Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τάχθηκε χθες υπέρ της λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς, ενώ υπεραμύνθηκε του οφέλους των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ…
«Όταν μιλάμε συνολικά για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θεωρούμε εύλογα, αφενός ότι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του ιδιώτη, να έχουν parttime σχέσεις με το δημόσιο σύστημα» είπε ο υπουργός Υγείας.
Μάλιστα ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε «οξύμωρο» το γεγονός ότι στην ελληνική περιφέρεια υπάρχουν σε μια ειδικότητα ιδιώτες γιατροί αλλά στερείται της ίδιας ειδικότητας το τοπικό νοσοκομείο με το εμπόδιο που τίθεται να είναι ότι «ο γιατρός που θα μπαίνει μέσα στο νοσοκομείο πρέπει να είναι υποχρεωτικά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης»…
Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε στο σημείο αυτό ότι η δυνατότητα για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Όμως «είχε ψηφιστεί και υπήρχε ο νόμος, αυτομάτως οι μειοψηφίες μέσα στα νοσοκομεία το μπλόκαραν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το λειτούργησε ποτέ, προσέξτε όμως, χωρίς να το καταργήσει» υπογράμμισε.
Όσο για τη δυνατότητα οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, σχολίασε «ιδεολογικά, θα ήθελα κάποια στιγμή να λειτουργούσαμε στα πρότυπα της Αγγλίας, όπου ο κάθε γιατρός με την ίδια άνεση είναι και σε ιδιωτική κλινική και στο δημόσιο σύστημα Υγείας».
Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού που έκανε λόγο για «άνοιγμα του ΕΣΥ στους επιχειρηματίες υγείας μέσω των ΣΔΙΤ, την αλλαγή νομικού καθεστώτος των δημόσιων νοσοκομείων (ΝΠΙΔ) για να έχουν την αναγκαία «ευελιξία» για την «αγοραία μετάλλαξη» τους και, φυσικά, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών που ισχύουν από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ (Ν.1397/1983)». Ο κ. Ξανθός υπεραμύνθηκε της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.
Και χαρακτήρισε «πρόκληση» το επιχείρημα του υπουργού Υγείας περί «αντιλήψεις κρατισμού στο ΕΣΥ» αναφέροντας ότι η Ελλάδα διαθέτει «το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στην Ευρώπη (40% των συνολικών δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές)».
Στο «μέτωπο» των ιδιωτών γιατρών, αυτό που ανησυχεί στις επικείμενες αλλαγές που προωθούνται με το νέο νομοσχέδιο είναι το gatekeeping. Πρόκειται για την υποχρεωτική παραπομπή των ασθενών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλον, πιο εξειδικευμένο γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι -αν εφαρμοστεί αυστηρά και καθολικά- για να πάει κάποιος στον οφθαλμίατρο, θα πρέπει να περάσει από τον οικογενειακό του γιατρό. Το ίδιο και για να πάει σε ορθοπεδικό.
Το σύστημα αυτό ήταν έτοιμο να εφαρμοσθεί και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποσύρθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων.
Τώρα αν ισχύσει μόνο για τις παραπομπές στα νοσοκομεία, -εκτός φυσικά των εκτάκτων περιστατικών και των ατυχημάτων- ίσως οι αντιδράσεις να είναι περιορισμένες.
Πάντως, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την ΠΦΥ τα βασικά σημεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι:
– Η ελεύθερη επιλογή από τον πολίτη του οικογενειακού του γιατρού.
– Η παραπομπή σε διαγνωστικές εξετάσεις (ίσως) αλλά σίγουρα σε νοσοκομείο μόνο από τον οικογενειακό γιατρό.
– Οι οικογενειακοί γιατροί θα είναι ιδιώτες οι οποίοι θα συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο και θα αμείβονται ανάλογα με πόσους ασθενείς βλέπουν.
– Θα καταργηθεί το σημερινό μοντέλο των συμβάσεων των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ (που έχουν ορισμένοι ιδιώτες και οι νεότεροι το στερούνται) και θα αμείβονται ανάλογα με το πόσους ασθενείς εξετάζουν.