Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε έναν πανεύκολο και γευστικό μπακαλιάρο σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου.
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
- 12 κομμάτια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου βάρους 800 γρ.
Για το κουρκούτι:
- 300 ml μπύρα
- 125 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. corn flour
- αλάτι
- πιπέρι
- αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σκορδαλιά:
- 500 γρ. ψωμί μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο
- 100 γρ. καρύδια
- 5 μέτριες σκελίδες σκόρδο
- 250 ml ελαιόλαδο
- 2-3 κουτ. σούπας ξίδι
- αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τον μπακαλιάρο:
Σε πλατύ τηγάνι βάζουμε άφθονο λάδι, τουλάχιστον δύο δάχτυλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το corn flour, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε την μπύρα και ανακατεύουμε με σύρμα. Εναλλακτικά μπορούμε αντί για μπύρα να χρησιμοποιήσουμε ανθρακούχο νερό ή σόδα.
Το αποτέλεσμα που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι ένας ρευστός χυλός. Βάζουμε τον χυλό στο ψυγείο για μία ώρα περίπου. Αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο και τον βουτάμε στον χυλό. Στη συνέχεια τον ρίχνουμε με προσοχή στο καυτό λάδι.
Προσοχή! Τα κομμάτια του μπακαλιάρου πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους στο τηγάνι.
Μόλις ο μπακαλιάρος ροδίσει από κάτω, τον γυρίζουμε. Όταν ροδίσει και η άλλη πλευρά το αποσύρουμε από το τηγάνι και τον τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Για τη σκορδαλιά:
Αφαιρούμε από το σκόρδο το φύτρο. Χτυπάμε σε γουδί με λίγο χοντρό αλάτι μέχρι να γίνει αλοιφή. Μεταφέρουμε στο μούλτι μαζί με το ξύδι, το ψωμί και τα καρύδια και χτυπάμε.
Προσθέτουμε το λάδι, κατά προτίμηση λίγο λίγο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε αλάτι και δοκιμάζουμε μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει τη σύσταση που μας ικανοποιεί.
Δείτε το βίντεο: