Στην ασφάλεια του εμβολιασμού των εγκύων όπως και των γυναικών που θηλάζουν αναφέρθηκε, εκ νέου, απόψε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου.
«Είναι αποδεδειγμένο», βάσει μελετών στις ΗΠΑ κυρίως, πως «ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την ίδια την έγκυο», ιδιαίτερα αν ανήκει σε επαγγελματική ομάδα κινδύνου έκθεσης στον ιό (όπως οι υγειονομικοί) ή σε ευπαθή ομάδα (παχυσαρκία, διαβήτης κ.α.), ενώ «προφυλάσσει και το κύημα, το νεογνό μετά, κυρίως από την προωρότητα», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας από το Υπ. Υγείας.
«Πάντα ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται σε συνεργασία και κατόπιν συμβουλής του γυναικολόγου της και πρέπει να έχουν ήδη αναρτηθεί λεπτομερείς και σημαντικές οδηγίες για την εγκυμοσύνη και τον εμβολιασμό από την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογίας και μαιευτικής», συνέχισε. Θύμισε, δε, πως η ισχύουσα σύσταση είναι ο εμβολιασμός της εγκύου να γίνεται με τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, βάσει των σημερινών δεδομένων.
Επιπλέον, μία πρόσφατη μελέτη, όχι μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, από το Ισραήλ, έδειξε ότι η αντισωματική απάντηση της εγκύου, μετά τον εμβολιασμό, καθώς και η κυτταρική ανοσία, δε διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η εγκυμοσύνη θεωρείται ως μία ιδιαίτερη περίσταση αναφορικά με τις ανοσιακές αντιδράσεις, εξ ου και η ευαισθησία των ειδικών επί του θέματος.
Πρόσθεσε, δε, ότι «η απάντηση του εμβολίου ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική και ως προς τις κυκλοφορύσες μεταλλάξεις», κατά την ίδια έρευνα αυτή.
Περαιτέρω, έχει διαπιστωθεί ότι στο μητρικό γάλα υπάρχει η αντίστοιχη προστασία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, «πράγμα που υποδηλώνει ότι η παθητική μεταβίβαση αντισωμάτων προστατεύει το νεογνό της μητέρας» κατά τον ίδιο μηχανισμό που το μωρό προστατεύεται από τη γρίπη και τον κοκίτη.
Με βάση τα παραπάνω, η κ. Θεοδωρίδου έστειλε μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 να εμβολιάζουν κανονικά τις θηλάζουσες γυναίκες που προσέρχονται στο ραντεβού τους. Το ότι «θηλάζουσες πηγαίνουν σε εμβολιαστικά κέντρα και δε γίνονται δεκτές για να εμβολιαστούν, για άγνωστο λόγο, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Ο θηλασμός δεν αποκλείει τη γυναίκα από την προστασία του εμβολιασμού», υπογράμμισε η ειδικός.
Κλείνοντας τη σημερινή τοποθέτησή της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έστειλε και ένα μήνυμα προς τους εμβολιασμένους πολίτες, λέγοντας:
«Σε κάθε συνάντηση της Δευτέρας ακούμε τον Γενικό Γραμματεία να αναφέρεται σε τεράστια νούμερα ανθρώπων που εμβολιάζονται και κάνω τη σκέψη αν τα εκατ. των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί διέθεταν λίγο από το χρόνο τους για να πείσουν κάποιον από τον περίγυρο τους για εμβολιαστεί, πόσο αποτελεσματική θα ήταν αυτή η ενημέρωση. Θα πρόσθεσε ένα σημαντικό λιαθαράκι στο τοίχος προστασίας που προσπαθούμε να χτίσουμε».
Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας (24/5)
{https://youtu.be/L7YMTd9nJto}
Διαβάστε επίσης:
- Εμβολιασμός: Μία δόση του εμβολίου για τους νοσήσαντες, σε 6 - 12 μήνες από τη λοίμωξη με κορονοϊό
- Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα 26/5 για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 35-39
- Θεοδωρίδου: Πότε αλλάζει το εμβόλιο της 2ης δόσης
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
1.381 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, μετά τη διενέργεια 21.175 τεστ (4.953 μοριακά και 16.222 rapid) και τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 6,52% έναντι 4,37% χθες. Από τα κρούσματα αυτά, τα 654 είναι από την Αττική και τα 101 από τη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως: «Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.822 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 563 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.353 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 210 (ημερήσια μεταβολή -8.3%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 271 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
- Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.