Υγεία

Ο νέος κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους στην πανδημία

Ο νέος μεγάλος κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους. Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία νέας μελέτης. 

Γίνεται κάποιος που έχει νοσήσει με τη μετάλλαξη Ομικρον να επαναμολυνθεί με την Όμικρον 2; Και σε τι χρονικό διάστημα; Και πόσοι από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ρίχνει μια νέα μελέτη από τη Δανία που δείχνει, μεταξύ πολλών άλλων, πως οι άνθρωποι που μολύνονται από την κυρίαρχη πλέον μετάλλαξη, είναι απίθανο να επαναμολυνθούν σε σύντομο χρόνο από την υποπαραλλαγή ΒΑ.2.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να επαναμολυνθούν με Όμικρον 2

Η μόλυνση του ίδιου ανθρώπου με δύο διαφορετικές υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι μεν δυνατή ακόμη κι αν δεν έχει περάσει πολύς καιρός, αλλά είναι πολύ σπάνια. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι επαναλοιμώξεις με Όμικρον 2 αφορούν σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Οι ερευνητές του δανικού Ινστιτούτου Statens Serum μελέτησαν στοιχεία για περίπου 1,8 εκατομμύρια περιστατικά Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου 2021-Φεβρουαρίου 2022, μεταξύ των οποίων υπήρχαν 1.739 περιπτώσεις δεύτερου θετικού τεστ του ίδιου ατόμου σε χρονικό διάστημα 20 έως 60 ημερών. Από αυτές, επιλέχθηκαν τυχαία και αναλύθηκαν 263 ζεύγη θετικών δειγμάτων και βρέθηκαν 181 περιστατικά επαναλοίμωξης, εκ των οποίων τα 47 (ποσοστό 18%) με Όμικρον 2 (ΒΑ.2) μετά από Όμικρον (ΒΑ.1), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από τις 47 περιπτώσεις επαναλοίμωξης, οι 42 (σχεδόν το 90% ή εννέα στις δέκα) αφορούσαν ανεμβολίαστους, κάτι που δείχνει ότι αυτοί ακριβώς έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να επαναμολυνθούν με Όμικρον 2 λίγο μετά από μόλυνση τους με Όμικρον. Οι περισσότερες επαναλοιμώξεις αφορούσαν ανεμβολίαστα άτομα κάτω των 30 ετών, κυρίως παιδιά και εφήβους.

Όμικρον VS Όμικρον 2

Η Όμικρον 2 φαίνεται περίπου μιάμιση φορά πιο μεταδοτική από την αρχική Όμικρον. Έχει ήδη κυριαρχήσει στη Δανία, ενώ τείνει να κυριαρχήσει και σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Νότια Αφρική και η Νορβηγία. Τα κρούσματα της αυξάνονται γρήγορα και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC). Όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η Όμικρον 2 προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο θανατηφόρα νόσο Covid-19 ή ότι διαφεύγει καλύτερα από τα εμβόλια, σε σχέση με την Όμικρον.

Όπως έδειξε η δανική μελέτη, οι επαναλοιμώξεις με Όμικρον ή Όμικρον 2 χαρακτηρίζονται από γενικά ήπια συμπτώματα, σε σχέση με την αρχική λοίμωξη και δεν οδηγούν σε νοσηλεία ή θάνατο, σύμφωνα με τη βρετανική Independent και το πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κατερίνα Στικούδη: Δεν θα απολογηθώ αν έλειπα 4-5 ώρες από το παιδί μου
Φυσικό αέριο: Το σχέδιο για τον εφοδιασμό - Φόβοι για νέο άλμα στις τιμές
Chevron Right