορονοϊού, αλλά και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Ίσως η αιτία είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που συνδέεται με το γενετικό υπόβαθρο της σχιζοφρένειας, αναφέρουν.
Αυτά είναι τα νοσήματα Κατηγορίας Β (Φάση εμβολιασμού 2) στα οποία αναφέρθηκε χθες η κυρία Θεοδωρίδου:
-Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού.
-Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου.
-Σακχαρώδης διαβήτης.
-Χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 3 και 4, νεφρωσικό σύνδρομο.
-Χρόνια ηπατική νόσος, κίρρωση ήπατος, ατρησία χοληφόρων, χρόνια ηπατίτιδα.
-Χρόνια νευρολογικά νοσήματα (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα και συναφή νοσήματα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού και του μυϊκού συστήματος).
-Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικού καρκίνου κατά την τελευταία 5ετία.
- Ανοσοκαταστολή οφειλόμενη σε ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή. Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL).
-Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.
-Σπληνεκτομή ή λειτουργική ασπληνία.
- Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής.
- Νοσογόνος παχυσαρκία. Δείκτης μάζας σώματος ≥40 kg/m² .
- Σοβαρή αναπηρία.
- Άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με ειδικές ανάγκες.