Κορονοϊός: Τα νέα συμπτώματα - Ποιοι και πότε μπορεί να μεταδώσουν τον ιό

Ο ΠΟΥ ανανέωσε τη λίστα συμπτωμάτων του κορονοϊού. Τι είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, για το πόσο ύπουλα συμπεριφέρεται ο ιός, τι πρέπει να προσέχουμε για να μην τον μεταδώσουμε.
Κορονοϊός: Τα νέα συμπτώματα - Ποιοι και πότε μπορεί να μεταδώσουν τον ιό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

08:38 - 26/04/2020
Τελευταία ενημέρωση: 08:52 - 26/04/2020

Για την επικαιροποίηση των συμπτωμάτων του κορονοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μίλησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, το Σάββατο, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε, ο ΠΟΥ ανανέωσε τη λίστα συμπτωμάτων, περιλαμβάνοντας τη διαταραχή ή απώλεια στη γεύση ή στην όσφρηση, τον πονοκέφαλο, τα ρίγη ή τις έντονες μυαλγίες, προσπαθώντας να καλύψει το φάσμα αυτό που ονομάζεται ελαφρά συμπτωματολογία.

«Εγώ νομίζω πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, πρώτον για τα συμπτώματα. Σας μίλησα για ένα περιστατικό που είχε χαμηλή συμπτωματολογία, που είχε ένα πονόλαιμο, δεν το είχε αξιολογήσει σωστά και οδήγησε σε μετάδοση», είπε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας πως το παραμικρό σύμπτωμα, θέλει παρακολούθηση, ιατρική αξιολόγηση και εργαστηριακό έλεγχο.

«Προσπαθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να καλύψει όσο μπορεί περισσότερο, και να αφήσει ένα μικρό ποσοστό έξω, αυτούς που ονομάζουμε ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς. Ασυμπτωματικός είναι αυτός που δεν έχει κανένα σύμπτωμα και μπορεί να σε κολλήσει. Αυτό που λέγαμε, θεωρούμε τον εαυτό μας μολυσμένο. Προσυμπτωματικό εννοούμε αυτόν που δεν έχει κανένα σύμπτωμα, μπορεί να σε κολλήσει, αλλά σε λίγες μέρες εμφανίζει τα συμπτώματα», πρόσθεσε.

Ακόμη, όπως είπε ο καθηγητής, την Πέμπτη δημοσιεύτηκε μια αμερικάνικη μελέτη, η οποία έδειξε ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων. οι οποίοι δεν έχουν συμπτώματα και μπορεί να κολλήσουν τους άλλους. «Το ξέραμε, το γνωρίζαμε. Αυτό που ήταν ενδιαφέρον σε αυτή τη μελέτη, είναι το πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών που δεν είχαν συμπτώματα και μπορούσαν να σε κολλήσουν, κάποια στιγμή εμφάνισαν συμπτώματα. Και ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 10% δεν εμφάνισε καθόλου συμπτώματα», είπε.

«Παρόλα αυτά, το 50% των μεταδόσεων προερχόταν από αυτούς τους ανθρώπους, τους ανθρώπους που είχαν ή ελαφρά συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα και μετά εμφάνιζαν συμπτώματα. Και αυτό δείχνει το πόσο ύπουλα συμπεριφέρεται ο ιός. Μέσα σε αυτές τις ύπουλες εκδηλώσεις είναι και η σιωπηλή υποξυγοναιμία».

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πότε τελειώνει το SMS στο 13033 για μετακινήσεις, οι κωδικοί σήμερα και η έξοδος

Κορονοϊός: Τα νέα συμπτώματα - Ποιοι και πότε μπορεί να μεταδώσουν τον ιό

Το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων