Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα μετά τα παρατεταμένα lockdown, τα οποία εντείνονται από το άγχος της πανδημίας και την οικονομική ανασφάλεια που επικρατεί. Στο σύνολο αυτής της συμπτωματολογίας, οι επιστήμονες έδωσαν το όνομα «languishing».
Τι είναι το languishing
«Όταν μιλάμε για languishing, ουσιαστικά περιγράφουμε ένα αίσθημα κενού, νιώθουμε μουδιασμένοι, στάσιμοι, σαν να μην έχουμε κανένα κίνητρο. Δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουμε καθημερινές δραστηριότητες», εξήγησε η ψυχοθεραπεύτρια Sarah Ahmed στην τηλεοπτική εκπομπή «Your Morning Tuesday».
Μιλώντας στη Vogue, ο νευρολόγος Christian Jarrett προσθέτει ότι σε συνδυασμό με τα αρνητικά συναισθήματα, οι άνθρωποι που υποφέρουν από languishing εμφανίζουν έλλειψη θετικών συναισθημάτων «όπως είναι η χαρά, η υπερηφάνεια και η ελπίδα».
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το languishing δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή, ωστόσο υποδεικνύει ότι υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρότερα προβλήματα.
Για παράδειγμα, έρευνα που έγινε στην Ιταλία διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, πολλοί εκ των οποίων υπέφεραν από languishing, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μετατραυματική αγχώδη διαταραχή.
«Η έλλειψη θετικών συναισθημάτων είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας υγεία, οπότε εάν υποφέρουμε για πολύ καιρό από languishing, υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο να εμφανιστούν προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας στο μέλλον», τονίζει ο ίδιος.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από το languishing
Όλοι μας διατρέχουμε τον κίνδυνο να υποφέρουμε από languishing, ωστόσο τα άτομα που απομονώθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς και αυτοί που έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι πιθανόν να επηρεαστούν περισσότερο.
«Για να είμαστε ψυχικά υγιείς χρειαζόμαστε ανθρώπινες επαφές και το αίσθημα ότι ελέγχουμε τη ζωή μας. Όταν αυτά εκλείπουν, μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα languishing», ανέφερε η Ahmed.
Πώς να αντιμετωπίσετε το languishing
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν υποπτευόμαστε ότι υποφέρουμε από languishing, το πιο σημαντικό είναι να επικοινωνούμε όσο περισσότερο μπορούμε -έστω και από το τηλέφωνο- και να αποφεύγουμε την απομόνωση όσο αυτό είναι δυνατόν.
«Περάστε περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι και κάντε σχέδια για το μέλλον, όπως είναι οι εκδρομές και τα ταξίδια, ακόμα και εάν δεν είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθούν», συμβουλεύει ο δρ. Jarrett.