Η Καθαρά Δευτέρα φτάνει και ήδη οι καναλωτές κάνουν έρευνα αγοράς για το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι, που συνήθως περιλαμβάνει λαγάνα, χαλβά, ταραμοσαλάτα κ.α. Ωστόσο, φαίνεται πώς θα το πληρώσουν πιο ακριβά.
Η αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στα τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα σαρακοστιανά εδέσματα.
Έτσι, πικρός θα μας φανεί φέτος ο χαλβάς μα ταχίνι (τύπου μακεδονικός). Συγκεκριμένα, η τιμή του χαλβά ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς που θα επιλέξουμε.
Και τα υπόλοιπα, όμως, σαρακοστιανά τραβούν την ανηφόρα με τους καταναλωτές να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα Σαρακοστιανά
Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στα νωπά το συμιακό γαριδάκι από 5 έως 8 ευρώ, το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.
Στα κατεψυγμένα, γαρίδες από 12 έως 15 ευρώ, χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και στα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ.
Ο άσπρος ταραμάς κυμαίνεται από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος ταραμάς από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, ντομάτες 99 λεπτά το κιλό και κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό.
Η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.
Φωτιά και η λαγάνα, με την απλή να κυμαίνεται από 3,8 έως και 5 ευρώ.
Το καλάθι της Σαρακοστής
Από την Τετάρτη 22 φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ το «καλάθι της Σαρακοστής» για τις αγορές των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ τη συγκεκριμένη περίοδο.
Πέραν δηλαδή των προϊόντων όπως όσπρια και κατεψυγμένα λαχανικά που ήδη υπάρχουν στο «καλάθι» και καταναλώνονται ευρέως την περίοδο της Σαρακοστής, έχουν προστεθεί δυο κατηγορίες από κατεψυγμένα θαλασσινά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και ο χαλβάς.