Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα και πλέον η παγκόσμια κοινωνία δεν βρίσκεται στο πάγο, αλλά στην αρχή μιας νέας κατάστασης, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τα πολύμηνα lockdown, οι νεκροί από τον ιό, τα οικονομικά προβλήματα και το κύμα ακρίβειας που έχει ξεκινήσει, δημιουργούν ένα δυσμενές τοπίο για το μέλλον.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale, Νικόλας Χρηστάκης, μίλησε στο «Athens Health Summit» που διοργανώνει η «Καθημερινή» και διευκρίνισε πως σε 4-5 χρόνια θα σταματήσει η επιδημιολογική κρίση, όχι όμως η κοινωνική.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μαζικά προβλήματα που έχουν ανακύψει και δεν τα έχει επεξεργαστεί ο άνθρωπος μέχρι στιγμής, θα φέρουν μία σειρά από μαζικές αλλαγές.
Παράλληλα, οι κοινωνίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις, όπως καινούργιες στρατιές ανέργων, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να γίνεται εμβολιασμός κάθε χρόνο, ώστε ο ιός να γίνει εποχικός, όπως η γρίπη.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Βραχυπρόθεσμα έχουμε πολλά ακόμα που θα μας εκπλήξουν. Θα χρειαστούν 4-5 ακόμα χρόνια έως ότου αρχίσουν να μειώνονται τα κύματα της πανδημίας. Αυτό έχει να κάνει και με τα δημογραφικά στοιχεία, το κλίμα, ο πλούτος και η ευημερία μιας κοινωνίας».
Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «δεν θα έχουμε μόνο τις αναμνηστικές δόσεις, αλλά και ένα άλλο είδος: για καινούργια στελέχη που θα έρθουν - ενδεχομένως να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο όπως και με την γρίπη».
Επίσης, διευκρίνισε:
«Οι πανδημίες ανέκαθεν ήταν εποχές απώλειας, τελικά μολύνει όχι μόνο τους ανθρώπους, και πολλά ακόμα πράγματα: αισθανόμαστε φόβο, έχουμε ψέματα και άρνηση. Είναι κατανοητή και ανθρώπινη προσέγγιση, επιλέγουμε να αγνοήσουμε το κακό που μας έχει βρει».
«Πάντα κατηγορούμε κάποιον άλλον, αυτή είναι η συνηθισμένη αντίδραση των ανθρώπων σε καιρούς πανδημίας. Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα έχεις εμβολιαστεί είτε θα νοσήσεις. Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στο όριο του 90% εμβολιαστικής κάλυψης», είπε και υπογράμμισε ότι «τώρα βρισκόμαστε στην άμεση φάση - ελπίζουμε να τελειώσει εντός 22, βιώνουμε όλο το φορτίο».
«Έπειτα, ακολουθεί η μετά την πανδημία φάση: Θα είναι όπως μετά τον πόλεμο, οι άνθρωποι θα χαίρονται, θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή, θα δούμε μια απελευθέρωση, ακόμα και σεξουαλική. Η Covid-19 θα έχει και ένα βιολογικό τέλος. Θα καταντήσει τελικά σαν μια γρίπη, σαν την ιλαρά, θα γίνει μια ενδημική νόσος», συμπλήρωσε στη συνέχεια, ο κ. Χρηστάκης.