Για εκείνους που λατρεύουν τα Πασχαλινά κουλούρια αλλά δεν έχουν τον χρόνο και τη θέληση για πολύπλοκες συνταγές με δυσεύρετα υλικά και πολλά σκεύη, η πρόταση του Βασίλη Καλλίδη τα έχει όλα: Είναι εύκολη, γίνεται γρήγορα και ταιριάζει σε κάθε εποχή -όχι μόνο στο Πάσχα.
Υλικά:
- 1 συσκευασία Βιτάμ
- ½ φλ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι + ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- Ξύσμα από ½ λεμόνι (προαιρετικά)
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλ. κοφτό baking powder
- ½ κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
- ½ κουτ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη
- 6 κουτ. σούπας κονιάκ
- 3 φλ. αλεύρι (600 – 700 γρ.)
- Σουσάμι (προαιρετικά)
- 1 κρόκος αυγού για άλειμμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ (μπασίνα) ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα εσπεριδοειδών, τη μαστίχα σκόνη, το baking powder και τη σόδα.
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το Βιτάμ σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή, δεν το καίμε.
- Όταν το Βιτάμ είναι απλώς χλιαρό, το προσθέτουμε στο μείγμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια ή με σπάτουλα.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι -κρατάμε λίγο, περίπου ½ φλυτζανιού στην άκρη, για να δούμε πως θα βγει η ζύμη- και ανακατεύουμε με τα χέρια.
- Η ζύμη που θα πάρουμε στα χέρια μας πρέπει να είναι σχετικά αφράτη. Την αφήνουμε καλυμμένη με διαφανή μεμβράνη για ένα μισάωρο περίπου να ξεκουραστεί.
- Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη, πλάθουμε σε κορδόνι και δίνουμε στα κουλούρια το σχήμα που θέλουμε.
- Αν θέλουμε τα κουλούρια μας να είναι σουσαμένια, τα εμβαπτίζουμε σε ένα λεκανάκι με νερό και τα κυλάμε στο σουσάμι.
- Εκείνοι που νηστεύουν και δεν θα περιμένουν το Πάσχα για να δοκιμάσουν τα κουλούρια, δεν θα «γλασάρουν» τα κουλούρια με χτυπημένο κρόκο αυγού.
- Για τους υπόλοιπους, τα κουλούρια που δεν έχουν σουσάμι πρέπει να περαστούν με τον χτυπημένα κρόκο για να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γυαλίσουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.
Προσοχή:
1. Τα συγκεκριμένα κουλούρια τρώγονται πάντα την επόμενη μέρα από την παρασκευή τους, όταν η ζύμη έχει σφίξει.
2. Αν η ζύμη κολλάει, τρίβουμε τα χέρια μας με ελάχιστο αλεύρι.
Δείτε το σχετικό βίντεο: